By Stefanie Gotch | June 20, 2014 - 7:38 pm - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Eindelijk is hij er! Het lange wachten wordt beloond. De ontwikkelaar van de retrogames op WSNOI, Romeo Mazzei, is terug met een geheel nieuw spel: Arcade Ace. Het is, zoals hij het zelf noemt, zijn ‘Retromagnum Opus’. En dat is geen woord te veel gezegd. Want in zijn nieuwe schepping waan je jezelf in de jaren tachtig. Toen ging je nog voor computerspelletjes de deur uit en bracht je je vrije tijd door in de arcadehallen. Door het inwerpen van munten kon je er diverse spelletjes spelen zoals Frogger, Pac-Man, Tapper en Paperboy. Het moeten dit type spellen zijn geweest die Romeo Mazzei op het idee hebben gebracht om deze good old times terug te brengen in een zijn eigen creatie. In de jaren tachtig had Arcade Ace beslist niet misstaan. Zeer waarschijnlijk had het nog een grote hit geworden ook!

Het verhaal

Je speelt Ace, de gepixelde belichaming van Romeo Mazzei zelf en bent daarmee een groot liefhebber van retrogames. In de stad heeft zojuist een geheel nieuwe arcadehal haar poorten geopend. En jij kan niet wachten totdat jij achter de speelkasten kan kruipen om tot in de late uurtjes je tijd te verdoen. Alleen heb je op dit moment natuurlijk geen cent op zak. Je zal dus aan de bak moeten om wat ‘coins’ bij elkaar te sprokkelen. De muntslikkende automaten wachten geduldig op jouw komst.

Minigames

Arcade Ace is het crème de la crème onder de minigames. Het doel is om vier minigames te komen spelen in de arcadehal, maar goed beschouwd zijn de taken die jij moet verrichten om aan muntjes te komen al minigames op zich. Het spel brengt je in de verleiding om voor klassiekers zoals ‘Alien Antics’, ‘Helibot’, ‘Mighty Knight en ‘King of the Road’ naar de arcadehal af te reizen. Niemand zal het je echter vreemd  staan aankijken als je het gros van de speeltijd besteedt aan de activiteiten die daaraan vooraf gaan.
Op vijf verschillende bestemmingen zullen stadsgenoten jouw hulp willen inroepen om enkele typische taken te volbrengen. Appels vangen, post rondbrengen op een skateboard, afdalen in een vulkaan, boomstam springen, goochelshows bijwonen en het uitschakelen van een alarmsysteem, jij draait je hand er niet voor om. Of zoals één van de bewoners van de stad over de minigames spreekt:
“Only a real Ace can complete them all”

Knipoog naar eerdere spellen

Maak kennis met iconische personages. Neem het op tegen een heuse ninja in de dojo, laat je spierballen zien bij de Kop van Jut en laat vooral oude vrouwtjes niet zelf in een doolhof op zoek gaan naar verdwaalde huisdieren! Maar laat ook beslist de kans niet liggen om even een praatje te maken met detective MacDougal. Wat hij je te vertellen heeft, kan nog wel eens van groot nut blijken. De gemiddelde moeilijkheidsgraad maakt Arcade Ace al snel toegankelijk voor iedere gameliefhebber. Het spel zit vol verwijzingen naar games uit de jaren tachtig. Ontdek jij ze allemaal?

De kick slaat snel toe wanneer je voor het verdienen van muntjes eenvoudig ogende opgaven moet volbrengen. De verhaallijn is niet bijster ingewikkeld, maar dat mag jou er niet van weerhouden om compleet aan dit spel verknocht te raken.

Nee, je bent niet naar de eighties afgereisd. Arcade Ace heeft gewoon vette retro graphics 🙂

Download hier de retrogame: http://www.wsnoi.com/index.php?page=arcadeace

Arcade Ace levert tevens een Tycoon Newspaper-spel op!

LET OP: Romeo is erg nieuwsgierig of jij al de verwijzingen naar de oeroude spelletjes uit de jaren tachtig uit zijn spel weet te herkennen. Samen met zijn vrienden Alfred Miga en Arie Tari heeft hij daarom een officiële lijst samengesteld van retrogames waar de minigames uit Arcade Ace sterk aan doen denken. De lijst hieronder bevat alle 25 minigames uit Arcade Ace waar een vroegere arcadespel bij valt te raden. Pik jij ze er uit? Dan kun je daar per goed geraden game 10 sterren mee verdienen. Om te voorkomen dat er al te wild met sterren wordt gestrooid hebben we wel een extra spelregel ingebouwd: minigames waar al een retrogame bij is genoemd, kan niet nog een keer 10 sterren opleveren (dit om te voorkomen dat je nog 100 imitaties op Pac-man aandraagt als inspiratiebron!). Toch zijn er enkele alternatieve spelinvloeden op Romeo’s officiële lijst waarmee je per game nog 5 sterren extra kan verdienen indien je ze raadt. Ook zijn er minigames die zelf een combinatie vormen van twee spelinvloeden. Daarbij is het de bedoeling dat je beide spelinvloeden noemt om de 10 sterren te verdienen. Welke een combinatie kennen staat bij de opgaven. Uiteraard mag een spelinvloed maar één keer geraden worden. Dus wie als eerste correct raadt, krijgt de sterren. De speeltijd van dit Tycoon Newspaper-spel is onbeperkt en pas afgelopen als alle 25 spellen geraden zijn.

