“Haal eerst die balk uit uw eigen oog, dan ziet u pas scherp genoeg om die splinter uit het oog van de ander te halen” (Mattheüs 7:3-5).
Dat zal ik vast nog vaker horen wanneer ik op de schrijffouten van een ander let en zelf schreivouten bij het leven maak. Contamineren doe ik ook zonder schaamte.

Maar de schreivout die ik heb gevonden in het artikel “Grote mensen verkeer” van mijn collega reporter Johan  vond ik wel zo leuk, dat ik het niet kan laten er een artikeltje aan te wijden. Dus zondig ik maar weer. Overigens gaat het me hier niet zozeer om een letter die abuis was op een velletje. Het is het velletje plastic dat ik fel begeerde.

“Wat bedoel je eigenlijk met: ‘vel begeren’?” werd hem terecht gevraagd. Of bedoel je misschien toch ‘fel begeren’? En dan die comment die ene Blik op de weg maakte op hetzelfde artikel: “een vel roze stukje plastic”. Weten we misschien wat daar de achterliggende gedachte van was?

Het antwoord is betrekkelijk eenvoudig:
Mijnheer Veenhof leefde waarschijnlijk nog in de veronderstelling dat ik mij bij de gemeente kon melden om vervolgens weer naar buiten te lopen met het ‘roze papiertje’. Een vel papier van een welbekende kleur waarmee je naast jezelf ermee legitimeren ook in een vehikel van een zeker type mag stappen, om er de weg mee op te gaan. Of zo je wilt: om je ermee te begeven in het Grote mensen verkeer. Oeeeehhhh!!!
De ambtelijke molen is er sinds het verdwijnen van berenvelletjes niet sneller op gaan draaien. Tegenwoordig moet je vijf werkdagen wachten tot het plastic is gefabriceerd (als ze open zijn!).

Beste Johan, de tijden zijn inmiddels iets veranderd.
Eén Blik op de weg maakt duidelijk dat ze die roze bewijsjes tegenwoordig soms uitdelen aan mensen, waarvan je kunt afvragen of je ze al op een (bak)fiets aan het verkeer kunt toevertrouwen. Dat terwijl nog relatief jonge honden, maar ervaren, zoals ikzelf er jaren voor hebben moeten zwoegen om de instanties duidelijk te maken dat ik best voorzichtig en netjes kan rijden.
Was 70 lessen niet genoeg?

Wat ‘plastic’ nou toevoegt aan dit felbegeerde bewijsje, is mij nooit helemaal duidelijk geweest. Kan ik mijn onlangs verkregen rijbewijs er straks misschien mee opwaarderen tot BE als ik hem langs een automaat houd?

This entry was posted on Thursday, August 19th, 2010 at 09:00 and is filed under Duimzuigerij, Kakfietsen, Nederlands, Retourtje naar hier en terug, Scherpe Blik, Verbaal Genot. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Comments

 1. August 19, 2010 @ 09:15


  ik zie geen antenne op het dak ?? hoe moet die radio nu aangesloten worden ?

  Posted by De huilende Waterlander
 2. August 19, 2010 @ 09:20


  Maar dat past toch nooit op mijn dak!

  Posted by Gsorsnoi
 3. August 19, 2010 @ 11:04


  Pas nou maar op Gsnorki…

  Bij die “Blik op de weg” worden niet alleen hardrijders en onvoorzichtige rijders vastgelegd en op hun rijgedrag gewezen. Ook te zacht en te voorzichtig rijden wordt beloond en getoond !

  Posted by PiCo
 4. August 19, 2010 @ 11:08


  Goed PiCo, ik zal er op letten.

  Dus ik zal de voetgangers dan maar vol gas voorzichtig aantikken…

  Posted by Gsorsnoi
 5. August 19, 2010 @ 11:13


  o, maar is je dan niet vertelt dat je nu met een echte auto op de weg mag rijden?
  Je hoeft nu niet meer in je trapauto op de stoep of het voetpad te “rijden”

  Posted by PiCo
 6. August 19, 2010 @ 11:16


  YABADABADOOOOO!!!!

  Posted by Gsorsnoi
 7. August 23, 2010 @ 10:34
 8. August 24, 2010 @ 14:00


  nog gefeliciteerde he!

  Posted by Sandra
 9. September 8, 2010 @ 21:25


  Tja mijn geld was op, anders hadden we het nog een paar
  lessen kunnen rekken voor ie zijn roze pasje
  kon halen pffff.

  Posted by Doubleyoukwak
 10. September 8, 2010 @ 22:12


  Inderdaad Doudbleyou, weer een gevaar op de weg.

  Posted by Jolien van Biesheuvel

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.