Thee blijft toch een populair onderwerp hier op de Tycoon Newspaper. Niet moeilijk: thee is erg lekker op z’n tijd.
Wat dat betreft zal het Amerikaanse koffiebedrijf dat deze week z’n eerste Nederlandse vestiging opende op Utrecht Centraal het nog erg moeilijk gaan krijgen. Buiten het moeten concurreren met andere koffie-shops in Nederland, heeft dit bedrijf ook met de tegenslag te doen dat steeds meer Nederlanders thee zijn gaan drinken.
Thee is naast lekker nu ook leuk geworden. Wanneer mijn vrouw een half uurtje later thuis is, heeft ze een omweg gemaakt langs het Centraal Station in Amsterdam alwaar een heus drugsfree teashop gevestigd is. Deze winkel is gespecialiseerd in uitlopende theesoorten die vooral verkocht worden in originele bladvorm.
Hier onderscheidt deze thee zich van de rest van de theemassa. Je kent ze wel, die groene kartonnen thee verpakkingen die men ‘gewone thee’ pleegt te noemen. Oh wat haat ik die term! Kunnen we niet meer lezen? Er staat toch duidelijk English Blend! Ik ben geneigd op m’n dienblaadje met een bekertje heet water terug te komen als iemand mij weer eens vraagt ‘gewone thee’ mee te nemen.
Toch is er wel degelijk een scheidingslijn te trekken tussen deze ‘gewone’ zakjes thee en de bladerthee. Die laatste categorie komt niet in elk huishouden evenveel voor, zodat men dit ‘speciale’ thee is gaan noemen. Hoezo ‘speciale thee’? Heb ik al die tijd niet opgelet en groeit thee tegenwoordig in zakjes aan de bomen dan? Wordt deze thee pas ‘speciaal’ als die zakjes opengeknipt worden en zo de bladerthee wordt geboren?
Heb ik al niet eens gezegd dat ik het zonde vind om na een keertje trekken, je zakje weg te gooien? Die zakjesthee (ik drink het ook) is één groot massaproduct. Vers is het nooit! Zelfs bij koffiedrinkers die het alleen in huis halen voor de visite, komt dit massaproduct ongegeneerd de voorraadkast uit wandelen. Soms letterlijk!
Het geval wil dat ik een keer bij iemand thuis thee heb willen drinken. De theebladeren stonden onherkenbaar stijf in het zakje. Deze fossiele theesubstantie bleef met zakje en al op het hete water drijven zonder te worden opgenomen.
Nou vraag ik je: is dit soms wat ze bedoelen met ‘groene’ thee?
Gadverdamme!
Geef mij de bladerthee maar.
Deze thee is in bladvorm gebundeld in – jawel- een kartonnen zakje. De thee kan hier uit geschept worden om met behulp van een filter af te dalen in het hete water. Voor de nuchtere Nederlander is het misschien wat wennen, maar je kunt hier de aardbeistukjes en kamillebloemetjes gewoon nog in natuurlijke vorm in herkennen.
Natuurlijk, het is wat meer werk (wat hebben we het over!), maar het levert echt veel betere thee op. Wij hebben er thuis zelfs speciale glazen theekoppen voor aangeschaft waar een flink filter en glazen bladhouder bij geleverd zijn. Deze theeglazen zijn zo groot dat ze voor een bescheiden soepkom niet onderdoen. Dit is overigens wel een dure hobby moet ik toegeven: één kopje kost meer dan E 20,-.
Daar moet wel van gezegd worden, dat je de thee gerust een uur kunt laten staan, zonder dat deze helemaal tot koud afgekoeld is. Mijn advies is wel om de thee binnen 45 minuten op te drinken. Dan is deze nog wel het lekkerst.
Tot slot: naast de smaak, heeft deze thee ook geur. Want dat is iets wat van veel andere theezakjes niet kan worden gezegd.
Of ze ruiken naar schimmel.
En de synthetische thee? Je weet wel, die thee in die plastic piramide zakjes! Die wordt dus getrokken van kunstbloemen.
This entry was posted on Thursday, August 6th, 2009 at 13:07 and is filed under Nederlands, Onbedoelde mening, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Deze winkel is niet alleen voor thee maar ook voor koffie bonen. Ik vind die beter dan de americaanse koffie shop.
Ja ja….ruiken naar schimmel, ben je niet in de war met een volle vuilniszak ?
En by the way (hoezo bij de weg ?),
is het niet zo…..
dat thee….
voordat thee thee mag worden genoemd…..
een fermentering-proces ondergaat ….?
En dat dat ook met schimmels te maken kan hebben ….
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fermentatie
Zei iemand coffeeshop? Kun je daar ook koffie kopen dan?
Theeblaadjes zijn vele malen gezonder dan het gruis in zakjes.
Theeblaadjes zijn geplukt en stofthee is afval van de rolmachines.
Theeblaadjes van losse thee zijn rijk voorzien van de voor ons lichaam weldadige stoffen als anti-oxydanten, vitaminen, sporenelementen, fluor, flavonoiden, en nog meer werkzame stoffen die een positieve invloed hebben op uw gezondheid.
Losse blaadjes thee hebben meer smaak, zijn gevarieerder qua samenstelling en seizoen, en per theesoort wezenlijk anders van smaak.
De keuze in losse theesoorten is bovendien 100-en malen groter en sinds internet ook gemakkelijk te verkrijgen.
En wat veel mensen niet weten theeblaadjes zijn gewoon eetbaar.
Chinezen gebruiken vaak theeblaadjes (van groene thee) als een gezonde groente in de rijst of in roerei, en in Taiwan, Thailand en Japan bakken ze zoete koekjes met een vulling van theeblaadjes als plaatselijke lekkernij.
De thee die ze er eerst van gezet hebben drinken ze er lekker bij op.
De zakjesthee is stofthee en die staat meestal helemaal onderaan de kwaliteitsladder omdat deze thee erop gericht is om onder alle omstandigheden snel veel kleur en weinig smaak af te geven en bovendien in 99% van de gevallen dusdanig gemelangeerd is om altijd dezelfde smaakbeleving teweeg te brengen.
Een snel kopje thee met een constante smaak dus.
Theeliefhebbers scharen theezakjes derhalve onder de watertomaten en legbatterijkippen en andere onechte producten die nog maar een slap aftreksel zijn van wat het produkt oorspronkelijk waard was.
Wow Kleine Goudvis!
Jouw Nederlands gaat ineens wel snel vooruit!
en hoe zit het dan met die kortelthee van zonnatura?
Thank you! You often write very interesting articles. You improved my mood.
Leuk gevonden, dat van die kunstbloemen.
Om Doubleyou’s vraag te beantwoorden: wil de thee lekker kunnen scharrelen, dan zullen ze gevoerd moeten worden. Dus staat er zo’n theerenhouder met zo’n busje Zonnatura de theeblaadjes te voeren.
Leek me eigenlijk wel een beetje voor de hand te liggen…
Beste Jolien,
Dank Voor de heldere uitleg.