By retroman | September 28, 2009 - 1:27 pm - Posted in Nederlands, Retroman's Recensies

M’n moeder zag laatst op de markt een DVD’tje over Michael Jackson voor een prikkie te koop staan. ‘Dat zal Retroman wel leuk vinden’, dacht ze en besloot prompt mij daarmee te verrassen.

Toen ik de hoes van ‘Man In The Mirror: The Michael Jackson Story’ onder ogen kreeg, vroeg ik me af waarom er een silhouet van MJ stond afgebeeld en niet gewoon een foto van hem in vol ornaat. Vonden de makers van de DVD dit misschien stijlvoller, of wist de fotograaf niet hoe hij een blanke neger moest belichten?

Alles wordt duidelijk wanneer je de DVD opstart. Het blijkt te gaan om een low budget productie waar Mikey spontaan van kleur zou verschieten als hij het ooit te zien zou hebben gekregen.

Het is om meerdere redenen een bizarre film te noemen.

Ten eerste zijn er totaal geen beelden of muziek van Michael in deze film te vinden. Het blijkt namelijk te gaan om een onofficiële verfilming van het leven van Michael Jackson, iets wat niet direct aan de DVD-hoes is af te lezen.

Ten tweede lijken de acteurs in deze film absoluut niet op de mensen die ze moeten voorstellen. Jackson wordt gespeeld door ene ‘Flex’ Alexander, en hoewel hij zijn best doet om te bewegen en te klinken als Michael, lijkt hij zó weinig op de King of Pop dat het bijna pijnlijk is om naar te kijken.

Zoals ik al zei zit er geen muziek van MJ in deze film. De muziek die wél in de film zit, bestaat uit een soort van dromerige new age pop, wat niet echt bijdraagt aan de sfeer van de film. Zo zijn er bijvoorbeeld beelden van ‘Michael’ te zien tijdens een van zijn energieke optredens, terwijl we op de achtergrond slechts een deuntje horen dat iemand ongeïnteresseerd uit een ouderwets Casio-keyboard heeft getrokken.

De visagiste van deze film heeft hoogstwaarschijnlijk het eerste het beste potje clownsschmink tevoorschijn getoverd toen zij aan de slag ging met het creëren van Michaels evenbeeld. Toegegeven, om een goed lijkende Jackson te creeëren heb je waarschijnlijk het special effects team van The Lord of the Rings-trilogie nodig, maar de kwaliteit van de makeup in deze film is echt onder de maat. Ze presteren het zelfs om Michaels gezicht wit te schminken en zijn handen zwart te laten!

De manier waarop het levensverhaal van MJ wordt verteld is niet bepaald Oscarwaardig te noemen. De dialogen zijn zo oppervlakkig en tenenkrommend dat zelfs de schrijvers van Samson en Gert ervan zullen blozen. Ook lijkt het alsof de scriptschrijver slechts wat feitjes van Wikipedia heeft ge-copy/paste en er verder weinig persoonlijks aan heeft toegevoegd, op een paar uiterst merkwaardige scènes na waarin Diana Ross in Michaels dromen verschijnt om hem te waarschuwen dat het leven van een superster erg zwaar zal zijn. Ahum.

Al met al doe je er goed aan om deze film te vermijden als je een mooi eerbetoon aan de King of Pop wilt zien. Wil je echter anderhalf uur genieten van een onbedoeld komische interpretatie van Michael Jacksons leven, dan zul je hiermee volop aan je trekken komen!

Bron: IMDB – “Man in the Mirror: The Michael Jackson Story”