By wilburteerman | December 1, 2010 - 1:47 pm - Posted in Alweerwolven, Nederlands, Retourtje naar hier en terug

image by Spoyt, edited by Gsorsnoi

Zachte witte wazige sporen blijven er achter mij plakken op de weinige overgebleven onbedekte plekken van het fietspad. Zigzaggend vecht ik tegen de striemende wind. Mijn wereld beleef ik door het brievenbusvenster dat gecreëerd wordt door mijn sjaal en capuchon.  Pluisjes van die sjaal blokkeren deels mijn zicht. De stof ervan dat over mijn neus kleeft is nat van mijn warme adem.  Het kleine deel van het blootgestelde gelaat trotseert de gevoelstemperatuur van min 15 graden Celsius. Nog een paar kilometers en ik ben er.

Op een open plek tussen de weilanden fiets ik trager dan ik onder normale omstandigheden rennen kan. Sneeuwen doet het niet, maar waaien des te harder. Rechts van mij zie ik hoe een brandweerwagen tussen twee knotwilgen ruimte vindt om een ongelukkige bestuurster van een stationwagen uit haar benarde positie te bevrijden. Zij moet in een slip van de weg zijn geraakt en heeft aan den lijve moeten ondervinden hoeveel kouder het slootwater is bij deze ijzige temperaturen.

Het schimmige waas dat Andy Warhol had aangebracht op zijn roze portret van onze koningin Beatrix lijkt hij ook over het asfalt te hebben laten vallen. Een koud schilderij met een zuinig lachje grijnst mij van onder toe en daagt mij uit in balans te blijven. De elementen spelen een spelletje met me, maar ik laat mij niet kisten.

“Walking in the air …” pingelt Peter Auty in mijn hoofd. Ik fiets een sneeuwman voorbij die vanuit een voortuin vriendelijk naar me zwaait. Weinig fietsende avonturiers, durf ik te wedden, hebben zich vandaag dapper genoeg gevonden om de strijd met deze winterse elementen aan te gaan zodat ik met mijn blik gefixeerd op de weg mezelf denkbeeldig een schouderklopje geef. Bikkel als je bent, ben je ook dwaas om jezelf zo te tarten en dadelijk na acht kilometer met een bevroren kaak op je werk te arriveren.

Rood zijn de vlekken die ik zie als ik door de schuifdeuren mijn werk binnen stap. Het is een overblijfsel op mijn netvlies van de sneeuw waar ik continu in heb zitten turen. Mijn ogen moeten zich aanpassen aan andere indrukken dan wit. Even later werp ik één dubbele handschoen uit en probeer met mijn vrije hand de pijnlijke rechterhand te verlossen van de andere. Ik groet mijn collega’s en informeer de dichtstbijzijnde:
“Drie paar sokken is dus niet genoeg.”

This entry was posted on Wednesday, December 1st, 2010 at 13:47 and is filed under Alweerwolven, Nederlands, Retourtje naar hier en terug. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Comments

 1. December 1, 2010 @ 20:20


  hahaha, “nat van mijn warme adem”…. jaja.

  “It’snot van mijn verkouden neus” bedoel je zeker…..

  Nou snap ik ook waar je de hele dag was. je was “je werk weer eens ingestapt”. Wanneer stap je er weer uit, dan kun je misschien ook nog wat andere vlekjes wegwerken….

  Posted by PiCo
 2. December 1, 2010 @ 23:03


  Ik snap even niet wat die Peter auty doet in dit verhaal. Kan iemand me dat uitleggen?

  Posted by Sandra
 3. December 2, 2010 @ 02:55


  Hoi Sandra,

  ik heb ff gegoogled voor je :

  Auty is best known for being the original voice behind “Walking in the Air”, the theme song to the 1982 cartoon film The Snowman

  http://www.youtube.com/watch?v=ubeVUnGQOIk

  Toevallig kregen wij vanmiddag onverwachts bezoek van de “verschrikkelijke Yeti”, maar gelukkig bleek dat onze eigen Winterman te zijn die weer hersteld was

  Posted by PiCo
 4. December 2, 2010 @ 08:17


  Onze Bobfather toevallig? 😀

  Posted by Sandra
 5. December 2, 2010 @ 11:16


  Let maar niet op PiCo, Sandra! Hij is gewoon jaloers omdat ik wél haar heb!!!

  Posted by BoB de Winter
 6. December 2, 2010 @ 20:39


  Grappig. Nu weten we dus ook dat PiCo een kale man is. 😛

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 7. December 10, 2010 @ 08:37


  Nu ook te vinden op http://www.verhalensite.com

  Posted by Achmed Liën
 8. March 13, 2013 @ 11:06

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.