By gsorsnoi | October 7, 2010 - 10:20 pm - Posted in Astronomisch gedachtegoed, Duimzuigerij, Nederlands, Web´s Best

image by Gsorsnoi, compilation of gamegraphics from Transport Tycoon and Yahoo-avatar.

Daar zijn we natuurlijk hartstikke content mee.
Maar hoe is dit familie eigen ontstaan?

WSNOI zag het levenslicht in 2003 toen Gsorsnoi op het idee kwam om een quiz die hij van vrienden doorgestuurd kreeg in een eigen vorm te gieten. Deze doorgestuurde quizen werden door bezoekers van de Quiz your Friends –site ingevuld en verspreid. Zo kon je zelf je eigen quizen bouwen. Dit vormde het basisconcept om WSNOI op te bouwen. De quizen gingen over vanalles, maar wel steeds geconcentreerd rondom één thema.

Huizensite.

Nog even later kwam daar de huizensite bij wat de body van WSNOI al een beetje begon op te leuken en te versterken. Met dit nieuwe concept bedacht de maker van deze site dat het wel leuk zou zijn als je een soort van constructor-game online tegen elkaar zou kunnen spelen. In die tijd waren spelletjes zoals Simcity en Transport Tycoon erg populair. Constructor games deden het erg goed naast de destructor games. Er was een interessante ontwikkeling op gang op dit gebied.

Op WSNOI’s huizensite kon je met een toegekend starterkapitaal een bedrijfje opbouwen waarbij je huisjes kon kopen die elke maand geld opleverde. Elke 26e van de maand was de betaaldag en werden alle deelnemers geld toegekend die de huurders van de huisjes er  zogenaamd voor zouden hebben betaald.

Trouwe fans.

Een vriendenclubje van zo rond de 8 tot 10 personen deed daar trouw en elke maand aan mee.
Jolien van Biesheuvel kennen we daar ook van. Zij is één van de WSNOI-bezoekers van het eerste uur die we via de site zelf hebben leren kennen. De rest bestond uit familieleden en vrienden die het ook wel leuk vonden om zich aan deze club te binden.

Alsmaar groeiend vermogen.

Nu vele jaren later is WSNOI nieuw leven ingeblazen.
Met opgedane kennis van het dynamische PHP en tools zoals WordPress  werd het toch ineens wel een heel stuk gemakkelijker om elementen die we aan WSNOI wilden binden in de lucht te krijgen en te houden.
De huizensite is daar nog niet mee terug. Die werd stopgezet, omdat het groeimodel niet te beheersen was met de statische middelen van die tijd. Het blijft toch wel erg bewerkelijk om dat gekoop van huizen een beetje binnen de perken te kunnen houden. Ook zo’n beperking met games zoals Sim City. Je bouwt maar en je bouwt maar. Maar wanneer houdt het nou eens op?

Daar moeten we dus eerst eens iets op vinden voordat WSNOI de wereld voorraad sperziebonen om zeep zou help om zijn deelnemers in zbersibarnen mee te kunnen uitbetalen! Wanneer daar een oplossing voor is gevonden, komt de huizensite terug.

Digitalisering van de Tycoon Newspaper.

Anno 2010 bestaat WSNOI vooral uit de Tycoon Newspaper, een aanstekelijk galgjespel  die we toen in 2003 in een véél simpelere vorm ook al hadden en de nieuw bedachte ‘onbestaande beroepen generator’ waarmee de meest onzinnige beroepencombinaties te verzinnen zijn.
Wat veel mensen misschien wel weten is dat de Tycoon Newspaper er eigenlijk al veel eerder was dan de WSNOI site.  De Tycoon Newspaper bestaat sinds 1999. Bij het opnieuw optuigen van WSNOI is de Tycoon Newspaper gedigitaliseerd en voortgezet.

Een betere stap hadden we toen niet kunnen maken.
De Tycoon Newspaper werd en is een succes. Met een aantal vaste commentatoren en een flinke club mensen waarvan we weten dat het ‘stille lezers’ zijn, kun je wel stellen dat de WSNOI-familie groeit en groeit.

Gastbloggers.

Onlangs verscheen het debuut artikel ‘Het verdwenen bier’ van The Wizard. Onze BoBfather  ging hem voor met het smakelijke artikel ‘De kippenhe(me)l’.
Iets verder terug komen we Johan van de Partij tegen de Draaiorgels tegen met zijn diverse schaduwrijke artikelen. Retroman’s  bracht ons zijn tenenkrommende navel-recensies. Of zat dat toch anders?  Andere mensen die grote invloed uitoefenen op de TN is Peter Visser, die al sinds het onbegrijpelijke HL7-avontuur van zich laat horen. En als we nog even verder terug graven in de oudheid dan komen we zelfs Hukomyerop’s ‘Keukenmeid zoekt keukenlijk’ tegen. Heeft hij gevonden en is er inmiddels gelukkig mee getrouwd!

