By gsorsnoi | October 14, 2011 - 8:51 am - Posted in Duimzuigerij, Een portet van ..., Nederlands, WSNOI

Een portret van … Rina Oddel

De Tycoon Newspaper is aan een nieuwe reeks artikelen begonnen: portretten van haar verslaggevers. In deze serie belichten we de achtergronden van de fictieve personages die op WSNOI en vooral de Tycoon Newspaper al meer dan eens van zich hebben laten horen, maar waarvan het wel eens prettig is om er ook een gezicht bij te zien. Daar deze personen natuurlijk niet echt bestaan en dientengevolge er geen beeldmateriaal van hen te schieten valt, is gebruik gemaakt van foto’s van figuren waarop zij gebaseerd zijn (hiernaar refereert ‘modelpersoon’ hieronder). Al deze portretten zijn in feite groeiartikelen, want zodra een personage zich verder ontwikkelt op deze site, is het ook wenselijk dat dit artikel daarop bijgewerkt wordt. Zo is het voor mezelf ook te gebruiken als handvat om niet per ongeluk van het bedoelde personage af te wijken. We leiden deze artikelen  even kort in met een beknopte personalia waarna we dieper inzoomen op hun oorsprong en hun betekenis voor WSNOI en de TN.

Functie: Roddeljournaliste – riooljournaliste.
Andere namen: Rare Rina, roddeltante.
Oorsprong naam: Tezamen met de ‘R’ uit Rina vormen dat en haar achternaam samen het woord ‘roddel’.
Modelpersoon: Rita Skeeter, personage uit Harry Potter (actrice Miranda Richardson).
Eerste oer-artikel: Driewieler zorgt voor opschudding.
Eerste online-artikel: Wie een kuil graaf in de Heldense bossen
Dat mag de druk niet pretten werd eerder gepubliceerd, maar is ‘slechts’ een uitspraak.
Bijzonderheden: Lange tijd de enige vrouwelijke reporter op de Tycoon Newspaper geweest.
Uitspraken: Eigenlijk geen, maar zij verzamelt wel het gros van de gevleugelde uitspraken.

Tweede artikel (niet eerder online verschenen):

Millennium Ben
Nee, dit is geen reclame voor een mobile telefoonmaatschappij met een identiteitscrisis. Dit bericht gaat over niemand anders dan onze eigen badmintonvriend Ben. Ben van Gneursven… Greun… Greunsven… euh… Greunteven? Nou goed, je begrijpt wel wie er wordt bedoeld (Ben van Greunsven*). Die man schijnt namelijk de oorzaak te zijn van al onze millenniumproblemen. Wat is namelijk het geval? Onze Ben heeft met zijn bibliotheekpas ingebroken bij het Mikrosoft-concern. Samen met zijn grote vriend John Smith ( de vader van Jantje Smith) hebben zij wraak genomen op Bill Keets.
Bill Keets zou volgens Ben en Johan een virus hebben verspreid over hun computers, het zogenaamde Magnetica Melissa-virus. Dit virus heeft bij B. en J. hun hele systeem doen platleggen. Tenminste dat is het verhaal volgens Ben. Maar in werkelijkheid heeft Ben John ingehuurd om Keets dwars te zitten. Keets heeft Ben namelijk een keer goed ingemaakt met badminton. En aangezien Ben niet tegen z’n verlies kan (dat blijkt dan maar) liet hij de vader van Jantje Smith de vuile klusjes opknappen. Zo hebben zij in het Mikrosoftbedrijf de Millennium-bug geactiveerd. Alle computergestuurde systemen zullen dus in het aller eerste begin van het jaar 2000 op hol slaan. Dus dan wordt de tweede set gewonnen door Ben!

( * = onze zeer getalenteerde badmintoncoach. Beetje de Johan Cruijff van de badminton bij onze club )

De heerlijke roddeltante.

