By kornelisoflook | January 15, 2010 - 8:21 am - Posted in Nederlands, Onbedoelde mening, Scherpe Blik

image by luigi morante, edited by Gsorsnoi 

Wat is dat nou eigenlijk ‘Ouderdom’?

Natuurlijk hebben we daar allemaal wel een beeld bij. Je bent de 65 gepasseerd, je lichamelijk en geestelijke gesteldheid werken lang niet meer zo goed als vroeger. En vooral de mogelijkheid van ons lichaam om zichzelf (gemakkelijk en snel) te kunnen herstellen, neemt af.
Onlosmakelijk van die informatie is het beeld dat je op drie, vier (of zes!) benen bent gaan lopen. Dat ligt er maar net aan met welk hulpmiddel je jezelf in je ouwe dagen voortbeweegt. Of je wordt gerold. Je bent witgrijs of kaal en je huid hangt er zo slap bij dat het uit je kleren flubbert.
Ik kan makkelijk nog meer detail verzinnen, maar dat is niet de intentie van dit verhaal.

Niet echt een fraai beeld van de toekomst in elk geval. Maar we zullen uiteindelijk allemaal weer een keertje tot stof wederkeren. De pijp aan Maarten geven of het hoekje omgaan. Je doet er niets aan.

Wanneer dat dan gebeurt hangt natuurlijk van een hele berg factoren af.
Oorzaken zijn er in elk geval genoeg:
Je wordt clichématig door een automobilist op een hoopje geveegd; je sterft aan een verschrikkelijke aandoening; je berooft jezelf van het leven; of je laat iemand dat vóór je doen; je liep toevallig op een mijn; of in het bereik van een kernbom; je struikelt in de keuken over een culinair moordwerktuig; of stikt in het product wat daar is klaargemaakt, je maakt een nekval tijdens het bergbeklimmen, of er overkomt je één van die onmogelijk lijkende doodsoorzaken zoals je ze wel kent uit de Final Destination filmserie.
Zoals levend verbranden op een zonnebank. Die vond ik zelf wel erg interessant en erg akelig.

Toch zijn dat dus allemaal doodsoorzaken die de dood duidelijk kunnen verklaren. Zo van: “dit gebeurde er en daarom is hij nu dood”.
Wat vind je daarom dus van de doodsoorzaak ‘ouderdom’? Hoe gaat zoiets?

Ik snap dat je sneller ‘omvalt’ als je ouder bent. Maar gaat dan gewoon in één keer de knop uit of zo? Je valt in elkaar. Lichaamsfuncties vallen uit. We kunnen je een beetje opschudden, maar we krijgen geen respons meer van je.
Stopt je bloed spontaan met rondstromen? Dus: houdt je hart op met pompen. Of zit er een prop voor? Misschien begrijp ik dit verkeerd, maar heet zoiets niet gewoon een hartstilstand? Of een infarct, of nou ja, iets wat je als je pech hebt op je 16e ook kan overkomen?
Dan is de doodsoorzaak toch: ‘dood door hartstilstand’? Ook al ben je honderdenvier? Of zie ik dat verkeerd?

Laten we eens een ander voorbeeld nemen:
Ligt een peuter op straat met ernaast een gozer met in zijn hand een honkbalknuppel.
“Ja hij is dood ja. Heel raar. Ik heb hem een paar klappen gegeven en toen is hij ineens gaan liggen. Maar dat is niet de reden hoor. Hij was gewoon te jong”.
Oké, dat is natuurlijk geen leuk voorbeeld en met net zoveel klappen kan een twintiger of dertiger net zo snel gaan liggen. Toch hoop ik dat je mijn punt begrijpt: jonge en oude mensen zijn kwetsbaarder. Over oudjes lees je dan: “Doodsoorzaak: ouderdom”. Waarom dan niet bij jonge mensen: “Doodsoorzaak: jeugdigheid”?

