image by tangi_bertin, edited by Gsorsnoi

Iedere maand verschijnt er een nieuwe aflevering van de ‘Vuurspugende zonsverduistering detective’. Dit is een nieuw spel wat uiteindelijk maandelijks via de TN-Nieuwsbrief zal worden aangekondigd. Om ruimte te geven aan de moordzaak en het verhaal zelf, geven we in dit artikel een aparte plek voor de spelregels die bij dit spel horen. Zo kunnen we een verwijzing vanuit elk afzonderlijk VZD-spel naar de spelregels maken zonder de aandacht in het spel te hoeven afleiden van de zaak die op dat moment speelt.

Visitekaartje van niemand minder dan Magere Hein.

Karel Riemelneel komt regelmatig in aanraking met vreemde moordzaken die doen denken aan de bizarre moorden zoals je ze wel kent uit programma’s als CSI. De bedoeling is dat we Karel helpen in het oplossen van een moord met behulp van de tip die Magere Hein voor ons heeft achtergelaten. Waarom hij het doet is ons niet helemaal duidelijk, maar zodra de man met de zeis heeft toegeslagen, laat hij voor Karel een foto achter met een afbeelding die volgens Karel iets met de moord te maken moet hebben. Zo kan bijvoorbeeld een foto van een fles vol melk achtergelaten zijn zoals in het eerste deel van de VZD.

Is er geen foto achter gelaten? Zet dan gelijk je zintuigen extra op scherp, want dan kan het zijn dat Magere Hein ons op een andere wijze wil helpen de moord op te lossen. Op of bij het lijk treffen we dan een andere voorwerp aan die een aanwijzing bevat.

Hoe doe je mee?

Je kunt hem helpen de doodoorzaak te achterhalen door te raden wat het voorwerp is waarmee het slachtoffer is vermoord. Reageer daarom met een comment zoals bijvoorbeeld: “Ik denk dat de man is vermoord met behulp van een reep chocola”. In chocola zit melk en daarmee is de link naar de fles melk gelegd. Rare en originele verbanden zijn welkom!
Je mag natuurlijk ook vragen stellen over de zaak, zodat we wat meer in de juiste richting zullen kunnen zoeken.

Beloning.

Iedere keer dat iemand een gok heeft gedaan die niet het juiste moordvoorwerp beschrijft, wordt de beloning verlaagd met ZB 50,-. Voor elke gestelde vraag over de zaak wordt de beloning verlaagd met ZB 25,-. Deze beloning kan later opgeëist worden zodra het mogelijk is om in te loggen op WSNOI en zbersibarnen kunt verdienen en uitgeven. Zolang die functionaliteit nog niet beschikbaar is, zal WSNOI de ontvangen beloningen voor je opsparen.

Suggesties, vragen en aanwijzingen.

Op elke suggestie die wordt gedaan en vraag die wordt gesteld wordt weer gereageerd door Karel. Hij voegt dan een alinea toe aan het artikel die een reactie is op de suggestie en/of vraag en bevat mogelijk een nieuwe aanwijzing die tot het moordvoorwerp kan leiden. Mocht er een nieuwe aanwijzing in de nieuwe alinea genoemd worden, dan wordt deze vooraf gegaan met de tekst ‘[AANWIJZING]’.

Uiteraard kan de alinea meer informatie bevatten die als aanwijzing(en) kunnen worden gezien, maar hoeven geen directe relatie te houden met het voorwerp. Houdt dus wel rekening met die mogelijkheid! De laagste beloning die verdiend kan worden is bereikt wanneer de beloning niet meer verlaagd kan worden met ZB 50,-.

Extra’s.

Je kunt niet alleen geld verdienen door met zo min mogelijk vragen en suggesties tot een oplossing te komen. Soms zit er een aardigheidje in het spel verstopt waarmee je wat extra zbersibarnen in de wacht kan slepen. Deze aardigheidjes kom je vooral tegen bij SPECIALS.  Zo brengt het oplossen van een anagram een extra ZB 50,- op die je tot ZB 100,- kunt verdubbelen als jij ook degene bent die de gouden tip levert. Stel dus dat je de zaak oplost met een beloning van ZB 1.300,- en je hebt tevens drie anagrammen opgelost, dan heb je in totaal ZB 1.600,- verdient met dit spel. Hij of zij die bijvoorbeeld twee anagrammen had opgelost, maar niet met de gouden tip is gekomen, zal het moeten doen met ZB 100,-. Het ontpluizen van een anagram wordt tevens beloond met een extra ZB 25,-. Deze kan niet worden verdubbeld.

