By Olga Sloot-Koers | February 13, 2015 - 11:37 pm - Posted in De Verkwistende Vensterbank, Duimzuigerij, Nederlands

Wie had dat gedacht? Zien we dat nou goed? Ja hoor, dat is de BoBfather die zijn hart(jes) lijkt uit te storten over het redactiegebouw van de Tycoon Newspaper. Dit is wel erg onwaarschijnlijk! De zogenaamd eerlijke zakenman The BoBfather… heeft een hart? Wel mensen, dat is iets waar we allen eens even flink van moeten profiteren. Want dit wijst op een update van het Tycoon Newspaper-spel.

Download nu meteen de nieuwste versie van Het Tycoon Newspaper-spel op WSNOI.

Zou Cupido hier iets mee van doen hebben…?

By Olga Sloot-Koers | January 11, 2015 - 4:04 pm - Posted in De Verkwistende Vensterbank, Duimzuigerij, Nederlands

De zogenaamd eerlijke zakenman The BoBfather is opnieuw onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek. Naar verluidt wordt de meesteroplichter verdacht van belastingontduiking en witwassen. Volgens onbevestigde berichten gebruikte TheBoBfather een bedrijf uit Warwinkel om miljoenen te verzwijgen voor de fiscus. 57,5 miljoen is volgens het O.M. het bedrag waarvoor de belastingdienst zou zijn opgelicht. De maffiosi verdienen veel geld en het komt vaker voor dat ze via legale constructies of mazen in de wet op zoek gaan naar manieren om minder belasting te betalen. Dikwijls gaat het om ingewikkelde belastingaangiften of gegoochel met fiscale regels. Het is te schandelijk voor woorden. Dus wanneer u deze week bonnetjes bij elkaar schraapt, twijfelend over de aftrekbaarheid van een zak koffie- of sperziebonen, denk dan even aan dit louche heerschap. The BoBfather is de grootste zwendelaar aller tijden. Een ladelichter tot in het diepste wezen van zijn ziel.

Lees meer over deze ontwikkelingen op de WSNOI-site bij Het Tycoon Newspaper-spel

Iedere week heeft hier in de westerse wereld zeven dagen. Dat weten we allemaal. Doorgaans bestaande uit vijf werkdagen en twee weekenddagen. Duizenden jaren geleden ontstond dit systeem uit de ruilhandel van de Babyloniërs. Zij hadden de benamingen voor de weekdagen overgenomen uit het Sanskriet en legden de basis voor de huidige tijdrekening die we hier in Europa en het overgrote deel van de rest de wereld hanteren. Voor de één is dat een sleur, voor de ander een heilzame formule, een onwrikbaar feit waar niemand verder nog bij stil staat sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender. Maar wat nou als we die magische verhouding eens doorbreken? Wat zou het opleveren als een week niet zeven maar vier dagen had?

