By kornelisoflook | August 13, 2008 - 8:21 am - Posted in Duimzuigerij, Galbakkerij, Nederlands, Onbedoelde mening

Smerig: “Man met snor”. “Dag, ik zal me even voorstellen, mijn naam is …” want zo gaan die dingen als jouw collega het aan heeft gedurfd om met een andere look op het werk te verschijnen. Van de één op de andere dag jezelf met een nieuw uiterlijk presenteren aan de mensen met wie je dagelijks te maken hebt, is niet altijd een succes. Het kan natuurlijk zijn dat je ineens een gedurfde kleur overhemd aan hebt getrokken, of omdat je met een korte broek op het werk verschijnt, dat je daarom reacties uitlokt. Ook een kort of überhaupt een rokje kan verassende blikken toveren. Soms gaat dit zelfs met een gevoel van walging gepaard. Het is maar net welke collega het betreft!
Borstvergrotingen of algehele sekseaanpassingen doen het ook erg goed. Ga er dan maar gerust van uit dat de hele afdeling of misschien wel het hele bedrijf weet dat je wat aan jezelf veranderd hebt. Wil je een keer recht in je ogen worden aangekeken, neem dan onaangekondigd een bril. Een ‘boob-lift’ trekt de blikken gegarandeerd een hele andere kant op – van de mannen op z’n minst -. Deze laatste aanpassingen zijn overigens wel erg rigoureus.
Toch zijn er ook minder drastische uiterlijke wijzigingen die maandenlang tot soms wel jarenlang tot ongewilde discussies leiden. Doe maar eens een kleurtje in je haar of laat je snor of baard staan. Dit overkwam een collega van mij. Het duurde niet veel langer dan een dag voordat zijn ‘shag’ door zijn overbuurman werd bemerkt. En dat terwijl de rookvrije werkvloer al was ingevoerd! Collega Frits liet op een dag zijn snor staan en kreeg meteen al commentaar. Onverschrokken als hij was had hij sinds vrijdag zijn gelaat niet behoorlijk geschoren, zodat hij vriend en vijand de eerstvolgende maandag de stuipen op het lijf joeg. Het onsmakelijke aangezicht tonend aan zijn buurcollega’s was voldoende om van een humeurig maandagmorgengevoel een feit te maken.
Volgens eigen zeggen lag het niet aan het scheerapparaat en ook was de elektriciteit niet heel per ongeluk plaatselijk uitgevallen. Frits had heel bewust zijn snor laten staan. Op de vraag of zijn vrouw er tegen was antwoordde deze ongegeneerd bevestigend dat dit het geval was. De brutaliteit!
Maar wat beweegt mensen om deze aardverschuivende veranderingen op zichzelf toe te laten dan wel toe te passen? Is het de psychologische storing die zij in hun omgeving teweeg brengen wat de motivatie vormt? Vast wel! Het moet alles te maken hebben met het gevoel aandacht te kort te komen. Dit tekort tracht het individu te compenseren door d.m.v. een uiterlijke wijziging de aandacht opnieuw onvermijdelijk op zich te vestigen. Toch lijkt het er sterk op dat Frits een extra motivatie had om zich ertoe te bewegen deze touwladder uit te hangen. De conclusie is te vinden in het volgende citaat en dan met name het dikgedrukte stuk:

“Snorharen komen voor bij dieren die niet goed kunnen zien of die voornamelijk bij nacht actief zijn. Ze zijn van dienst bij het vinden van de weg en bij het zoeken van voedsel. Sommige dieren, zoals de huismuis, kunnen bewegingen van de lucht waarnemen met hun snorharen. Omdat de werking van de snorharen van groot belang is voor het overleven van deze dieren, is een groot deel van de hersenen ingericht voor het verwerken van de impulsen uit de zenuwen bij de snorharen. Ook gebruiken zoogdieren veel energie om de haarzakjes rond hun snorharen warm te houden, zodat ze gebruiksklaar blijven”.

Net zoals Frits zijn andere snorrende snorren verslaafd aan taart en andere vormen van gebak om de haarzakjes van de snorharen van warmte te kunnen blijven voorzien.

This entry was posted on Wednesday, August 13th, 2008 at 08:21 and is filed under Duimzuigerij, Galbakkerij, Nederlands, Onbedoelde mening. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Comments

 1. August 18, 2008 @ 14:14


  Het is inderdaad een manier van aandacht trekken. Mensen horen graag opmerkingen als “Wat zit je haar leuk!” of “Heb je nieuwe kleren? Wat mooi zeg!”

  Eigenlijk is dit ook een best normaal verschijnsel. Mensen veranderen om de zoveel tijd van bril of een nieuw kapsel om weer eens nieuw voor de dag te verschijnen. Mensen merken dat ze minder opgemerkt worden. Als ze zichzelf dan in de spiegel bekijken denken ze bij zichzelf “Eigenlijk kan dit zo ook niet meer, wat kan er anders?” of het gaat zo dat mensen dingen zien bij anderen en dit ook graag willen. Nadeel hiervan is dat 9 van de 10 keer deze pogingen om een look na te doen compleet anders uitpakt en zelfs 1 op de 3 gevallen compleet verkeerd gaat. De schuld ligt dan altijd bij de ander zodra er negatieve opmerkigen over gegeven worden. Dan is het altijd de kapper of de vrouw bij de winkel die het verkeerd heeft begrepen of gedaan.

  Helaas heb je dan ook nog de verslaafde mensen. Deze mensen zijn hongerig naar commentaar en willen er continu op hun best uitzien. Deze struinen alles af en aan naar het beste en proberen via via te horen wat anderen van hun look vinden om te kijken wat ze kunnen veranderen. Deze vaak “modepoppetjes” gaan soms zover dat er idd borstvergrotingen of drastische haarkapsels aan te pas komen. Soms met het gevolg dat je het niet meer terug kan draaien.

  Mijn tip! Wees jezelf, verander jezelf niet en ga niet onnodig op complimenten azen. Spontane complimenten zijn zoveel beter!

  Posted by Black Hearted Goddess
 2. November 21, 2011 @ 00:08


  Haha, dat citaat is een mooie conclusie, maar zelf ben ik van mening dat snorren cool zijn! Niet dat ik er zelf één draag of plannen heb om er in de nabije toekomst één te gaan dragen. Zelf zou ik voor de complete baard gaan (inclusief snor dus). Mooi artikel!

  Posted by Zombie
 3. November 22, 2011 @ 19:13


  Mochten we je dan pas weer zien bij de eerstvolgende WSNOI-meeting, dan heb je in elk geval nog genoeg tijd om ons volgend jaar als Sinterklaar te verrassen! 😉

  Posted by Kornelis Oflook
 4. November 22, 2011 @ 20:16


  Ha ha, dat noemen ze een Freudiaanse verschrijving!

  Posted by BoB de Winter
 5. November 22, 2011 @ 20:55


  🙂 Lol! Nou, wat mij betreft hoeft het niet zo lang te duren hoor! En of Zombie dan een baard heeft of een snor, de eerste keer dat ik hem zag herkende ik hem ook direct zonder dat ik echt precies wist hoe hij eruit zag. Zombie, daar kun je gewoon niet om heen!

  Posted by Kornelis Oflook

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.