De ‘niet voor je beurt spreken’-regel passen we ditmaal niet toe (zie ook: http://wsnoi.com/tn/?p=430 > kopje Je beurt afwachten). Antwoorden graag in de comments.

Spelinvloeden raden voor de Arcade Ace minigames:

 • Arcade Ace als een geheel (combi, 2 alternatieve spelinvloeden)
 • Boomstam springen – geraden door BoB
 • Coffee Café (1 alternatieve spelinvloed)
 • Appels vangen (1 alternatieve spelinvloed)
 • Bloemen verzamelen (1 alternatieve spelinvloed)
 • Neil the Seal (1 alternatieve spelinvloed)
 • Wensput (1 alternatieve spelinvloed)
 • Zandsculpturen
 • Vulkaan afdaling – geraden door Stoomkoker (1 alternatieve spelinvloed)
 • Bootje oppompen
 • Ninja dojo
 • Skateboarden – geraden door BoB (2 alternatieve spelinvloeden)
 • Goochelshow
 • Alarmsysteem uitschakelen (2 alternatieve spelinvloeden)
 • Silly Sprint (3 alternatieve spelinvloeden)
 • Dieren tellen
 • Doolhof (combi)
 • Ballonvaart
 • King of the Road (combi)
 • Alien Antics (combi) – geraden door Sandra
 • Helibot (combi)
 • Mighty Knight (combi, 1 alternatieve spelinvloed)
 • Schijfschieten
 • Kop van jut (1 alternatieve spelinvloed)
 • Vissen

This entry was posted on Friday, June 20th, 2014 at 19:38 and is filed under Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

18 Comments

 1. June 20, 2014 @ 21:40


  Helaas, dit tijdperk van spellen is vrijwel geheel aan mij voorbijgegaan! Nooit een Atari of een Amiga bezeten, ik was in de jaren 80 met heel andere spelletjes bezig. Deze kans op sterren zal ik dan maar eens aan anderen overlaten…
  Overigens heb ik het spel van Retroman natuurlijk wel gedownload en gespeeld en ik vind het heel amusant en knap gemaakt! Het valt nog niet mee om muntjes te verzamelen…

  Posted by BoB de Winter
 2. June 21, 2014 @ 00:49


  Bedankt Bob! En inderdaad, volgens mij is zelfs Kerbert Rent kwistiger met zijn centjes (kazubansjes?) dan de personages die in mijn spel figureren :-p

  Posted by Retroman
 3. June 21, 2014 @ 21:27


  Ik vrees dat je aan mij ook niet veel hebt Romeo/Retroman. In de jaren tachtig heb ik wat dat betreft echt onder een steen geslapen. 🙁

  Maar ik zal Arcade Ace zeker eens gaan proberen! Misschien is er toch nog iets van gamekennis bij mij blijven plakken. 😉

  Posted by Stoomkoker
 4. June 22, 2014 @ 13:01


  Nou dat gaat een kort spelletje worden Retroman. Aangenomen dat we op Zombie en Paap na nu zo’n beetje de meeste mensen gehad hebben die de Tycoon Newspaper wel eens lezen, vrees ik dat de opgaven lang open blijven staan. 🙁 Ik ben ook niet echt een gamefreak. Niet wat oude spellen aan gaat tenminste. Ik zal Arcade Ace eens gaan downloaden, maar ik beloof je niets als het om het vinden van de spelinvloeden aankomt.

  Posted by Sandra
 5. June 22, 2014 @ 19:46


  Eerlijk is eerlijk, ik heb Arcade Ace nu een tijdje gespeeld en het zit best leuk in elkaar. Hier moet je nog wel flink wat uurtjes in gestoken hebben zeg, Retroman! Knap werkt hoor. Je kan zien dag het met liefde is gemaakt. Mijn persoonlijke favoriet is Alien Antics. En ik ben nogal wat verbaasd dat ik de spelinvloeden daar nog bij denk te kunnen raden ook! Klopt het dat je hiervoor Pacman en Bomberman hebt gebruikt? Die combinatie ligt er in dat spel behoorlijk dik bovenop namelijk!

  Alleen al omdat ik zie met hoeveel toewijding je dit gemaakt hebt, zal ik het nog wel een keer of wat gaan spelen. En wie weet, kom ik nog wel achter wat meer spelinvloeden. BoB, Stoomkoker, en wie nog nog, ik roep jullie op het gewoon eens te proberen. Beetje googlen zal wellicht al iets helpen.

