By wilburteerman | December 20, 2010 - 2:18 pm - Posted in Alweerwolven, Nederlands, Scherpe Blik

image by Kevin Saff, edited by Gsorsnoi

Kerst 2010 dreigt opnieuw een witte te worden. Zo was ik deze maandagochtend moedig door de sneeuw gemarcheerd als een erg verdwaalde kangoeroe om bij de bushalte te geraken. Zo moet het er voor omstanders in elk geval uit hebben gezien terwijl ik door de 25 tot 30 centimeter dikke lagen witte troep sprong om het ene been voor de andere te kunnen zetten. Vrijdagochtend had ik ontdekt dat het slechts 45 minuten kost om bij een bushalte in een sneeuwpop te veranderen. Dus ik was gewaarschuwd op wat komen ging. Maar hoe dik ik mij ook kleed, mijn trage bloedsomloop doet de winterkwalen de kop toch wel opsteken.

Ik woon tussen twee bushaltes in. Dus alsof het ook echt iets uitmaakte, had ik vandaag voor de verandering maar eens de andere bushalte gekozen. Het kon er zelfs alleen op uitlopen dat de bus later zou arriveren, omdat deze halte één minuut verder ligt op de route van mijn buslijn dan de andere. Daar had ik  werkelijk niet verder naast kunnen zitten, zo ontdekte ik later.

Aangekomen bij het bushokje moest ik mij nog in evenwicht herstellen van de stoeprand die mijn teen had ontmoet en ik onmogelijk gezien kon hebben. Al had ik vast kunnen gokken waar deze ongeveer moest hebben gelegen. Het fietspad had zich door de sneeuw met het trottoir vermengd.
“Ah 07:22, dat is het nu exact. Ik zal hem wel gemist hebben.” dacht ik hardop. Ik keek om mij heen en overtuigde mij er opnieuw van hoeveel sneeuw er lag. Dus ik herstelde mijn gedachten en ging er al vanuit dat de ‘bus van 22’ vier stoplichten terug nog bezig was met een slipcursus voor gevorderden.

Om mij er van te vergewissen dat hij er misschien niet toch al aan kwam, stapte ik terug in de richting van de straat en lette er ditmaal beter op dat ik de stoeprand niet opnieuw een trap verkocht. Gelukkig voor mij tenen bleef de onzalige ontmoeting uit, maar moest ik toch nog uitkijken dat ik mijn enkel niet verzwikte. De met voetpadtegels geplaveide wachtstrip lag aan de andere kant van het fietspad zodat ik geen andere keuze had.

Het sneeuwdek bovenop het afgesneden stoepje lag er zo onaangetast bij als de roomlaag op de cappuccino zonder cacaoversiering. Je moet toch wat bedenken als je ‘maagdelijk wit’ zo’n afgelikte term vindt. Hetgeen mij voor een raadsel stelde waar ik nu nog mee bezig ben om het antwoord op te vinden: “Hoe kan dit sneeuwpak voor de bushalte sinds afgelopen vrijdag nog niet zijn belopen?”
Dat moet er toch ergens op duiden dat er sinds die bewuste dag nog geen mens is geweest die het heeft aangedurfd om een paar minuten van zijn of haar tijd op te offeren om op de bus te wachten. Het winterweer is heftig hier in de laatste dagen van het veel te rappe 2010, maar ruim 72 uur sinds dat winterweer vrijdag begon moet er toch wel iemand zijn geweest die van deze normaal zo drukke busverbinding gebruik heeft willen maken?

Ik zou ze krijgen ook. Mijn grote rechterteen gonsde nog van een eerdere aanvaring terwijl ik mijn bescheiden maat 41 krachtig in het witte pak plantte. De linker volgde en al spoedig kon je mij zo trots als een klein kind zien banjeren door de sneeuw. Kleinkrijgen zou ik het. Mijn zuinige 64 kilo was het zachte sneeuw te zwaar. Gevoel van macht stroomde er door mijn aderen en vooral in mijn vuisten bij het genadeloos vertrappen van die witte bende, maar hoog boven mij lachten de weergoden in hun vuisten hoe nietig ik er uitzag op dat spierwitte tapijt.