Opnieuw bespreken we een Tycoon Newspaper-medewerker van het eerste uur. Nou ja, bijna dan. Rina Oddel was er bij vanaf het tweede exemplaar, dat even ná de januari editie van 1999 verscheen. Daarin vertelt zij ons hoe een bestuurder in een driewieler meende te zijn ingehaald door een man in een Mini die zijn teddybeer wat van de omgeving liet zien. De driewieler raakte uit balans en veroorzaakte een kettingbotsing en een lange file. Dit eerste, nog niet echt roddelige, miniverhaaltje was natuurlijk gebaseerd op de belevenissen van acteur Rowan Atkinson als mister Bean. Mijn eigen broertje, die we hier op de Tycoon Newspaper wel kennen als DJ P and P, was overtuigd van zijn kunnen als perfecte mister Bean imitator, waardoor ik op het idee kwam om hem op deze manier in mijn krantje op te nemen.
Aan het aantal artikelen dat daarna in de papieren versie verscheen is het niet af te zien, maar als je naar haar latere productie van artikelen kijkt, dan mogen we wel concluderen dat ze met een klein tiental artikelen net iets meer geschreven heeft dan Karel Riemelneel. Nee, in hoeveelheid tekst zal zij hem niet overtreffen. Daarvoor zijn zijn detectiveverhalen te lijvig. Maar in het aantal schiet ze hem net voorbij. Wat voor beide reporters natuurlijk wel scheelt is dat zij ook alle uiterst korte artikelen voor hun rekening hebben genomen, Karel met zijn contaminaties en Rina met haar gevleugelde uitspraken. Echte artikelen kun je dat natuurlijk niet noemen, maar het geeft wel aan hoe actief ook zij in al die jaren op de Tycoon Newspaper is geweest.
In het allereerste begin viel dat overigens reuze mee. Millennium Ben, waarvan je het verhaal zojuist hebt kunnen lezen en het Swetsers Zakmes, waren naast het driewieler-verhaal eigenlijk de enige twee echte andere schrijfwerken die we van haar terug zien op de gedrukte versie. Maar toen de online-versie er kwam, ging het ineens wel erg rap.

Met de komst van de Gevleugelde Uitspraken had Rina de jackpot te pakken. En ik met haar. Het behoeft geen toelichting dat Rina is voorzien van een heuse ‘roddelradar’. Dit heerlijke neuzige typje voelt heel fijn aan wanneer er een nieuwtje in de lucht hangt. Haar antennes staan altijd op scherp en ze legt haar oor voortdurend op het juiste moment te luisteren. In de praktijk is het met mij niet anders. Je kunt daarom gemakkelijk stellen dat ik in feite zelf een beetje zo’n roddeltante ben in het dagelijks leven. Het enige wat er bij mij aan scheelt, is dat ik de praatjes niet tijdens theekransjes bij mijn vrienden of vriendinnen influister, maar het gewoon out in the open op de Tycoon Newspaper over het internet schreeuw. Het vergaren van deze roddelpraat gaat mij… ahum… Rina doorgaans in elk geval gemakkelijk af.
Enkele voorbeelden:

 • “Dat mag de druk niet pretten” – is de haast legendarische verspreking van vriend Doubleyou in zijn radioprogramma Take it or Leave it. Sorry, wàt zei jou nou? Tegenwoordig gebruikt hij diezelfde uitdrukking nog steeds, maar nu doet hij het er om.
 • “Ik ben ziek genoeg om weer te werken” – zegt BoB de Winter iedere keer weer wanneer hij van een ziekbed terugkomt op het werk. Op een goed moment was ik het zat, en vond dat ik zijn uitspraak maar eens moest vereeuwigen in dit wel gerespecteerde blad.
 • “De Koninklijke familie is erg aangeslagen” – een wel hele ongelukkige uitspraak van de organisator van de Koninginnedag festiviteiten toen er een aanslag werd gedaan op onze koningin.
 • “Das enkel cosmetica” – sprak een Belgische opleider een keer. Hij was naar ons werk ingevlogen voor een training en hanteerde deze uitspraak voor iedere onbenulligheid die enkel uiterlijk invloed had op de software. Rina zat bij die opleiding en smulde ervan.
 • “Zeer gelardeerde collega” – wat bestaat en correct is geschreven zal door een spellingscheck niet als fout worden gezien. Collega Peter merkte dit op tijdens het versturen van een mailtje naar een relatie. Tja, dat moet je net zeggen waar Rina bij zit!
 • “Ik moet van mijn vrouw een keuken willen” – spelletjesfreak BoB de Winter deed mee aan het tv-programma één tegen 100 en won. Driemaal raden wat hij onder andere van het prijzengeld kocht (moest kopen).
 • “Je horizon verleggen” – niet zozeer deze op zich al prachtige uitdrukking, maar vooral de uitleg die Johan V. hierbij gaf, was genoeg aanleiding voor Rina hier een gevleugelde uitspraak van te maken.
 • “Naakt uit de kleren gaan” – hier was het niet alleen de uitspraak die haar opviel tijdens een radio-uitzending met Giel Beelen, het plaatje waarmee het op de Tycoon Newspaper werd uitgebeeld scoorde ook hoog bij ons vaste publiek.
 • “Zombies hebben een hekel aan fastfood!” – deze is speciaal verzameld voor onze eigen Zombie. Rina houdt er ook wel van om reacties uit te lokken.
 • “Alle kleine ZBeetjes helpen” – ook Ace_de_Klown is niet vies van een woordspellinkje en rake uitspraken. Rina verzamelt ze wel.

