Dossier: Kalkoen Kwijt

De kerstkalkoen van Rina Oddel is verdwenen. Lesley gaat op onderzoek uit…

Als één van de gasten van het Kerstmaal was Lesley wat eerder gearriveerd nadat Rina Oddel hem over de verdwenen kalkoen informeerde.
“Heremetijd! Ik had de kalkoen enkel uit de koelkast gehaald om hem te gaan ontbenen,” jammerde ze terwijl ze haar kitten streelde die bij haar op schoot lag. “Kort daarvoor was ik de tuin nog even ingelopen om de tuinman te wijzen waar ik de hark had achtergelaten, toen ik kort daarna ontdekte dat de kalkoen verdwenen was.”
“Curieus,” prevelde Lesley zuinigjes en streek daarbij wat door zijn rossige baardje. Hij wilde haar bij deze zaak helpen en als ervaren bloedspatanalist was hij de aangewezen spoorzoeker om het gevogelte terug op tafel te krijgen. Natuurlijk was het ook in zijn eigen belang wilden ze later samen van het hoofdgerecht kunnen genieten. Het viel hem op dat er reeds enkele mannen aanwezig waren die hij niet verwacht had voor deze avond. Het waren in elk geval geen leden van de Tycoon Newspaper. “Wie zijn deze mensen Rina? Wellicht dat zij iets meer weten over jouw zoekgeraakte hoofdgerecht.”
“Och gut, Lesley, je denk toch niet dat deze keurige heren ons van het feestdiner hebben beroofd?”
Rina stelde mij aan drie mannen voor. Jonathan IJmker, van dakdekkersbedrijf Lekt ‘t een beetje?, was opgetrommeld om gauw nog even een lekkende goot te komen herstellen. In zijn ene hand had hij een flinke gereedschapskist en in zijn andere hand een visnet. Dat laatste voorwerp bevreemde Lesley zodat hij vroeg waartoe het diende.
“Het zijn gevaarlijke dagen op het dak, meneer Spandabato. Met glad weer kun je zo een glijer maken. Dit net kan dan uitkomst bieden wanneer ik troep uit de dakgoot moet vissen.”
De volgende figuur was Melchior de Heer, fotograaf van beroep.
“Melchior zal ons dadelijk op de foto zetten,” glunderde Rina toen ze zijn aanwezigheid verklaarde. “Oh, dolletjes! Ik heb er nu al zin in,” Maar haar brede glimlach maakte alweer snel plaats voor een beteuterd gezicht toen ze weer naar de eettafel keek. “Alleen die kalkoen hè? Waar is die nu toch gebleven?”
Toen Lesley eveneens naar de tafel keek zag hij daar een ineens enorme vaas met bloemen staan die hem bij eerdere bezoeken nog niet was opgevallen. De urnvormige pot was met een Delftsblauw tafereeltje beschilderd. Persoonlijk vond Lesley hem erg lelijk, maar een kalkoen zou er zeker in passen.
“Van wie heb je die gehad?” vroeg hij zijn gastvrouw zonder zijn afkeur te laten blijken.
De fotograaf aarzelde niet en antwoordde fier in haar plaats:
“Die heeft ze van mij gekregen!”
Prompt werd het hoofd van de fotograaf zo rood als een tomaat en Rina moest ervan giechelen. Wat Lesley hier precies van moest denken wist hij niet meteen, maar hij kreeg er wel zo zijn vermoedens bij.
Bleef over ene Terach Vlasblom, de tuinier van het stel. Ook hij was bezweken voor Rina’s charmes om op een ongebruikelijke dag als deze nog een klusje bij haar aan huis te komen doen. De tuin moest winterklaar worden gemaakt, dus er moesten redelijk wat bladeren worden aangeharkt.
“U heeft zich lelijk bezeerd zo te zien,” stelde Lesley vast toen hij de fikse jaap op de hand van de man aanschouwde. “Hoe bent u daar aan gekomen als ik vragen mag? Vast niet van een paar blaadjes aanharken?”
“Toch wel,” antwoordde de man. “Het tuinschuurtje van mevrouw Oddel heeft dringend onderhoud nodig en toen ik er zocht naar de hark greep ik in het zoeken van mijn evenwicht per ongeluk door één van de ruitjes van de schuurdeur.”
“Ai,” reageerde Lesley hierop. “En ging het aanharken van de tuin daarna nog wel?”
“Oh, dat was zo voor mekaar. De wond lijkt erger dan het is. Bovendien waren de blaadjes door het aanhoudende zachte weer gortdroog waardoor ik de boel snel bij elkaar had.”
“Mooi zo en dank u wel,” sprak Lesley. “Want dan weet ik nu wie de kalkoen heeft gestolen en waar deze is gebleven.”