Stel je dit eens voor: na maandag komt woensdag. Vrijdag is de derde werkdag van de week en zaterdag is dan de enige weekenddag. Want als we op de werkdagen iets moeten inleveren, moet er onvermijdelijk ook in het weekend gesneden worden. Vaarwel dus dinsdag, donderdag en zondag.
Dat is in het begin natuurlijk wel even wennen. Toch is het een kalendervorm waarvan ik meen dat we er al snel allemaal gelukkiger van worden. Je week bijvoorbeeld vliegt voorbij doordat het sneller weekend is en je vlot van je rust, familie en andere privé-beslommeringen kunt genieten. Uiteraard is het met je weekend na één dag ook snel bekeken, maar het positieve vooruitzicht is wel dat je aankomende werkweek niet lang zal duren. Het vervelende ‘maandagmorgen’-gevoel zal binnen de perken blijven. Normaal ging je aan het begin van de week weer naar je werk met het gevoel van Kut, moet ik alweer?Met de nadruk op alweer zal dat gevoel wellicht versterken, je kunt je nu echter troosten met de gedachte dat de ellende na drie dagen voorbij is. Vaarwel deprimaandag! Daar doen we niet meer aan. Die dag pak je om vier uur even een Cup-a-soupje en droom je al weg bij het idee dat je na twee dagen wederom aan je eigen dingen toe kunt komen. De dag erop vliegt ook zo om, want na vier uur komt die ‘man met de zaag’ z’n klusje doen om de week doormidden te zagen. Heerlijk. Nog maar anderhalve dag en dan is het weer zover, weekend! Vrijdag is er traditioneel eentje waarop men met een ander soort mentaliteit op werk verschijnt, de uitzonderingen daargelaten die iedere werkdag als vrijdag beschouwen. Kom gerust in je vrijetijdskleding, want ‘casual friday’ moeten we wel in eren houden natuurlijk. Maar zet wel even een tandje bij, want de werkzaamheden moeten nou eenmaal wel af. Het kan niet alleen maar lol zijn.
De klok rondkijken wordt ook een verouderende bezigheid. Met maar drie werkdagen kun je gerust stellen dat de week voorbij vliegt en voordat je het weet sta je al met één been in het weekend. Zaterdag: uitslapen, boodschappen doen, schoonmoeder bezoeken, een duinwandeling? Het is maar wat je er zelf van wilt maken. Maar pak wel je rust. Voordat je het weet moet je weer beginnen.
Kortom: als we allemaal wat inleveren – waar hebben we dat eerder gehoord? – dan hebben we er dadelijk plezier van. Als werknemer heb je een prettige korte werkweek en als werkgever heb je ook niet te klagen, want de productiviteit gaat er alleen maar op vooruit.

Vrije dagen.

Je zal het je al hebben afgevraagd: “Hoe zit dat dan met de vakantiedagen? En blijft het aantal dagen in een jaar dan nog wel in evenwicht met hoeveel dagen je nu normaal vrij bent?” (Want je wilt geen vrije dag inleveren natuurlijk!)
Dit is precies waarom alleen de verhouding drie dagen werken en één dag vrij zal werken. Ik heb het doorgerekend en dit is de enige variant die de week van zeven dagen kan vervangen, al moeten we er wel een aantal vakantiedagen bij gaan optellen. Laten we even met de weekenddagen beginnen. Deel je een jaar door zeven, omdat de huidige week zoveel dagen heeft, en vermenigvuldig je de uitkomst vervolgens met twee dan krijg je het aantal weekenddagen die een jaar nu ongeveer bevat. Dan zit je op 104. Voor het gemak ga ik hier even van afgeronde getallen uit. Doe je datzelfde met een week van vier dagen dan wordt dat: 365 gedeeld door vier en dan daarna eigenlijk nog vermenigvuldigd met één (de enige weekenddag) wat resulteert in 91. Dan kom je dus nog dertien weekenddagen te kort. Wat ons brengt op de vakantiedagen. Omdat het aantal vakantiedagen per cao verschilt, reken ik even met het landelijk gemiddelde. Officieel heeft iedere Nederlander ongeveer 25,6 vakantiedagen per kalenderjaar. Om consequent te blijven met m’n afrondingen maak ik daar 26 van. Bij elkaar zijn dat net iets meer dan vijf weken vrij als je ze allemaal achter elkaar zou mogen opnemen. Dat aantal moet dus nodig omhoog, wat ik ook gezegd zou hebben als ik niet met het idee van de week van vier dagen zou zijn gekomen. Dertien erbij! Huppatee. En ineens hebben we 39 dagen vakantie. Omgerekend in het nieuwe model zijn dat acht weken die je vrij kunt opnemen en is het verschil met het aantal weekenddagen meteen teniet gedaan.
Wel lekker, met een week van vier dagen hoef je maar drie dagen van je vakantietegoed te gebruiken om een weekje vrij te nemen.

Openingstijden.

