By tinusicket | September 28, 2010 - 8:04 am - Posted in Nederlands, Onbedoelde mening, Retourtje naar hier en terug

image by gregoy_y, edited by Gsorsnoi

Nederlands beroemdste comédienne Tineke Schouten verzamelt kinderen in een bekende supermarkt om zich heen en voorziet zichzelf daarin op een wel heel gemakkelijke manier van haar boodschapjes. De boodschaapjes doen het harde werk voor haar en al wat zij bij de kassa nog hoeft te doen is de boodschappen af te rekenen en de kinderen te belonen met het promotieartikel. Dit artikel doet veel denken de meest succesvolle supermarktrage uit de geschiedenis van de Benelux: de Flippo´s.
Het harde werk … aan de gunstbedelaars in Afrika.

Onderweg naar buiten met mijn eigen boodschappen deelde ik afgelopen zaterdag een paar passen door de draaideur met een oudere dame. Haar leeftijd mag geschat worden tussen ‘zelf je boodschappen nog kunnen doen’ en ‘morgen het verzorgingstehuis’. Dat verder terzijde. Ik kon zo doorlopen, omdat ik nog maar net voldoende boodschappen in mijn tasje had zitten om eerder bij de kassa ‘wel even voor te mogen’.  Echt reuze haast had ik overigens niet. Dus of ik nou achter in de rij had blijven staan had mij om het even geweest. Het gaf mij in elk geval de gelegenheid buiten de supermarkt de situatie op te vangen waarin deze oma zou belanden.

Drie kinderen stonden haar op te wachten en hielden alle drie hun beide handjes op. Eén ervan richtten zijn puppyoogjes op naar de mevrouw en vroeg: “Heeft u nog Apies?”.
De vrouw zette een paar van haar tassen neer, streek de jongeman met haar hand door zijn kruin en antwoordde heel slim: “Nee hoor grote man. Die apies van mij die zijn allang de deur uit. Maar ik heb wel twee hele lieve poezen thuis.” De vrouw liep door en liet de drie kinderen achter met een ieder een eigen scheve glimlach op hun jonge koppies.

Dat bedelen niet iets is wat je alleen in de derde wereld tegenkomt weten we allang.  Inmiddels bijna tien jaar geleden vond ik mijzelf op de belangrijkste winkelstraat van Kopenhagen. Daar tussen de voor de Strøget zo karakteristieke straatartiesten trokken ook de armste mensen van de beschaving al hun kunsten uit de kast om aan een aalmoes te komen.

In de Filippijnen vind je ze onder de snelwegen. Wij vinden het in Nederland al verschrikkelijk als je een paar uur in de file staat … in de Filippijnen heet het een wonder als je dat een keer niet staat. Houd de portieren maar op slot, anders kruipen ze bij je naar binnen. Dus wanneer je er wel even aan hebt gedacht de deuren te vergrendelen dan is het een kwestie van voor je uit te blijven kijken en maar vooral geen aandacht te schenken aan de ouders en kinderen die aan jouw ramen staan te kloppen voor wat eten of wat geld.

Nee, ik zou liever mijn leven wagen om de bedelvraag in de arme landen te beantwoorden dan gehoor te geven aan onze supermarktschooiers die niet kunnen leven zonder de nieuwste rage. Zelfs al krijg je die Flippo-dingen GRATIS door je strot geduwd!

This entry was posted on Tuesday, September 28th, 2010 at 08:04 and is filed under Nederlands, Onbedoelde mening, Retourtje naar hier en terug. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

25 Comments

 1. September 28, 2010 @ 09:58


  Dat zijn gewoon smoesjes, Tinus! Jou kennende spaar je die dingen gewoon stiekum zelf… Heb je ook dubbele? Dan kunnen we misschien ruilen 🙂

  Posted by BoB de Winter
 2. September 28, 2010 @ 17:56


  Goed gezien Bob! Het verhaal is wel erg doorzichtig zo.
  Jammer voor Tinus kennen we hem nu al een paar jaar en werkt dit trucje op ons niet zo eenvoudig.