Dit is uiteraard omdat er soms wel meer dan één doodoorzaak in verband moet worden getrokken.
Als AIDS-patiënt hoef je soms maar een snotje in je neus te hebben en je bent weg. Oorzaken: AIDS en verkoudheidje.
Het is daarom dat ik niet snap dat er van oudere personen die het leven laten, maar niet direct aanwijsbaar is waarom, wordt gezegd: “Doodsoorzaak: ouderdom”.
Nee, zeg dat: “Doodsoorzaak: onbekend” of combineer die twee.

Het absolute (officieel erkende) record van oud worden staat trouwens op naam van Jeanne-Lousie Clament. Zij werd maar liefst 122 jaar en 164 dagen oud. Nou, dan heb je pas echt van voor ‘oud wijf’ spelen je hobby gemaakt. Al spreken al de  activiteiten in haar laatste levensjaren dat flink tegen.

Wat al haar doodsoorzaken zijn geweest heb ik niet kunnen opmaken uit de links hieronder. Wel dat ze met een steeds slechtere gezondheid is komen te zitten en mogelijk één van de zaken waar ze last van had de nekslag moet hebben gegeven.

Eén vraag is daarom voor mij nog altijd niet beantwoord: stel dat je zo’n nekslag gewoon niet krijgt, blijf je dan nog gewoon ouder worden?
Wetenschappers (en zelfs de Bijbel, zie 2e link hieronder), zeggen dat het echt een keertje ophoud bij je 120e. Nou mevrouw Calment, ik denk dat U wat hebt bewezen.
Groeten aan Vincent!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne-Louise_Calment
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oudste_mens

This entry was posted on Friday, January 15th, 2010 at 08:21 and is filed under Nederlands, Onbedoelde mening, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Comments

 1. January 16, 2010 @ 01:08


  Volgens mij is het best mogelijk om te sterven door een niet direct als zodanig aan te wijzen oorzaak. Een levend organisme bestaat uit diverse sterk in elkaar grijpende systemen die elkaar beïnvloeden. Wanneer al deze systemen steeds een beetje slechter gaan werken (bijvoorbeeld door slijtage bij ouderdom) kan op een zeker moment de grens van levensvatbaarheid worden bereikt. Het net onder de drempel komen van één of meer van die systemen heeft dan een kettingreactie tot gevolg waardoor uiteindelijk alles uitvalt.

  Overigens heb ik nog nooit ergens gelezen “Doodsoorzaak: ouderdom”! Dat zou ook wel tamelijk ongevoelig zijn. Wel hoor je mensen soms zeggen dat iemands tijd blijkbaar was gekomen.

  Posted by BoB de Winter
 2. January 16, 2010 @ 15:42


  Dus uiteindelijk is ze niet eens een natuurlijke dood gestorven !

  Is er bekend wie haar dan die nekslag gegeven heeft?

  Wellicht de vrouw die nou eindelijk wel eens in dat appartement wilde gaan wonen?

  Leuke voor Cluedo ?

  Posted by PiCo
 3. January 16, 2010 @ 15:58


  Het was Juffrouw Scarlett in de Bibliotheek met de Loden Pijp!

  Posted by BoB de Winter
 4. January 19, 2010 @ 12:12


  Sorry Bob, weet niet of die goed is. Ik heb een Harry Potter Cluedo

  Dus ik vermoed dat Bellatrix van Detta het heeft gedaan in de Kamer van Hoge Nood met de Petrificus Totalus.

  Is mijn vermoeden juist Kornelis?

  Posted by PiCo
 5. January 19, 2010 @ 13:18


  @ PiCo:
  Je hebt toch niet serieus die doos uit de kast getrokken om dat uit te zoeken hè of wel?

  Toeval treft dat ik ook zo’n versie van Cluedo thuis heb. Maar even Googelen en ik zie al dat mijn versie ernstig afwijkt van de versies die ik op het internet zie staan.

  Misschien moet je het er toch even op wagen en jezelf richting Pluisjes luikje dobbelen (dit is wat je in mijn versie van Cluedo moet doen om te mogen controleren of je het goed hebt. Heb je het fout dan doe je niet meer mee).

  Posted by Kornelis Oflook
 6. January 19, 2010 @ 21:22


  Nee, die doos stond nog op tafel….

  Posted by PiCo

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.