Door zo’n snellere week krijgen bedrijven ook de mogelijkheid om hun beschikbaarheid te vergroten. Winkels, organisaties in het algemeen, productielijnen, helpdesken, banken, met dit model zullen zij slechts een kwart van de tijd gesloten hoeven te zijn dat een week lang is. Je kunt het zelfs zo invoeren dat bedrijven met speciale weekdiensten gaan werken, waarbij de ene helft van het personeel maandag, woensdag en vrijdag werkt, terwijl de andere helft van het personeel woensdag, vrijdag en zaterdag aanwezig is. Voor de laatste groep werknemers is maandag dan dus hun weekenddag. Voor winkels is dit ook ideaal, want zo kun je eigenlijk altijd open zijn en kun je als consument altijd terecht voor een boodschap. Wil je je hypotheek afsluiten of moet je even bij het gemeentehuis langs om je paspoort te verlengen? Nu moet je daar nog een dag of een paar uurtjes voor opnemen, maar met het systeem van vier dagen kun je eindelijk op ieder gewenst moment terecht. Dat wil zeggen, als we het zo invoeren dat bedrijven in deze afwisselende weekdiensten gaan draaien met hun personeel.

Een weekendje weg.

Het enige wat een probleem lijkt te geven is de behoefte om even een weekend weg te kunnen gaan. Toch is er met nog een kleine aanpassing aan de nieuwe weekvorm daar zo een mouw aan te passen. Allereerst heb je voortaan 39 vakantiedagen in plaats van de gemiddelde 25,6. Dus daar kun je sowieso creatief mee omspringen. Je hoeft ze niet per se achter elkaar te gebruiken. Bovendien kun je vaak, in het huidige systeem, maximaal drie weken achter elkaar opnemen. Wat we ook met elkaar kunnen afspreken is dat we gebruik gaan maken van zogenaamde ‘doorschuifdagen’. Ik stel voor dat we iedere werkende Nederlander het recht geven daar minimaal drie stuks per kalenderjaar van te mogen inzetten. Het werkt zo dat wanneer jij altijd op zaterdag vrij bent, je bij jouw werkgever een doorschuifdag kunt aanvragen wat inhoud dat je voor een keer je maandag ook vrij bent, maar die weer moet inhalen op de eerstvolgende zaterdag. Dus dan heb je ineens weer een week die akelig veel op de huidige lijkt: zaterdag en maandag ben je vrij en daarna werk je zes dagen door voordat je je eerste weekenddag weer hebt. Het is een keuze. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar je werkgever is verplicht in goed overleg zo’n dag drie keer per jaar te verstrekken. Waar zij dat wensen, zouden ze eventueel een hoger aantal doorschuifdagen standaard in het cao kunnen opnemen.

Andere culturen zonder zeven dagen.

Op het eerste gehoor klinkt het waarschijnlijk absurd om van een week vier dagen te maken, maar er zijn voorbeelden te over van culturen die ons model van zeven dagen niet eens kenden. In de tijd van de maya’s hanteerden zij 20 weken van 13 dagen. Op Bali zijn ze een tijd gewend geweest om weken te hebben van tien dagen. Iets verderop op het eiland Java bestaat de traditionele week er zelfs nu nog uit vijf. Daar worden ze marktdagen genoemd. Al worden ze wel gebruikt naast het westerse systeem, zodat weekcombinaties ontstaan. Ze worden onder meer gebruikt voor het bepalen van gunstige of ongunstige dagen. Toen Keizer Constantijn bevelhebber was van het Romeinse Rijk was er een kleine periode dat er een achtste dag was. En tijdens de Franse Revolutie wilde ze zelfs naar een systeem toen van tien dagen, ook wel décades genoemd. [bron Wiki]
Zo’n gekke gedachte is het dus niet om een andere weekmodel in te voeren. Met wisselende succes zijn er volksstammen voor ons geweest die er ook mee hebben geëxperimenteerd. Daarbij zullen onderwerpen zoals oogst, astrologie en de lokale geloofsvormen steeds een belangrijke basis zijn geweest om te bepalen op hoeveel dagen men moest uitkomen. Wat echter altijd een vast ingrediënt blijft is het aantal dagen dat de aarde erover doet om rondom de zon te draaien. Al zijn er voor ons geweest die ook daar hun bedenkingen bij hadden.