  Succes met de muntjes en met de sterren iedereen! 😉

  Posted by Sandra
 6. June 22, 2014 @ 19:48


  Gompie, je zou toch bijna gaan denken dat ik Paap heet wanneer ik zo mijn comment teruglees :mrgreen:

  Posted by Sandra
 7. June 23, 2014 @ 13:55


  Nou, eentje dan! Boomstam springen doet me denken aan Frogger.

  Posted by BoB de Winter
 8. June 23, 2014 @ 19:09


  En terwijl de halve wereldbevolking op dit moment Nederland – Chili zit te kijken, zit ik natuurlijk Arcade Ace zowat uit te spelen. Hey! That’s the spirit! 😉
  Alleen die Helibot zeg, wat is dat een ****-minigame. Dat spel heeft mij onderhand 10 muntjes gekost, waarbij ik slechts 1x voorbij die spin ben gekomen. Niet leuk! 🙁

  Wat wel leuk is is dat ik toch zowaar een inspiratiebron voor je games denk te hebben gevonden. Want ik denk dat jij je door Flip the Chimp hebt laten beïnvloeden om de afdaling in de vulkaan te maken. Zit ik goed? 😀
  Geinig detail: Flip the Chimp is toevallig ook een minigame in het wii-spel Mario Party!

  Posted by Stoomkoker
 9. June 24, 2014 @ 09:57


  @Sandra: Je slaat de spijker op z’n kop! Alien Antics is inderdaad een combinatie van Pac-Man en Bomberman! En bedankt voor de complimenten 🙂

  @Bob: Goed geantwoord! Boomstam springen is duidelijk gebaseerd op Frogger!

  @Stoomkoker: Wauwzers, goed gezien hoor! De vulkaanafdaling heeft inderdaad veel te danken aan Flip the Chimp.

  Bedankt voor de reacties mensen! Ik ben blij dat jullie je een beetje hebben kunnen vermaken met Arcade Ace 🙂

  Posted by Retroman
 10. June 24, 2014 @ 21:11


  Ja leuk, het spel steekt goed in elkaar. De balans heb je goed gevonden in de verschillende spelonderdelen. Erg knap!
  Bij kans raad ik nog wel een andere spelinvloed, maar ik schat mijn kansen niet al te hoog in.

  Gaaf dat we deze goed hebben. Nu nog die Snor wakker schudden dat hij sterren uit moet delen 😉

  Posted by Stoomkoker
 11. June 26, 2014 @ 22:11


  Bij het skateboard onderdeel moest ik sterk aan Paperboy denken, alhoewel ik me daar eerder een fiets dan een skateboard bij herinner.

  Posted by BoB de Winter
 12. June 27, 2014 @ 23:28


  Klopt als een (post)bus!

  Knappe (kranten)kop hoor, BoB!

  Posted by Romeo
 13. June 28, 2014 @ 10:36


  Om nog even op de opmerking van Sloomkoker terug te komen: wanneer worden de sterren voor de oplossingen uitgekeerd? Het lijkt me wat lang als we moeten wachten tot alles is geraden…

  Posted by BoB de Winter
 14. June 28, 2014 @ 12:03


  SLoomkoker? Het is hier Stefanie die haar gsnor drukt! 😉

  Posted by Stoomkoker
 15. June 28, 2014 @ 13:43


  Sorry, schreivoutje, Stoomjoker 😆

  Posted by BoB de Winter
 16. July 6, 2014 @ 15:11


  Hoi allen, ja, sorry. Er werden hier inderdaad waren gnsorren gedrukt!

  Familie-activiteiten, huishouden en sportbeslommeringen hielden mij even van mijn redactiewerk. Ik zal, terwijl ik de tweede Tour de France-etappe volg eens zien of ik wat ingestuurde antwoorden kan nakijken en Gsorsnoi aan het uitkeren van sterrencheques kan zetten. 😉

  Posted by Stefanie Gotch
 17. July 6, 2014 @ 15:30


  Nou, de sterrencheques voor BoB, Sandra en Stoomkoker (alternatieve spellingen mogelijk) voor respectievelijk Skateboarden & Boomstam springen, Alien Antics en Vulkaanafdaling zijn uitgekeerd hoor!

  Posted by Stefanie Gotch
 18. July 8, 2014 @ 12:47


  Beste Ace-ers, Romeo Mazzei heeft onlangs een aantal interessante wijzigingen aangebracht in zijn Retromagnum Opus Arcade Ace. Zo kun je tegenwoordig je spelvoortgang opslaan door een tukkie te doen en is de moeilijkheidsgraad van een aantal minigames gewijzigd. Dit heeft daarom een versie-update opgeleverd, zodat je op WSNOI nu Arcade Ace versie 2 kunt downloaden: http://www.wsnoi.com/index.php?page=arcadeace Check it out!

  Posted by Stefanie Gotch

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.