Je merkt het al. Er is vrijwel niets dat onze Rina ontgaat aan interessante uitlatingen. En ze tekent ze allemaal op!

Robuust en onveranderlijk personage

Vanaf dag één al was het mij duidelijk waar het met Rina naar toe moest. Zij moest die blonde lady worden die, worstelend met haar gewicht en haar tuttige eigenaardigheden, graag de kwebbeltante uithangt en thee leut (als het maar ‘echt scharrelthee’ is natuurlijk). En dat is gelukt. Van haar vastomlijnde karakter is sindsdien ook niet meer afgeweken. En dat is wat mij zelf persoonlijk ook zo aantrekt aan Rina. Van geen enkele andere verslaggever was zo snel duidelijk wat voor typetje het moest zijn en hoe ze eruit moest komen te zien. Zij weerspiegelde dat deel van mijn karakter zo goed, dat ik er na de eerste schets al uit was dat ik er niets meer aan wilde veranderen. Toen Harry Potter and the Goblet of Fire in 2005 in de bioscopen verscheen wist ik het helemaal zeker. Het plaatje dat ik tot dan toe in mijn hoofd had gehad en mij een beeld moest geven hoe Rina er in het echt uit zou zien, werd ineens door Miranda Richardson belichaamt in haar rol als Rita Skeeter. Picture perfect! Niets meer aan doen. Waar alle andere trouwe fans de haast irritante Rita zagen, zag ik Rina. En ach, het is slechts één letter verschil, wat betreft haar voornaam dan. Ik had haar trouwens ook wel gepast in een film uit het jaar daarvoor. Eenzelfde rol als reporter had ze prima kunnen vervullen in Sky Captain and the World of Tomorrow – een echte steampunkfilm. Alleen had ze daar in dat script wat minder ruimte gehad voor de zogenaamde ‘yellow journalism’, riooljournalistiek. Maar ondanks de kleine mismatch die daarin optrad, vormde die gedachte bij mij hèt fundament om Gohes City op de gaan baseren. En Rita Skeeter was daarin eigenlijk de sleutel tussen die set en mijn Tycoon Newspaper verslaggevers, hoe merkwaardig ook. Ik kon namelijk al helemaal voor me zien hoe niet Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) maar Rina Oddel door de straten van New York zou rennen terwijl Dr.Totenkopf’s gigantische robots door de straten marcheerden. Onbevreesd en met gevaar voor eigen leven stuntelt ze tussen de enorme stalen poten door, om net die ene alles beschrijvende foto te kunnen schieten waar het allemaal om te doen is.
Dit staat natuurlijk wel even helemaal los van mijn voorkeur om Gwyneth boven Miranda te prefereren als het op mijn smaak voor vrouwen aan komt, dat begrijp je natuurlijk wel!

Ontstaan van ‘Rara Rina’

Op een goed moment ontstonden de raadsels. Achmed had met de Reuze Navelpad zijn anagrammen en zij die de Tycoon Newspaper volgden, zwichtten trouw voor de opgaven die hij iedere maand weer publiceerde. En voor Karel Riemelneel met zijn opvolging kwam (de VZD), had Rina reeds haar raadseltjes geïntroduceerd. Ze trapte af met Wiskunje eten en zette de lezers aan het denken om simpele raadseltjes op te lossen. Dikwijls leidt dat tot hersenpijnigingen en het delen van interessante theorieën over wat die oplossing dan wel mag zijn.
De term achter de categorie Rara Rina heeft ook een oorsprong in het gezin waarin ik ben opgegroeid. Ik heb namelijk een klein splaakgeblek. Het uitspreken van de letter ‘R’ gaat mij iets minder af, waarvoor ik ook logopedie heb gehad. Mijn vader, pestkop dat hij was, zag er de humor wel van in en plaagde mij door mij te vragen na te spreken: “Rare Rina heeft een rare rimpel op haar rode reet.”
Tja, wat moet ik daar nog aan uitleggen? Waar hij het vandaan heeft weet ik niet, maar het heeft mij jarenlang achtervolgt… en doet het dus nu nog!