Weet jij het ook?
Reageer hieronder dan wie jij verdenkt. Onder hen die het juiste antwoord geven wordt een sterrencheque van 75 sterren verloot. Meedoen kan uiterlijk t/m het einde van dit jaar.

Je kunt er niets mee verdienen, maar deze kerstgroet bevat ook tal van verwijzingen naar o.a. de VZD en de Bijbel. Kun je deze ook ontdekken?

Verstuurd vanaf mijn i-Navelpad

This entry was posted on Wednesday, December 18th, 2013 at 22:31 and is filed under Duimzuigerij, Eindelijk uitgeworteld, Nederlands, vuurspugende zonsverduistering detective. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

23 Comments

 1. December 18, 2013 @ 23:01


  De Tuinman

  Posted by ladyinblue372
 2. December 18, 2013 @ 23:05


  Melchior

  Maar weet even niet wat VZD betekent?

  Posted by ladyinblue372
 3. December 19, 2013 @ 08:11


  En waarom denk je dat het de tuinman is geweest?

  VZD staat voor de Vuurspugende Zonsverduistering Detective. Dat is de naam van een lange reeks detectiveverhalen hier op de Tycoon Newspaper. Ik ben één van de personages in die reeks 😉

  Posted by Lesley Spandabato
 4. December 19, 2013 @ 21:12


  Ik verdenk ook de tuinman, omdat ie zei dat ie op zoek was naar de hark, terwijl Rina hem al had laten zien waar ie lag.

  Posted by Sul Dufneus (a.k.a. Retroman)
 5. December 19, 2013 @ 21:17


  Is de connectie met de bijbel wellicht dat de drie verdachten vergeleken kunnen worden met de drie wijzen?

  Posted by Sul Dufneus (a.k.a. Retroman)
 6. December 19, 2013 @ 22:29


  Oh ja, wat verwijzingen naar de VZD betreft: Dakdekkersbedrijf “Lekt ‘t een beetje?” kennen we natuurlijk nog van de zaak “De rotte appel”!

  Je zou denken dat dat bedrijf inmiddels al opgedoekt zou zijn na die slachtpartij…

  Posted by Sul Dufneus (a.k.a. Retroman)
 7. December 19, 2013 @ 22:31


  Ik denk dat de dakdekker de kalkoen met zijn net heeft opgevist en in zijn gereedschapskist heeft gestopt. De reden: volgens de tuinman waren de blaadjes droog door aanhoudend zacht weer, terwijl de loodgieter het gladde weer opgeeft als reden om het net mee te nemen. Hij liegt dus!

  Posted by BoB de Winter
 8. December 19, 2013 @ 22:45


  De voornamen van de drie mannen zijn alle afkomstig uit de bijbel:
  Jonathan is de zoon van Saul
  Terach is de vader van Abraham
  Melchior is inderdaad een van de drie wijzen uit het oosten. Deze heeft ook nog de achternaam De Heer, de hoofdpersoon uit dit bekende sprookjesboek 😆

  Posted by BoB de Winter
 9. December 19, 2013 @ 22:46


  Om iedereen tot het einde van het jaar de kans te geven zijn of haar suggesties te plaatsen, hou ik mij bewust nog even stil, maar ik zie interessante reacties voorbij komen 🙂

  Posted by Lesley Spandabato
 10. December 19, 2013 @ 22:59


  Verwijzing naar de VZD: de tuinman en tuingereedschap uit Triest Bericht

  Posted by BoB de Winter
 11. December 19, 2013 @ 23:01


  En natuurlijk ook de fotograaf! Magere Hein zelf, die altijd een foto achterlaat…

  Posted by BoB de Winter
 12. December 19, 2013 @ 23:30


  Ik ga ook voor de dakdekker, precies met de uitleg zoals Bob deze geeft. Die avances van Melchior lijken mij serieuze business.

  Posted by Stoomkoker
 13. December 19, 2013 @ 23:31


  Magere Hein en Melchior de Heer hebben trouwens dezelfde initialen…

  Dat is vast geen toeval!

  Posted by Stoomkoker
 14. December 19, 2013 @ 23:34


  Jonathan IJmker >>> Johannes IJzerdraat 😀  En ja hoor! Terach Vlasblom wordt vertolkt door Thijs Vermeer!!

  Posted by Stoomkoker
 15. December 19, 2013 @ 23:37


  Er is trouwens nog veel meer te vinden: dakgoot, in de VZD met die rotte appel vonden we een dakpan met bloedsporen in de dakgoot. Maar er was ook een tuinschuurtje (windhok) in de zaak ‘Triest Bericht’!

