By tinusicket | December 27, 2009 - 5:34 pm - Posted in Mabuhay, Nederlands, Retourtje naar hier en terug

image by Keith Bacongco, edited by Gsorsnoi

Oftewel: Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar op z’n Filippijns.

Het was aanvankelijk onze bedoeling dit jaar de Kerstdagen in de Filippijnen te vieren. Alleen liep dat door omstandigheden allemaal even wat anders dit jaar. Geeft niks, uiteindelijk zijn we toch in oktober de Filippijnen geweest en hebben daar een fijne tijd gehad. Toch heb ik daardoor wel weer opnieuw de Filippijnse Kerst gemist. Of toch niet?

Met de besef dat we de Kerstdagen in Nederland zouden doorbrengen vond ik het geen punt om de alarmdienst voor mijn werk op me te nemen. Ik had toch nog geen plannen gemaakt. Dus ik kon beter dit jaar de sigaar zijn, dan het toeval dat ik de dienst zou moeten draaien te laten samenvallen met een jaar waarin ik met familie of vrienden in het land had willen afspreken. Wat er ook gebeurt, volgend jaar zit ik bij familie en vrienden.

Het zat me achteraf reuze mee. Eerste Kerstdag zitten we altijd met het gezin thuis. Mijn vrouw zou Tweede Kerstdag bij vrienden in Helmond zitten en mijn dochter en ik zouden er wel wat op vinden om ook die dag gezellig te kunnen doorkomen. Dat was het geplande scenario tot we van de alhier gemaakte Filippijnse vriendenkring een telefoontje van een stel kregen om Tweede Kerstdag bij hun te vieren. Gaaf!
Mijn vrouw moest bedanken want ze had al een afspraak. Maar mijn dochter en ik hoefden er niet voor thuis te blijven.

Dit stel woont op tweeënhalve minuut en drie keer struikelen afstand van ons. Dus dat hield mij voldoende mobiel om oproepbaar te kunnen blijven voor het werk.
Eenmaal daar aangekomen stond ik met beide benen in de Filippijnse Kerstsfeer. Heerlijk! Toch nog een beetje een Filippijnse Kerst. De meeste van dit soort Filippijnse feesten starten rond een uur of vier of vijf. Er wordt altijd bij gegeten en in de meeste gevallen is er ook karaoke. Terwijl de vrouw des huizes een feestelijk Filippijns kerstmaal klaarmaakt terwijl ze in de keuken aan het kwebbelen is met de Pinays (Filippijnse vrouwen) wordt er in de woonkamer door de mannen wijn en bier gedronken. Later op de avond gaat dan vanzelf de TV aan en komt de Magic Mic (http://www.magickaraoke.com/) tevoorschijn en wordt er vrolijk gezongen.

Of iedereen daar nou blij van moet worden, laat ik aan de mensen zelf om te oordelen. Van mezelf mag ik zeggen dat ik er aardig bij meebler.

Typerend aan een Filippijns Kerstmaal is toch zeker de embutido (http://en.wikipedia.org/wiki/Embutido   &  http://www.allfavoriterecipe.com/RecipeDetailEmbutido(FilipinoMeatloaf).aspx ). Zie het maar als de Filippijnse versie van meatloaf. Embutido is een samenstelling een aantal ingrediënten waaronder ei, groente en worst, gewikkeld in de ingewanden van een varken. Eet smakelijk!
Andere Filippijnse gerechten die je veel op deze feesten tegen komt, maar ook zeker in de alledaagse keuken zijn gerechten zoals:

 • ampalaya
 • sinigang
 • menudo
 • kang kung
 • nilaga
 • kaldereta
 • en natuurlijk adobo

In de volgende artikelen in 2010 zal ik het zeker niet laten Rina eens te vragen deze recepten met jullie te delen. Je kunt je voorstellen dat ons Kerstmaal weer gegarandeerd een feestelijk en smakelijk geheel is geweest. Maar ik moet toegeven dat ik buiten de karaoke en het Filippijnse taaltje toch wel wat andere tradities heb gemist.

Zo hebben wij hier geen parols (decoraties van papier maché met bamboo die de ster van Bethlehem moeten voorstellen) en Kerst zonder sneeuw maar 30 graden in de volle zon … dat moet toch ook een belevenis zijn!

Kerst in de Filippijnen is toch zeker het allergrootste feest wat er daar bestaat. Vroeg in september, terwijl wij alweer nachtmerries krijgen van die man met die mijter, zijn zij al bezig met het ophangen van Kerstversieringen. En ik menig winkelcentrum (de malls!) galmt de Kerstmuziek de opvolgende drie maanden dag in dag uit door de winkelstraten.

Ik kijk er nog altijd naar uit om dat allemaal eens mee te maken daar.
Maar Kerst vieren met je Filippijnse gezinnetje terwijl je hier je eerste witte Kerstdag met ze kan vieren … is ook onbetaalbaar!

This entry was posted on Sunday, December 27th, 2009 at 17:34 and is filed under Mabuhay, Nederlands, Retourtje naar hier en terug. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Comments

 1. December 29, 2009 @ 22:20


  Ik krijg nu al honger.
  Iedereen een goed uiteinde! Pas op met vuurwerk.

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 2. December 29, 2009 @ 22:27
  Posted by PiCo
 3. December 29, 2009 @ 23:04


  Oo at ingat ka sa bagong taon!

  Posted by Gsorsnoi
 4. December 29, 2009 @ 23:30


  Kom ik een keer op de Tycoon word er alleen in het Filipijns gebrabbeld. De kwaliteit gaat achteruit mensen! Dit is waar de PVV ons voor waarschuwde! De Filipinosering van Nederland!

  Posted by Straatsoldaat
 5. December 29, 2009 @ 23:35


  ja, dat zei Jolien ook al een beetje:

  allemaal voorzichting doen in het nieuwe jaar.

  😉

  Posted by PiCo
 6. December 29, 2009 @ 23:39


  mag-ingat kung ano ang sasabihin mo, kalye kawal

  Posted by PiCo
 7. December 29, 2009 @ 23:40


  Mooi hè PiCo, die vertaalsites …

  Posted by Gsorsnoi
 8. December 29, 2009 @ 23:45


  lahat ng bagay ay makukuha sa Internet

  Posted by PiCo
 9. December 29, 2009 @ 23:48


  en dan maar hopen dat het een beetje klopt wat je probeert te zeggen….

  heb je een fijne vakantie straatvechter? Wel koud nu he, zo buiten op straat

  Posted by PiCo
 10. December 30, 2009 @ 06:56


  Kalye kawal! Hahaha!
  Maar dan zou het nog altijd ‘kawal na kalye’ zijn.

  Prachtig.

  Je hebt overigens wel een erg woord voor woord vertaler gevonden PiCo. Een native Filipino zou je hebben staan aangapen met de vraag: “Ano ang sinasabi?”

  Posted by Tinus Icket
 11. December 30, 2009 @ 10:49


  Heerlijke vakantie Pico, verveel me te pletter. Vandaar dat ik even op de Tycoon kwam kijken 😉

  Posted by Straatsoldaat

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.