  Hij heeft zijn boodschappen precies zo uitgekozen dat hij met zijn eigen puppyogen wel even voor mocht dringen. Zo liep hij gelijk op met de ouwe dame uit de kassarij naast hem en kon haar als ‘cover’ gebruiken.
  Buiten de supermarkt werd oma als ‘schild’ gebruikt en sneakte hij naar huis met een tas voor flippo’s. Nog even gauw een TN-artikeltje schrijven om het geheel een beetje geloofwaardig te laten klinken en voilá …… niemand verdenkt hem de supermarktschooier te zijn.

  Slim hoor Tinus!
  Maar wij hebben je wel door……

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 3. September 28, 2010 @ 17:58


  @Bob: Ik heb nog een paar dubbele in de Flippos serie t/m 60…….

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 4. September 28, 2010 @ 18:04


  @Jolien: die heb ik allemaal al! Ik ben nog wel op zoek naar de Smurfin, Rafael van der Vaart en Pikachu.

  Posted by BoB de Winter
 5. September 28, 2010 @ 18:10


  Onzin! Deze Tinus is een van de weingie mensen die tenminste echt begrijpt hoe onze 1e wereld landen de luxe misbruiken. Supermarkt schooiers zouden geband moeten worden. En de dungans en appies net zo!

  Posted by Fadua
 6. September 28, 2010 @ 18:25


  😕 Zulke nieuwerwetse Flippo’s ken ik niet Bob.

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 7. September 28, 2010 @ 22:26


  @fadua: wat stel je je precies voor bij “geband”? Het verzamelen van deze dingen lijkt me een tamelijk onschuldig vermaak. Ik vind ook niet dat je dit met bedelen moet vergelijken. Natuurlijk is het contrast tussen onze rijkdom en de armoede elders schrijnend en moeten we deze mensen zo veel mogelijk steunen. Ik ben ook een groot voorstander van ontwikkelingssamenwerking en steun ik ook een behoorlijk aantal goede doelen. maar daarvoor hoef je toch de kinderen hier niet hun pleziertjes te ontnemen?

  Posted by BoB de Winter
 8. September 28, 2010 @ 22:36


  Mij is toch niet helemaal duidelijk wat je in de Filippijnen nou onder de snelwegen vindt…

  Flippo’s of Filippinos……

  Posted by PiCo
 9. September 28, 2010 @ 23:58


  geflipte filipijnse apies die duncan heten mag dat ook?

  Posted by The Wizard
 10. September 29, 2010 @ 06:45


  Ik heb vandaag dat shirt weer aan met die ‘S’ erop. Dat zal vandaag wel een andere betekenis krijgen als ik die reacties hierboven zo lees.

  @PiCo & The wizard: Ik hoop dat het bij Filippinos blijft en niet de kinderen uit deze blog: http://www.molblog.nl/bericht/c1000-dungan-actie-verketterd/

  Posted by Tinus Icket
 11. September 29, 2010 @ 20:36


  Wat een tragisch verhaal van die Veenendaalse C1000-winkelier die moest buigen voor de religieuze terreur van onze Gristenvrienden! Waar ze zelf in geloven moeten ze natuurlijk zelf weten, maar waarom moeten ze hun bekrompen Godsbeeld zo nodig aan iedereen opdringen? Je kunt die dingen ook gewoon weigeren aan de kassa zonder andersdenkenden de keuzevrijheid te ontnemen!
  Maar uiteraard weten we inmiddels wel welke spelletjes ze in dat soort kringen liever met hun kinderen spelen….

  Posted by BoB de Winter
 12. September 30, 2010 @ 03:54


  Kinderen die wel eens naar Pokémon hebben gekeken zouden ze ook moeten weigeren aan de kerkdeur.