Je beurt afwachten.

Om een eerlijk verloop te bewaken, hebben we vanaf de 4e VZD ingesteld dat je maximaal 1 vraag per keer kunt stellen en 1 suggestie per keer kunt doen. Wacht dus eerst een vraag van een andere ‘rechercheur’ af voordat je zelf weer een vraag gaat stellen. Kortom: je mag geen twee vragen na elkaar stellen als er niemand anders tussendoor ook een vraag heeft kunnen stellen. Hetzelfde geldt voor de suggesties. Een vraag stellen vervolgens een suggestie doen en daarna weer een vraag stellen nadat er iemand tussendoor een vraag heeft gesteld mag dus, maar als er nog geen nieuwe suggestie is gedaan door een ander, moet je eerst je beurt afwachten. Iemand die voor zijn of haar beurt gaat, wordt overgeslagen.

Vragen binnen de context houden!

Inspecteur Karel Riemelneel leidt in alle gevallen het onderzoek. In het belang van de voortgang van dit onderzoek kan het daarom noodzakelijk zijn de vragen goed aan de context te toetsen. Indien de gestelde vraag onmogelijk beantwoord kan worden in de context die op dat moment bekend is, dan behoudt Karel zich het recht voor om deze vraag uit te stellen. De vragensteller wordt dan in de gelegenheid gesteld één alternatieve vraag te stellen. Deze situatie kan voorkomen wanneer een slachtoffer bijvoorbeeld worden aangetroffen op een moeilijk te bereiken locatie waardoor specifieke vragen gewoon nog niet beantwoord kunnen worden. Indien een slachtoffer op de bodem van een ravijn ligt en het specialistisch team daar nog niet bij kan, dan wordt het wat lastig om een vraag te beantwoorden die betrekking heeft op de verwondingen of voorwerpen in de kleding.

Het misdrijf.

Elk verhaal begint met een door Karel geschetste situatie op het plaats delict. In één korte alinea beschrijft hij zijn eerste indruk van hoe hij het slachtoffer heeft aangetroffen. Ook vertelt hij wat er is afgebeeld op de foto die Magere Hein voor hem heeft achtergelaten of wat hij daarvoor in de plaats aantreft. Karel houdt er een bijzondere onderzoeksmethode op na: hij wil vooral weten door welk voorwerp het slachtoffer om het leven is gekomen.

De eerste zaak is hier terug te vinden. En werd opgelost door de gouden tip van Jolien van Biesheuvel.

Update: vrijdag 11 maart 2011. Toegevoegde informatie: vragen stellen binnen de context. Anders wordt het antwoord uitgesteld.
Update: donderdag 6 januari 2011. Toegevoegde informatie: situatie waarin Magere Hein geen foto achterlaat; wat WSNOI zolang met de beloningen doet tot je ze kunt uitgeven op deze sitel; Extra’s – de verdiensten van de opgeloste anagrammen.
Update: woensdag 3 november 2010. Toegevoegde regel: vraag stellen over de moord kost ZB 25,-.

This entry was posted on Wednesday, October 13th, 2010 at 06:35 and is filed under Duimzuigerij, Nederlands, vuurspugende zonsverduistering detective. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

18 Comments

 1. October 12, 2010 @ 19:39


  […] reacties Spelregels ‘Vuurspugende zonsverduistering detective’ » Tycoon Newspaper on Vuurspugende zonsverduistering detective (1): Moord langs de MelkwegPiCo on De levende […]

 2. October 13, 2010 @ 08:53


  Hé Karel, ik denk dat je die alinea over de chocoladereep even zult moeten aanpassen. Het verwijst naar de aanwijzing van het eerste verhaal (“daarmee is de link naar de fles melk gelegd”) terwijl daar verder niks over gezegd was. Dat kan een beetje verwarrend zijn voor speurders in spe.

  Posted by Retroman
 3. October 13, 2010 @ 10:22


  @ Retroman: bedankt voor je opmerkzaamheid. Maar het is er hier slechts als voorbeeld in genoemd.

  Vrijdag staat de nieuwe VZD gepland.

  Posted by Karel Riemelneel
 4. October 13, 2010 @ 12:12


  Hmm…Toch vind ik dat dit artikel helderder wordt als deze zin:

  “…een foto achter met een afbeelding die volgens Karel iets met de moord te maken moet hebben”

  wordt opgevolgd met:

  “bijvoorbeeld van een volle fles melk” .

  Anders zal het voor sommige lezers onduidelijk zijn waarom je die chocoladereep als voorbeeld neemt en daar de link naar een fles melk mee legt.