Theo Nologie  (Doubleyou) en de Moraelridder moeten natuurlijk ook niet ongenoemd blijven, maar als medeoprichters van WSNOI mogen zij geen gastbloggers genoemd worden.

Je snapt het wel: vreugde alom!

De Tycoon Newspaper bestaat dus inmiddels al meer dan 10 jaar. WSNOI is iets jonger. Maar mensen, wat hebben we het gezellig samen!

This entry was posted on Thursday, October 7th, 2010 at 22:20 and is filed under Astronomisch gedachtegoed, Duimzuigerij, Nederlands, Web´s Best. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Comments

 1. October 7, 2010 @ 22:50


  Wahahahahahahahahaha!

  Chopped Off Toe Enterprises! Ik was alweer helemaal vergeten dat ik mijn zogenaamde bedrijfje zo had genoemd. Wat leuk man om dat weer terug te zien. Goede ouwe tijd zeg.

  Wat leuk.
  Ohhh…. die huizensite moet echt terugkomen hoor. Je verzint er maar wat op. Dat was echt lol toen.

  Groetjes en ontwikkel ze!

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 2. October 8, 2010 @ 00:56


  Haha zeker goede oude tijd.
  Jemig ik weet het spel me ook nog wel te herinneren van tycoon:P daar begon het allemaal echt mee:P met alle huisjes
  en de quizen?? heb de beker nog steeds haha:D

  Posted by BlackheartedGoddess
 3. October 8, 2010 @ 06:48


  Dat van die beker moet ik misschien even uitleggen. Zoals beschreven in het verhaal kon je vanaf het begin al meedoen aan quizen. Deze quizen verschenen eens per maand en bestonden doorgaans uit 10 vragen. Per 10 vragen kon je 10 punten verdienen, wat opleverde dat je maximaal 100 punten per maand in de wacht kon slepen.

  Aan het einde van een heel speeljaar werd er dan bepaald wie de meeste punten had. De paar mensen die de top hadden bereikt konden zo hun bekers opeisen. D.w.z. dat er op de site sowieso op één pagina een virtuele beker werd bijgezet, maar je kon de beker ook echt kopen. WSNOI betaalde deze niet zelf. Dan had de hobby al gauw onbetaalbaar geworden. Dus daar kon je zelf voor kiezen.
  Alleen de wisseljaarbeker rouleerde.

  Zouden we ook de quizsite weer leven in blazen dan worden de bekers en zo’n wisseljaarbeker wel moeilijk: met al die internetcontacten is het toch moeilijk om de bekers op plaats van bestemming te krijgen. Laat staan dat de wisseljaarbeker zich gemakkelijk laat wisselen!

  @ Jolien: zowel de quiz- als de huizensite zitten al sinds de terugkeer van WSNOI in de pen, maar tijdgebrek, vraagtekens die ik heb in een succesvol concept op de nog te ontwikkelen sites en de aandacht die uitgaat naar het onderhoud van de bestaande site-elementen vertragen de boel nogal.
  Ik hoop daar bij het uitrollen van de loginmogelijkheden in de nieuwe versie van WSNOI weer meer aandacht aan te kunnen besteden.

  Posted by Gsorsnoi
 4. October 8, 2010 @ 09:07


  Als tamelijk junior familielid, fervent Tycoon Newspaper commentator, fanatiek Hangmanner en sinds kort zelfs gastblogger beleef ik nu al een paar jaar heel veel plezier aan WSNOI. Complimenten aan De Schepper (hij zit op dit moment recht tegenover me) en de andere redacteuren. Hopelijk gaat het nog jaren door en wordt de WSNOI familie nog groter en leuker!

  Posted by BoB de Winter
 5. October 9, 2010 @ 23:57


  @BoB: Het is me niet gelukt om je weer op 9900 te krijgen. Eigenlijk had ik na mezelf op 2400 punten te zetten gewoon even geen zin meer.
  Maar ik denk dat ik je zo toch nog weer een leuke uitdaging heb gegeven. Succes met galgen!

  😉

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 6. October 10, 2010 @ 13:09


  Bedankt voor de uitdaging Jolien!

  Als je het zo leuk vindt om de 2400 punten te halen, probeer het dan nog maar eens een keer 🙂
  Je bent behoorlijk opgeklommen de afgelopen dagen! Zo’n 700 punten in een week volgens mij.
  Je nichtje is nergens meer! Nu op naar PiCo…

  Posted by BoB de Winter
 7. October 10, 2010 @ 15:05


  gezellig….. jullie zijn welkom. En anders gaan we toch gewoon een keer naar Alaska…….

  (begrijp nu dat mijn punten de laatste dagen vooral in “de weg op” de mist zijn ingegaan)

  Posted by PiCo

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.