  Posted by Stoomkoker
 16. December 20, 2013 @ 17:59


  Een uitglijer op het dak hebben we natuuurlijk ook al eerder gezien in de aflevering ‘Verrassing’.

  Posted by BoB de Winter
 17. December 20, 2013 @ 18:02


  In die episode speelt overigens ook een stenen vaas een rol.

  Posted by BoB de Winter
 18. December 23, 2013 @ 22:03


  Zo te zien is het meeste al voor mijn neus weggekaapt. 🙁
  Maar dan ga ik gewoon dwars doen: Melchior de Heer is de dader. Een beetje Rina Oddel het hof maken, wie denkt hij wel niet dat hij is?

  Posted by Sandra
 19. January 2, 2014 @ 23:30


  Beste speurders,

  Het is 1 januari geweest, dus dat betekent dat we tussen de inzendingen moeten gaan kijken of er een juiste dader is aangewezen. En dat is er zeker!

  Jonathan IJmker was de dader!
  Zoals BoB al perfect heeft uitgelicht is hij een grote leugenaar. Hij spreekt over een glad dak en dat het daarom gevaarlijk is om vuil uit een goot te halen, terwijl Tuinman Terach Vlasblom later zegt dat het juist een erg zachte winter is en de blaadjes gortdroog zijn. Wel, zelfs al was het tegen het vriespunt, als die glibberige dakdekker zich al liet optrommelen om een dakgoot te komen repareren dan zal hij blijkbaar ook risico’s hebben durven nemen om die dakgoot te benaderen. En of hij dat nou heeft gedaan door er over de dakpannen naar toe af te dalen of dat hij – veel handiger – even een ladder tegen de goot aan plaatste zodat hij er gemakkelijk bij kon, dat is zijn probleem, had hij maar geen dakdekker moeten worden.

  Een visnet voor de troep, ja heus, daarmee kon hij gemakkelijk die kalkoen van tafel grissen en in die gereedschapskist verbergen.

  Dus de loting zal plaatsvinden tussen BoB de Winter en Stoomkoker, want zij zijn de enige die deze man verdachten.

  Morgen de uitslag! 😀

  Groeten,

  Lesley

  Posted by Lesley Spandabato
 20. January 3, 2014 @ 10:02


  Ik zou die kalkoen niet graag meer opeten nadat die in zo’n vettige gereedschapskist heeft gezeten!

  Posted by BoB de Winter
 21. January 3, 2014 @ 10:17


  En de verloting heeft plaatsgevonden!

  Degene die gevraagd is om een winnaar te kiezen mocht uit twee letters kiezen: A & B
  Als ezelsbruggetje voor mezelf heb ik voor ‘B’ BoB aangehouden. En na flink dubben en parelend zweet op het voorhoofd te hebben gezien, is uiteindelijk toch gekozen voor die bewuste letter: B.
  Dus BoB de Winter heeft mijn eerste ‘Lesley lost het op’ gewonnen. Gefeliciteerd!

  Ik hoop dat jullie genoten hebben van mijn eerst poging om, in afwezigheid van mijn werkgever Karel Riemelneel, er toch een interessant mysterie uit te purren. Bijna alle verwijzingen zijn ook door jullie gevonden. Heel goed! Er ontbraken er eigenlijk maar drie.
  1. Terach Vlasblom had zijn hand verwond. De link is niet heel duidelijk, maar hierin zou je de koppeling kunnen leggen met de messen in de blender in het windhok uit ‘Triest Bericht’.
  2. De schuur natuurlijk, die verwijst in directe zin naar datzelfde windhok.
  3. En, waar Stoomkoker al letterlijk spreekt over ‘initialen’, mis ik nog het benoemen van het feit dat Magere Hein zijn foto’s inkrast met zijn initialen ‘MH’. Dat de initialen van de drie verdachten (/drie wijzen) te herleiden waren naar de eerder opgetreden VZD-figuren, blijkt op zichzelf dus al een verwijzing naar dit gegeven.

  Maar chapeau voor het vinden van al die andere linkjes!

  Tot een volgende keer(?)

  Posted by Lesley Spandabato
 22. January 3, 2014 @ 10:32


  Gsorsnoi heeft zojuist de sterrencheque verzorgd BoB! 😉

  Posted by Lesley Spandabato
 23. January 3, 2014 @ 11:25


  Bedankt, Lesley! Het was heel leuk om een keer een dergelijke ‘VZD-light’ te spelen!

  Ik ben overigens wel benieuwd of het nog iets wordt tussen Rina en Melchior…

  Posted by BoB de Winter

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.