Het zal wel even duren voordat we afscheid nemen van het zeven dagen systeem. De hele economie moet ervoor worden aangepast, kalenders, agenda’s, roosters, computersystemen, het zal er allemaal op moeten worden aangepast. De week omgooien gaat dus een ingrijpende aangelegenheid worden, eentje die veel stuivers zal gaan kosten en veel gewenning met zich mee brengt. Zucht, er is dus een grote kans dat het er misschien wel nooit van komt.
Op het moment van schrijven is het voor mij een vrijdag. Nog maar één dagje…dan zit die lange week er eindelijk weer op.

By Olga Sloot-Koers | January 15, 2013 - 1:52 am - Posted in Alweerwolven, De Verkwistende Vensterbank, Duimzuigerij, Nederlands

image by PeterKdeW, edited by Gsorsnoi

Het zware noodweer in het zuiden van Gohes City heeft zaterdag aan een 23-jarige vrouw het leven gekost. Verschillende mensen raakten gewond. Dat meldde het lokale persbureau De Handknip. De vrouw kwam in haar woning om het leven toen een flinke palet papier door haar dak viel. In deze tijden van economische malaise regent het wel vaker gepeperde rekeningen in het zuidelijke deel van de metropool. Inwoners van de achterstandswijken kunnen doorgaans de vaste lasten niet meer betalen en komen soms letterlijk om in de schulden. Een automobiliste raakte zelfs zwaargewond toen ze op een snelweg bij Sloopstad met haar auto in de slip raakte toen ze wilde uitwijken voor een vrachtwagen met broodmagere spaarvarkens. Het zicht werd hierbij belemmerd door een stortregen aan aanmaningen. Ze raakte drie bomen, sloeg vervolgens over de kop en kwam zo ongelukkig en bloederig bekneld dat ze diep in het rood eindigde. De vrouw was waarschijnlijk op de vlucht geslagen voor een ongeduldige deurwaarder en reed daardoor te hard.

In Geldop zorgde een dijkbreuk ervoor dat veertien huishoudens werden overspoeld en verdronken in hun schulden. De schuldeisers die nog op hun betalingen zaten te wachten hadden het nakijken. Eveneens pleegde de Belastingdienst een aanslag op een gezin die door omstandigheden huisvesting bij familie had gezocht. Een dikke nota trof hen als de bliksem en liet ook de overige inwoners niet gespaard.

Drie miljoen mensen in het oosten van Gohes City zitten zonder gas en stroom en leven van de voedselbanken of houden hun hand op. In een meerdere steden, is door het zware financiële weer, de noodtoestand uitgeroepen.

By Olga Sloot-Koers | November 9, 2012 - 8:52 am - Posted in De Verkwistende Vensterbank, Duimzuigerij, Nederlands

Dat de meeste van ons er in 2013 financieel allemaal op achteruit gaan, moge duidelijk wezen. Ook onze Snooiers in het rijk van WSNOI zullen deze dans helaas niet kunnen ontspringen. Er worden harde bezuinigingsmaatregelen getroffen die, nu het nieuwe kabinet is beëdigd, voor een deel al direct worden uitgevoerd. De overgebleven maatregelen worden gaandeweg in het jaar 2013 ten uitvoer gebracht.

Wat staat er in het regeerakkoord van Maddie Eriksson en Mart Tuker?