Allemaal ‘fijne’ weetjes

Rina is perfect. Zij komt erg dicht bij de werkelijkheid en is op de Tycoon Newspaper inmiddels wel uitgegroeid tot misschien wel het meest gerespecteerde typetje. Ze zwetst heerlijk en doet me daardoor ook wel een beetje aan mijn eigen zusje denken. Want die kan er ook wat van! Mensen hier kennen haar wel als de Blackhearted Goddess.
Lange tijd was Rina Oddel de enige vrouwelijke reporter. En ik denk dat dit er ook mede toe heeft bijgedragen dat er door haar lezers zo zuinig met haar is omgesprongen. Constant heeft zij tussen de heren haar mannetje gestaan en werd daar ook in gesterkt door de vrouwelijke lezers. Maar vooral het roddelen is haar grootste kracht geworden. En dat moest natuurlijk ook wel. Het geeft haar haar bestaansrecht en door allemaal fijne weetjes te verzamelen en te verspreiden is ze wat ze is en laat zij zich niets wijs maken.

En laten we nou eerlijk zijn: houden we er niet allemaal wel van om roddels te lezen, en dan met name roddels over mensen uit je directe omgeving?

Rina, we houden van je. En ik daarmee een beetje van mezelf, dat mag je best weten.

Ander bekende werk van Rina Oddel:

Hou je vast, want dat zijn er nogal wat!

Portret van de volgende maand: Kornelis Oflook.

Pst! Wisten jullie dat Rina Oddel ook ooit eens een uiterst seksistisch artikel heeft geschreven dat ‘Kaarsdrecht’ heet? Het gaat over het gelijknamige plaatsje dat als nieuwe plaats werd ontdekt nabij Caalcutta, onder Murokkoo. Je begrijpt wel, Rina schaamt zich een beetje voor dit artikel en als je het erover hebt dat wordt haar gezicht zo rood als een tomaat!

This entry was posted on Friday, October 14th, 2011 at 08:51 and is filed under Duimzuigerij, Een portet van ..., Nederlands, WSNOI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

24 Comments

 1. October 14, 2011 @ 09:32


  Die foto past idd goed bij het personage! Leuk portret weer 🙂

  Posted by Zombie
 2. October 14, 2011 @ 12:31


  Rita Skeeter is inderdaad een heel goed keuze als modelpersoon!
  Maar ik vind ook dat Rita wat weg heeft van die andere Zweinsteinlerares, Sybilla Zwamdrift (Trelawney, gespeeld door Emma Thompson). Vooral in haar raadselachtige en soms wat warrige kant.

  Posted by BoB de Winter
 3. October 14, 2011 @ 12:40


  @Zombie: Thanks! 😉

  @BoB: Hier moet ik even zeker hebben wie je bedoelt. Sybilla Zwamdrift ken ik, maar bedoel je juist dat RiNa of RiTa daar wat van weg heeft?

  Overigens, als je RiNa bedoelt, dat zie ik juist weer helemaal niet. Die warrigheid zie ik meer in Achmed en Karel terug.

  Posted by Gsorsnoi
 4. October 14, 2011 @ 12:54


  Ja, ik bedoelde natuurlijk RiNa!

  Posted by BoB de Winter
 5. October 14, 2011 @ 14:07


  Pittige tante en een prachtige foto.

  HULDE !!!!

  Posted by Saridon
 6. October 14, 2011 @ 17:30


  @Saridon: Top. Ook bedankt voor de leuke reactie!

  Posted by Gsorsnoi
 7. October 14, 2011 @ 21:42


  Lijkt me een te gek wijf, die Rina. Al had ik me haar veel minder flamboyant voorgesteld. Kan ze ook toveren? 😉

  Posted by Sandra
 8. October 14, 2011 @ 21:52


  Begint trouwens aardig 18+ te worden met die Rina ineens. Dat roddelig feitje (contradictio in terminis?) onderaan dit artikel zegt genoeg lijkt me! 😛