  Rechercheur Retroman zal vrijdag (hopelijk) zijn beste speurdersbeentje voorzetten!

  Posted by Retroman
 5. October 13, 2010 @ 19:52


  Kan de spanning nu al bijna niet aan…..nog zo lang wachten?

  Die aangekondigde moordzaak spelletjes worden onze dood nog eens.
  Ik geef voor deze mogelijke moordzaak dus alvast het antwoord, dan ben ik de eerste die er eentje oplost nog voordat karel hem maar uberhaubt kan plaatsen.

  Het moordwapen is de aankondigende text van het moordspel
  de dader is Karel die deze bloedstollende artikelen maakte.

  PS als je bloed stolt ben je dus dood he!,

  Karel misschien kan je jezelf als dader alvast opsluiten in de cel dat scheelt je baas veel speurwerk.

  pas op je bent nu gewaarschuwd , dus niet lezen die artikelen.
  De volgende pleegt namelijk zelfmoord met deze wetenschap.

  Posted by The Wizard
 6. October 13, 2010 @ 23:18


  HALF volle fles melk Retroman (of half lege fles melk)

  de foto toonde geen volle fles melk, nou maak je het zelf verwarrend….. 😉

  als de (nieuwe) lezers op het onderstreepte woordje “hier” klikken aan het einde van dit artikel hierboven, zullen ze het toch wel snappen……?

  Posted by PiCo
 7. October 14, 2010 @ 01:31


  Nou, ik lees toch duidelijk in het eerste verhaal: “Naast de man werd een foto gevonden van een fles vol met melk.”

  Volgens mij heeft Karel gewoon met het bewijsmateriaal lopen knoeien…

  Posted by Retroman
 8. October 14, 2010 @ 07:44


  Beste Retroman,

  Sorry. Ik had de link naar de foto en de fles melk even niet goed gelegd. En dat is in mijn beroep toch een zeer kwalijke zaak!

  Bij dezen heb ik de tekst aangevuld met de verwijzing naar de halve fles volle melk…
  ( Je merkt het al: ik kan jullie hulp vrijdag weer goed gebruiken!!)

  Posted by Karel Riemelneel
 9. October 15, 2010 @ 06:54


  […] Spelregels ‘Vuurspugende zonsverduistering detective’ […]

 10. November 5, 2010 @ 06:46


  […] in de maandelijkse spelserie. Help je Karel weer met het oplossen van onderstaand mysterie? Lees hier de […]

 11. December 3, 2010 @ 07:47


  […] ‘echte’ moord te pakken. En let op! Nieuwe regel: niet voor je beurt spreken. Lees er hier alles over in de spelregels onder het kopje ‘Je beurt afwachten’.Tussen al het […]

 12. January 7, 2011 @ 07:05
 13. February 11, 2011 @ 05:11


  […] hier voor de […]

 14. February 13, 2011 @ 07:40


  […] Vuurspugende zonsverduistering detective v –s vurige doch omslachtige manier om een (moord-)zaak te duiden. Maandelijks verschijnt er een zaak op de Tycoon Newspaper die onder leiding staat van inspecteur Karel Riemelneel. Magere Hein heeft in de meeste gevallen een foto voor Karel achtergelaten die een verwijzing moet zijn naar het moordwapen. Lezers van de Tycoon Newspaper kunnen zelf in de rol kruipen van inspecteurs door Karel te helpen de zaak op te lossen. De spelregels zijn hier na te lezen. […]

 15. March 11, 2011 @ 05:01


  […] je Karel weer met het oplossen van onderstaand mysterie? Lees hier de spelregels. Van alle zaken die ik in mijn carrière heb onderzocht was dit misschien wel de […]

 16. March 11, 2011 @ 11:49


  Foutje (volgens mij): “Hij of zij die bijvoorbeeld twee anagrammen had opgelost, maar niet met de gouden tip is gekomen, zal het moeten doen met ZB 200,-. Het ontpluizen van een anagram wordt tevens beloond met een extra ZB 25,-. Deze kan niet worden verdubbeld.”

  Moet die ZB 200,- niet ZB 100,- zijn? Twee keer een onverdubbelde ZB 50,-?

  Posted by Zombie
 17. March 11, 2011 @ 11:58


  @Zombie: scherp gezien! Ik heb het inmiddels aangepast.

  Posted by Karel Riemelneel
 18. April 8, 2011 @ 05:54


  […] je Karel weer met het oplossen van onderstaand mysterie? Lees hier de […]

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.