  • De verkoopwaarde van dubbele verzamelobjecten worden van ZB 110,- teruggeschroefd naar ZB 10,- (doorgevoerd 10/11/12)
  • Dubbele verzamelobjecten zullen alleen nog maar voorkomen indien de Snooier nog niet alle beschikbare verzamelobjecten heeft gevonden. (doorgevoerd 26/11/12)
  • Onbestaande beroepen zullen een maximale geldigheidsduur gaan krijgen van twee maanden. Daarna wordt je automatisch ontslagen en moet je opzoek naar een nieuwe baan. (doorgevoerd 03/04/13)
  • De Snooier zal bij automatisch ontslag nog wel een ontslagpremie ontvangen ter waarde van de helft van het eerder verdiende salaris. (doorgevoerd 03/04/13)
  • De WW-duur zal worden bekort tot 2 maanden; om de arbeidsmarkt weer opgang te brengen en de werkeloosheid verder terug te dringen zullen werklozen na die tijd automatisch een willekeurige baan(*) toegewezen krijgen. (geschrapt)
  • Er komt een toegangsprijs op het meedoen met spellen zoals de Quiz van de Maand. De prijslijst hiervoor is nog niet vrijgegeven. (doorgevoerd 12/12/12, alleen op de Quiz van de Maand)
  • Fout quizantwoorden gaan niet langer met ZB 10,- maar met ZB 30,- worden bestraft. (doorgevoerd 27/11/12)
  • De prijs van een WSNOI-lot wordt opgevoerd van ZB 5,- naar ZB 15,- (dit heeft natuurlijk wel aangename consequenties voor de pot!) (doorgevoerd 14/12/12)
  • Tenslotte zal er in de loterij een optie bijkomen om 12 loten in één keer te kopen. De per stuk prijs wordt dan wel opgehoogd naar 1,5 keer het bedrag dat je normaal voor losse loten zou betalen. Het dagelijks tegoed van 6 loten komt na die actie wel te vervallen. Dit is een keuze aan de Snooier zelf. (doorgevoerd 15/01/13)

( * = Dat hiermee in de hand wordt gewerkt dat er heftruckchauffeurs naar operatiekamers worden overgeplaatst en directiesecretaressen lasinspecties moeten gaan verrichten op boorplatforms, wordt op de koop toegenomen.)

By Olga Sloot-Koers | June 5, 2012 - 7:28 pm - Posted in De Verkwistende Vensterbank, Nederlands

GOHES CITY: De directie van firma Snijbeurs en Zoon heeft in het afgelopen jaar een recordbedrag aan bonussen uitgekeerd. De financiële holding die eerder in opspraak raakte vanwege afpersing en vermeende samenwerking met de BoBfather keerden onlangs totaal 5,9 miljard zbersibarnen aan remuneratie uit, het hoogste bedrag tot nu toe. Dat blijkt uit een onderzoek van het accountantsbureau Pijl Inc.

Volgens Pijl Inc. zijn de inkomsten van dit van oorsprong Warwinkelaars bedrijf in het voorgaande jaar met 46 procent gestegen tot een bedrag van 19,67 miljard zbersibarnen. Maar liefst 29 procent van de inkomsten gaat dus alleen al aan premies op. Een „periculeuze” situatie, aldus Pijl Inc.

De stijging van de bonussen en salarissen komen vooral voor rekening van de kleine middenstanders in Gohes City, zo constateert o.a. winkeleigenaar Kerbert Rent, zelf ondernemer en tevens geboren en getogen Warwinkelaar. Snijbeurs en Zoon gaf vorig seizoen zoveel meer uit aan salarissen dat er wordt gevreesd dat het bedrijf met een “louche business” bezig is. Waar komen al deze extra inkomsten vandaan? Moet er worden gevreesd voor een coup in het bankwezen?

Volgens Pijl Inc. moeten de holding bezig zijn met voorbereiding op een machtsovername, eentje die de burger hard in de portomonaie zal treffen.
“Daar hun uitgavenpatroon drastiek aan ‘t veranderen is en de top op zulks aan hoge douceurtjes mag rekenen, moeten wij berispt en vermaant zijn dat er in ons platvinken gesneden wordt, hm?” concludeerde Kerbert Rent waarschuwend.
Wil Gohes City nog kunnen voldoen aan de nieuwe geldelijke eisen die de overkoepelende bond Geldjas aan ons oplegt, dan kunnen we een financiële aardverschuiving veroorzaakt door één van de gedistingeerde bedrijven eigenlijk niet gebruiken. Voor eenieder zou verdere financiële onrust een doemscenario in onze economie betekenen. In het kader van fair play-regels zal de bond daarom een officiële waarschuwing afgeven alvorens men met verdere sancties gaat dreigen.

Verstuurd vanaf mijn i-Navelpad