  Posted by Sandra
 9. October 15, 2011 @ 08:49


  @Sandra: Nee, toveren trekt me ook niet zo. Ik kan wel heel betoverend kijken! 😉

  Posted by Rina Oddel
 10. October 24, 2011 @ 08:20


  @BoB: jij hebt je hersens gepijnigd over iemand die nog sexyer is dan Viola Holt en Lous Haasdijk…
  En, ben ik daar met Rina Oddel in geslaagd? 😛

  Posted by Gsorsnoi
 11. October 25, 2011 @ 10:17


  Nou, bijna wel… maar ze haalt het toch niet bij Albert Verlinde! 😛

  Posted by BoB de Winter
 12. November 1, 2011 @ 07:28


  Ok ik zie nu dus voortaan haar voor me als Rina Oddel. En een irritantje dat zij is in de film! Ik durf niet meer op intervieuw bij haar :p

  Posted by blackheartedgoddess
 13. November 1, 2011 @ 09:52


  LOL! 😀
  Heb die bewuste film trouwens al een tijdje niet meer gezien. Moest hoog nodig eens op TV herhaald worden of zo.

  Posted by Gsorsnoi
 14. November 12, 2011 @ 11:00


  Is er iemand die durft te gokken hoe Kornelis Oflook eruit ziet? Zijn portret verschijnt eerdaags.

  Posted by Gsorsnoi
 15. November 12, 2011 @ 11:40


  Dat is een lastige, want eigenlijk is er niet zo veel over Kornelis bekend. Ik weet eigenlijk alleen dat hij heel groot is en het niet zo nauw neemt met zijn persoonlijke verzorging.

  Dan kom je al gauw uit op Robbie Coltrane (Hagrid) of Fat Bastard (mike Myers) uit de Austin Powers-reeks.\
  Maar gezien de associatie met knoflook ga ik dan toch voor Gérard Depardieu!

  Posted by BoB de Winter
 16. November 12, 2011 @ 12:07


  Toegegeven, Kornelis is een hele moeilijke, maar juist omdat hij ongemerkt een hele prominente rol speelt in de wereld van WSNOI is de nauwkeurige keuze van zijn uiterlijk erg van belang. Gérard Depardieu is het niet, maar met Frankrijk zit je wel in de goede hoek. De acteur waarop Kornelis is gebaseerd is veel introverter en heeft in veel Franse films gespeeld.

  Posted by Gsorsnoi
 17. November 12, 2011 @ 13:52


  De eerste andere Franse acteur die me te binnen schiet is Louis de Funès, maar die vind ik nu niet bepaald introvert! 😀

  Posted by BoB de Winter
 18. November 12, 2011 @ 14:55


  Hmmmm, ik zat toch meer in mijn hoofd met acteurs zoals Richard Kell en Steve Buscemi. Maar Kornelis als Willem Dafoe lijkt me ook best cool. 😛

  Posted by Sandra
 19. November 14, 2011 @ 07:44


  Hahaha! Nou, zou lelijk als Steve Buscemi had ik hem wel willen hebben. Willem Dafoe vind ik te veel schurk om Kornelis te zijn. Kornelis is toch vooral een goedzak. Die Louis valt ook af. Dat lijkt me trouwens een portret op zich, maar dat is weer een ander verhaal. En Richard Kell moet volgens mij Richard Kiel zijn (Jaws uit J.Bond – Moonraker). Van alle suggesties hier misschien nog wel de beste kandidaat, maar nog te schurkachtig en scheelt uiterlijk nog te veel met Kor.

  Ben begonnen aan het schrijven van het portret, dus jullie zullen het spoedig weten. 😉

  Posted by Gsorsnoi
 20. November 14, 2011 @ 19:57


  Ik heb nog wel een ander in gedachten, maar ik kan me niet voorstellen dat jij die kent! Hij is namelijk al in 1971 overleden…

  Posted by BoB de Winter
 21. November 15, 2011 @ 07:22


  Dan blijf ik natuurlijk nog wel nieuwsgierig wie jij bedoeld dan…
  …deze acteur is ook dood trouwens, maar nog niet zo heel lang.

  Posted by Gsorsnoi
 22. November 15, 2011 @ 10:15


  Ik heb het over de acteur Fernandel, vooral bekend uit de Don Camillo films.

  Posted by BoB de Winter
 23. November 15, 2011 @ 12:43


  @Gsorsnoi: Yves Montand wellicht?

  Posted by Retroman
 24. November 15, 2011 @ 14:31


  @Retroman: nope. Het modelpersoon is dit jaar nog overleden.

  Posted by Gsorsnoi

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.