By achmedlien | August 27, 2010 - 10:03 am - Posted in Galbakkerij, Gekalibreerde Gedrochten, Nederlands

image by MFS, edited by Gsorsnoi 

De Gobiwoestijn was veranderd in een hete oven. Geen plek waar je onvoorbereid op pad moest gaan of het ook maar in je hoofd moest halen om te weinig vocht met je mee te brengen. Menigeen heeft de barre droge tochten door deze zandbakken die onze planeet kent niet overleefd. Toch kun je het slechter treffen: de Gobiwoestijn is naast één van de grootste woestijnen ook de koudste.

Of het niet erg genoeg is om een langzaam afbladderende huid, een droge tong en gezwollen ogen door een zee van zand te moeten struinen, liggen er de Gobiwoestijn nog meer kwellingen op je te wachten dan het gevecht tegen de hitte. De Gobiwoestijn is er één van extremen.  Het kan er op zijn heetst tegen de 40 °C zijn terwijl het in januari gemakkelijk onder de min 40°C kan dalen. Sneeuwstormen nemen de diensten van de zandstormen dus over wanneer de winter valt.

Maar niet op die noodlottige hete dag. Een woestijnnomade, alleen op pad, heeft onlangs afscheid moeten nemen van zijn kameel die onderweg met hem naar huis een lelijke val had gemaakt. Zijn berijder, die er vanaf toen alleen voor stond, zag zichzelf genoodzaakt om het laatste stuk naar huis zonder behulp van het schip van de woestijn te moeten afleggen. Hij kon moeilijk met een stervende kameel op zijn rug door de woestijn slenteren.
Feitelijk was hij gewoon een woestijnschipbreukeling.

Kies jouw dood.

Hij zou niet worden overreden door een jeep, zichzelf van kant maken door een verslechterende psychische toestand of gedood worden door woestijnrovers. Vocht en eten had hij ook niet veel meer, maar ook dat zou niet de reden zijn waarom hij de man met de zeis tegen het lijf zou lopen.

Het was ergens bij een willekeurige zandheuvel. Op de top van deze heuvel kon je om je heen kijken en nog altijd niets anders zien dan zand, zand en nog meer zand. Voorbij de horizon lag zijn huis. Dat hij zo dicht tot zijn huis was genaderd zou hij alleen nooit weten.

De grond begon te trillen en te beven. Het zand kwam op een aantal plekken losser te liggen. Was dit een woestijnbeving? Of misschien een grote zandverschuiving waarin hij werd opgeslokt?

Zand happen.

Nee. De man verloor zijn evenwicht door al het verplaatsende zand en nam er een hap van toen hij tegen de grond werd gesmeten. Met een bulderend gegier rees een grote kolom uit het zand omhoog. Meer zand verplaatste zich, zodat hij moeite moest doen om er niet in begraven te worden. De kolom die uit het zand tevoorschijn was gekomen moest een omtrek hebben gehad die niet onderdeed voor de gemiddelde woudreus.  Maar het moge duidelijk zijn dat hij die hier niet hoefde te verwachten.

De woestijnnomade keek de dood in ogen. Een gigantische rode worm had zich uit het zand opgetrokken en kronkelde wiegend in de droge lucht. Zij had borstelachtige poten die uiterlijk sterk overeenkwamen met die van een duizendpoot. En misschien had ze er wel zoveel! Lange gelige tanden hingen er uit haar bek. Zij kwijlde en jeukte inwendig van de honger.
De beste vergelijking die er nog was te maken met deze afstotelijke verschijning was er een met een darm die zich tot een monster had gemuteerd.

Aan tafel!

Lang kon dit monster daar niet blijven. De dodelijke woestijnhitte zou haar glibberige huid doen opdrogen. Zij kwam om haar kinderen te voeden en zou weer in het zand verdwijnen. Op dit moment zou de nomade hebben gedacht dat hij nu zo ver heen was dat hij aan het hallucineren was geslagen. In werkelijkheid echter bevond hij zich boven op het nest van de Mongoolse Doodsworm.

We laten de arme nomade maar in de veronderstelling dat hij gestorven was door uitdroging en deze hallucinatie hem kwam halen. Aan weerzijde van de man verschenen twee Mongoolse doodswormen die niet groter waren dan een schoothondje. Zij elektrocuteerden hem onder het toeziend oog van hun grote moeder en schrokten reeds zijn ledenmaten naar binnen. 

This entry was posted on Friday, August 27th, 2010 at 10:03 and is filed under Galbakkerij, Gekalibreerde Gedrochten, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Comments

 1. August 27, 2010 @ 14:23


  @ Achmed: Ben je heel zeker dat je niet met Retroman een spelletje Worms aan het spelen was en je fantasie weer eens liet gaan?

  Posted by Sandra
 2. August 27, 2010 @ 17:31


  Wormen zijn toch geen mannetjes of vrouwtjes? Dus hoe kan deze grote worm nou een ‘zij’ zijn? Wormen hebben ook geen koningin ….
  Aan de andere kant, het zijn monsters, dus dan mag alles, toch?

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 3. August 27, 2010 @ 17:36


  Heb je de filmserie Tremors gezien?
  Of de Dune-boeken van Frank Herbert gelezen (zijn ook films van geloof ik)?
  Hier werd ik bij dit verhaal sterk aan herinnerd!

  Posted by BoB de Winter
 4. August 27, 2010 @ 18:02


  @BoB:
  Dune heb ik niet gelezen/gezien. Staat nog wel op mijn lijstje.
  Tremors heb ik uiteraard wel gezien. Film uit 1990 met Kevin Bacon (geweldige acteur).Het is wel lang geleden dat ik die heb gezien. Maar nadat ik mijn geheugen even had opgefrist met een YouTube-trailer van deze film, vormde dat mijn basis om dit artikel op te schrijven.
  Wat ken je me dus goed!

  Alleen is de filmsetting en de locatie toch wel een beetje anders. 🙂

  Overigens: ‘Mongolian Death Worm’ is een nieuwe televisie in de VS die mei van dit jaar op de buis verscheen (aldaar).

  Posted by Achmed Liën
 5. August 27, 2010 @ 18:07


  @Jolien:
  Het was mij inderdaad om die Koningin werkers-relatie (of kinderen) te doen waarom ik van de grote worm een ‘zij’ heb gemaakt. Eerder tijdens het schrijven stond er nog overal ‘hij’. Maar ik heb mij inderdaad achter het monsterachtige verscholen er zelf wat spelregels op toe aan te passen.

  Overigens, wist je dat wormen in definitie helemaal geen poten mogen hebben. Kijk hier maar eens:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wormen_(dieren)

  Hup, heb ik toch weer een regel gebroken (of gemaakt!)

  Posted by Achmed Liën
 6. August 27, 2010 @ 18:31


  Hey bedankt weer Achmed Dacht ik eindelijk van mijn Wormsverslaving af te zijn, kom mjij hier mee aan!

  Posted by Paap
 7. August 28, 2010 @ 15:51


  @Achmed

  Mongolian Death Worm een nieuwe televisie in de VS?

  dat is dan een monster van een TV zeker….

  Posted by PiCo
 8. August 28, 2010 @ 17:36


  Je gaat er in elk geval wel volledig in op!

  Posted by BoB de Winter
 9. September 1, 2010 @ 12:34


  Regenwormen zijn het zeker niet.

  Posted by Sandra
 10. December 10, 2010 @ 08:37


  Nu ook te vinden op http://www.verhalensite.com

  Posted by Achmed Liën

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.