By rinaoddel | April 3, 2015 - 7:01 am - Posted in Duimzuigerij, Nederlands, Paarse bonen-saga, WSNOI

In grote delen van het land is een uitbraak van de bazelen geconstateerd. Volgens het RIVM zijn er ruim dertig gevallen bekend waarin Snooiers zich met de ziekte hebben gemeld.
Er zijn lokale uitbraken in en rondom agrarische dorpjes en steden, maar ook in de hoofdstad Gohes City is het raak. Ook zijn er concentraties in steden zoals Warwinkel, het naburige Jatmos, Schatrijk, Rassel, Wondell, Boekarije en Buiten Westen.
Het RIVM is geschokt, aangezien men dacht dat de ziekte al eeuwenlang was uitgeroeid, en beraadt zich op het moment over de te nemen maatregelen. Het RIVM denkt dat de ziekte zich nog verder zal verspreiden in en rond de genoemde gebieden. Over een echte epidemie wil het instituut zich echter nog niet uitspreken, omdat de eerste gevallen nog maar net bekend zijn, maar alles wijst erop dat de ziekte in rap tempo om zich heen zal blijven grijpen. Een ramp voor de Nederlandse samenleving is niet uitgesloten.

De bazelen is een infectieziekte veroorzaakt door de eencellige parasiet Purpura plaga. De ziekte werd begin deze maand voor het eerst geconstateerd waardoor deze populair de naam ‘Morbus Aprilis’ heeft gekregen. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is ernstige misselijkheid als gevolg van lichamelijke inspanning, troebel zicht, paarse verkleuringen op de huid, financiële labiliteit, soms het onvermogen om voorwerpen vast te grijpen en een erg slechte adem. De incubatietijd van de bacterie kan variëren van zes uur tot twee dagen.

De parasiet wordt op mensen overgebracht door paarse bonenkevers die de parasiet verkrijgen door zich tegoed te doen aan de schilletjes die worden losgelaten zodra een paarse springboon begraven is en de metamorfose ondergaat naar zwarte of gouden boon. De kevers zelf zijn immuum voor de ziekte die de parasiet overbrengt, maar een beet op mensen is onmiddellijk besmettelijk. Voor navelpadden is de ziekte bij directe blootstelling zelfs dodelijk. Deze monsters leggen nu massaal het loodje. ‘Gunstig’ meent de één, maar of dit een ontwikkeling is waar we echt gebaat mee zijn, daar zijn de meningen over verdeeld.

This entry was posted on Friday, April 3rd, 2015 at 07:01 and is filed under Duimzuigerij, Nederlands, Paarse bonen-saga, WSNOI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Comments

 1. April 3, 2015 @ 08:09


  6 uur tot 2 dagen? De dokter zei net nog dat het nog zeker 9 dagen blijft duren! Betaal ik die sukkel daar 20 zperziebonen per dag voor???

  Posted by BoB de Winter
 2. April 3, 2015 @ 08:18


  Volgens mij heb je ze niet allemaal meer op een rijtje BoB (komt vast door dat troebel zicht?). Er zit toch wel een verschil tussen incubatietijd en periode van uitzieken, of begrijp ik het nu verkeerd?

  Posted by Stoomkoker
 3. April 3, 2015 @ 21:37


  Ha! Ik vind het voor het eerst leuk om ziek te zijn. 🙂 Dat heeft die Snor toch wel geinig verzonnen hoor. Wat een operatie om al die verwikkelingen zo op elkaar af te stemmen. Moet me even van ‘t hart dat hij dat mooi in elkaar heeft geflanst. Chapeau!

  Posted by Sandra
 4. April 3, 2015 @ 23:04


  Helemaal mee eens, Sandra! Het is een mooi geslaagde coup, die er voor zorgt dat bijna alles op WSNOI opeens van een andere kant bekeken moet worden. En echt álles is op elkaar afgestemd, al vanaf het begin van het jaar… Complimenten, hoor!

  Posted by BoB de Winter
 5. April 4, 2015 @ 15:37


  Jeetje, ‘Snor’ is helemaal verlegen nu… 😆

  Posted by Gsorsnoi
 6. April 8, 2015 @ 09:35


  Yep, verbazelingwekkend knap gedaan allemaal!

  Posted by Retroman
 7. April 16, 2015 @ 07:59


  Hè hè, eindelijk genezen! De wereld ziet er weer normaal uit, maar er xal vast nog wel meer komen…

  Posted by BoB de Winter
 8. April 17, 2015 @ 08:37


  Jullie kunnen in mei deel 2 van deze door Retroman gedoopte “paarse bonen”-saga verwachten. De eerste week van mei ben ik op vakantie, dus verwacht tot die tijd weinig nieuws. 😆

  Posted by Gsorsnoi
 9. April 17, 2015 @ 09:14


  Hoe heb je dat voor elkaar gekregen Bob? Ik zie nog steeds vlekken!

  Posted by Stoomkoker
 10. April 17, 2015 @ 10:54


  Veel fruit gegeten…

  Posted by BoB de Winter

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.