By wilburteerman | August 21, 2011 - 5:29 pm - Posted in Alweerwolven, Nederlands

image by snowpeak, edited by Gsorsnoi

Een weerman voorziet ons van weersverwachtingen. Abuis wordt er wel eens gesproken over ‘weersvoorspellingen’. Maar die bestaan natuurlijk niet. Want een meteoroloog kan op basis van wat rekenmodellen en historische gegevens wel een verwachting uitspreken van hoe het weerbeeld er de komende dagen uit zal gaan zien – simpelweg omdat het weer zich in de afgelopen honderd jaar ook zo gedroeg onder gelijke omstandigheden – maar garanderen kan hij dit nooit. Of toch?

Pestbuien hebben we allemaal wel eens. Dat is niets nieuws en vermijden kun je het soms even moeizaam als het tegengaan van opkomend slecht weer. Gewoon niet dus. Op hete zomerdagen als deze heb ik daar ook wel eens last van. Zeker wanneer er verderop vanuit het westen een depressie opkomst is. Dat woord ‘depressie’ is echt niet uit de lucht komen vallen. Laat ik je dat verzekeren! Het is tekenend voor hoe ik mij dan voel en het uit zich dan in destructiviteit en humeurigheid, vaak het eerste als gevolg van het tweede. De hoofdpijn krijg ik er dan gratis bij en ik voel hoe de druk dan op mijn gestel toeneemt. Het hoge- en het lagedrukgebied komen boven ons continent in aanvaring en blijken geen goed woord voor het gedrag van elkander over te hebben. Donkere wolken pakken zich al boven mijn hoofd samen terwijl de elementen nog kilometers van mij verwijderd met elkaar in de clinch liggen. Mijn kop doet pijn en voel me zwaar ellendig. Ik raak snel geïrriteerd en foeter naar mijn kroost om de meest onbenullige dingetjes. Nee, wanneer er onweer in de lucht is, ben ik niet te genieten. En of dat komt door het vreemde samenspel van de luchtdrukken of door de broeierigheid die dit om ons heen teweegbrengt, ik weet het niet exact. Wat ik wel weet is dat wanneer er een depressie in aantocht is waarbij een hoop gedonder komt kijken en lichtflitsen bijna hoorbaar zijn, ik een pestbui heb. Ja, ik kan de onweer voorspellen. En ben altijd weer blij wanneer die onweer losbarst, hier of tien kilometer verderop, want dan ben ik het tenminste weer kwijt.

Dus je weet het nu: ben ik zwaar chagrijnig verwacht dan maar vast dat er kutweer op komst is!

This entry was posted on Sunday, August 21st, 2011 at 17:29 and is filed under Alweerwolven, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Comments

 1. August 22, 2011 @ 03:11


  Grappig, en heb je toevallig ook zo’n afwijking als regen op komst is? Lijkt me toch best een nuttig iets. 😉

  Posted by Sandra
 2. June 21, 2012 @ 08:54


  Waarschuwing aan allen! Kom vandaag niet in mijn buurt. Ik ben SPUUG chagerijnig en BARST van de koppijn. Er hangt dus wat in de lucht volgens mij. Mijn collega (die eenzelfde allergie heeft) is ook al niet te harden. Wat een kutdag gaat dit worden!!!

  Bah!

  Posted by Wilburt Eerman
 3. June 21, 2012 @ 13:41


  En als Helga of Peter het niet doen, dan doe ik het wel:
  Bij dezen geef ik een weeralarm voor heel Nederland! Ga niet de weg op vandaag en schuil waar mogelijk op zolders of hogere etages totdat de storm vanacht weer is gaan liggen.

  Posted by Wilburt Eerman
 4. June 21, 2012 @ 15:28


  Ben ik even blij dat ik in Barcelona zit! Al is het hier wel érg heet nu: 31 graden in de schaduw…

  Posted by BoB de Winter
 5. June 21, 2012 @ 16:07


  Probeer je mij nu zo mogelijk nog kwaaier te krijgen met je mooie weer daar? 👿

  Posted by Wilburt Eerman

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.