Na slechts vier keer tien meter heen en weer geijsbeerd te hebben … miste ik toch nog bijna mijn bus.

This entry was posted on Monday, December 20th, 2010 at 14:18 and is filed under Alweerwolven, Nederlands, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Comments

 1. December 20, 2010 @ 16:38


  Met zo’n titel zat ik al helemaal te wachten op een interessante wending in het verhaal waarbij Wilburt verstrikt raakt in een gevecht met ijsberen die ook op de bus staan te wachten …

  … ik lees vast te veel monsterverhalen van jouw collega Achmed!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 2. December 20, 2010 @ 18:59


  Nu ook te vinden op: http://www.verhalensite.com/

  Posted by Achmed Liën
 3. December 21, 2010 @ 00:12


  je moet een “koek en zoopie” tent beginnen als je tussen die twee bushaltes woont, moet je kijken hoe druk het gaat worden.

  Trouwens wel een beetje vreemde planning in de gemeente Beverwijk, een huis tussen twee bushaltes. Of miste je zo vaak je bus, dat ze speciaal voor jou nog een 2e halte geplaatst hebben

  Posted by PiCo
 4. December 21, 2010 @ 08:57


  @PiCo: ik woon tussen vier bushaltes in en ga altijd met de auto. Hoe verklaar je dat?

  Posted by Sandra
 5. December 21, 2010 @ 11:43


  Hoe ‘ontdekte je later’ dat de bus niet later bij deze halte aankwam dan bij de voorgaande? Kwam de bus van de andere kant af of zo?

  @Jolien: ik dacht ook aan zoiets, al kwam bij mij eerder de gedachte op aan een doorgang naar een andere dimensie, verborgen onder de ongerepte sneeuw. Ik denk inderdaad dat de wonderbaarlijke wereld WSNOI onze fantasie soms wat té veel prikkelt 🙂

  Posted by BoB de Winter
 6. December 21, 2010 @ 14:54


  @BoB: Als je wat ‘terug’ leest in de tekst erboven ontdek je dat ik ‘eerder’ al verklapte dat het mij vrijdagochtend 45 minuten kostte om in een sneeuwpop te veranderen. ‘Verderop’ in de tekst leer je dat ik maandag wachtte op de ‘bus van 22’. Vier keer tien meter ijsberen is samen veertig meter ijsberen (dat zijn hele grote ijsberen!). Zelfs met een naar schatting gemiddelde snelheid van 1 km/u waarmee ik door de sneeuwlaag banjerde kan ik dat nooit langer dan 45 minuten over hebben gedaan. De bus reed op dat moment bijna aan mij voorbij.

  Zo ontdekte ik dus ‘later’ om 07:22 dat veertig meter ijsberen tot de bus kwam minder tijd kostte dan ‘eerder’ 45 minuten op een vrijdagochtend op de bus wachten.

  Even tussen ons: vandaag duurde het proces iets langer, na 70 minuten op de bus te hebben gewacht, gaf ik het op vandaag. Ik denk dat de omgevingstemperatuur daar een rol bij speelt, maar daar hebben we het ‘later’ nog wel eens over.

  😉

  Posted by Wilburt Eerman
 7. December 21, 2010 @ 14:56


  Correctie: “Zo ontdekte ik dus ‘later’ … een paar minuten ná 07:22 … dat veertig meter ijsberen [..]”

  Ik kon dat onmogelijk om 07:22 al hebben ontdekt. Dan had ik dat ijsberen ook wel gelaten.

  Posted by Wilburt Eerman
 8. December 21, 2010 @ 23:18


  @Sandra; de buslijnen zijn allemaal met pensioen gegaan?

  Posted by PiCo

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.