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 13. September 30, 2010 @ 08:11


  Waarom dan geen gristenflippo’s? Met plaatjes van je favoriete priester? Dan noemen we die schijfjes Paydo’s ^^

  Posted by Ace de Klown
 14. September 30, 2010 @ 08:54


  Hey Ace! Goed om je terug te zien jongen.

  Even over die gristenflippo’s. Ik begin al zo’n idee te krijgen hoe je die sparen kunt. En dan niet voor het zingen de kerk uit hè?

  Posted by Tinus Icket
 15. September 30, 2010 @ 09:39


  En in plaats van Tineke Schouten zien we dan Karl Noten in de reclamespotjes.

  Posted by BoB de Winter
 16. September 30, 2010 @ 09:47


  Beetje fitness in de supermarkt.
  Zouden ze ook Oreo-hosties verkopen?

  Halleluja!

  Posted by Tinus Icket
 17. September 30, 2010 @ 17:47


  @Bob wat moeten we nu met Karl zijn Noten in een reclamespot.

  Heerlijk dat overweldigende commentaar door een ieder, alleen daarom al moeten ze die dingen blijven uitdelen. Hopelijk komt er ook nog eens een tijd dat je kassajuffen kunt gaan sparen, bij onze AH zijn er een paar waar je ook dubbele van wilt hebben.

  Vrouwonvriendelijk commentaar van een blanke autochtone man uit de 1e wereld. Kan tegenwoordig allemaal, rechts is aan de macht links is uit.

  Posted by de dolende waterlander
 18. September 30, 2010 @ 20:04


  En dan die kassajuffen ruilen zeker als je er eentje zat bent?
  ws}(

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 19. October 1, 2010 @ 10:35


  @de dolende waterlander: doe toch maar die van Karl, want die van Bisschop Gijsen zijn misschien wel een beetje verschrompeld 😀

  Voor je voorstel om kassajuffrouwen te sparen schrik ik toch wel een beetje terug: weet je wel waar je dan een streepjescode op moet laten tatoeëren??? Dat heb ik er echt niet voor over!

  Posted by BoB de Winter
 20. October 3, 2010 @ 18:09


  Bob je snapt het niet, we voorzien de kassajuffen van een streepjescode en een antie diefstal plakker en in plaats van een verzamelboek doen we er een antiediefstal poortje bij. Dan kan je verzameling niet meer ongemerkt bij je de deur uitsluipen of door een ander beginnende verzamelaar gestolen worden.

  Voor dit verzamel idee krijgt Jolien een tien van mij mits de supermarkt keten wel effe alle verzamel objecten inpakt in een boerka anders gaan al die mannen lopen zeuren in de winkel ik wil die niet ik wil die andere…… nee gewoon ouderwets pas thuis uitpakken en kijken wat voor verassing je krijgt.

  Posted by The Wizard
 21. October 3, 2010 @ 18:20


  Te laat, door onze fijne nieuwe reGEERTing is de boerka binnenkort verboden!

  Posted by BoB de Winter
 22. October 3, 2010 @ 18:44


  oei effe herstellen de 10 gaat naar de dolende waterlander,

  Posted by The Wizard
 23. October 3, 2010 @ 18:54


  Bob hoe pakken we dan in het vervolg deze mooie kadootjes in, dit is de nekslag voor onze mooie supermarkten.

  maar binnenkort worden we allemaal beGEERT, wild-er-s-traks hellemaal niemand meer kiezen

  Posted by The Wizard
 24. August 28, 2015 @ 18:19


  ik word daar echt gek van bij albert hijn bij de super en bij aldie
  dan geef je ze wat
  en als je niks geeft kijken ze je niet meer aan
  bij super staat een roemeen die kijkt in je tas
  en zegt dan zo je hebt veel gekocht he
  ik voel me echt klote als ik d supermarkt inga en vind dat je dat niet mag voelen
  veel mensen met mij
  tony duinker

  Posted by tony
 25. September 4, 2015 @ 06:43


  Het is vaak tot het onbeschofte af Tony. Dat ze in je tas kijken vind ik al helemaal brutaal.

  Posted by Tinus Icket

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.