By tinusicket | December 13, 2009 - 3:49 pm - Posted in Mabuhay, Nederlands, Retourtje naar hier en terug

De Filippijnen is best een leuk vakantieoord. Zeker voor avonturiers onder ons die de ongerepte natuur wel kunnen waarderen. Tel daar de culturele aspecten van de bevolking bovenop waar we hier in het Westen vaak maar weinig weet van hebben en je hebt gegarandeerd een interessante vakantie met een hoop verrassingen.

We schrijven vrijdag 11 mei 2001.
Ik was net twee weken eerder in de Filippijnen gearriveerd en was voornemens aan het einde van de vakantie met een verlovingsring terug te vliegen naar ons koude kikkerlandje.
Deze verloving vond plaats in de idyllische vallei van Taal Lake nabij Tagaytay. Dit is een plaatsje in de provincie Batangas in de Filippijnen bovenop een bergrug aan het grote Taalmeer ten zuiden van de Filippijnse hoofdstad Manilla. Het Taalmeer wordt gekenmerkt door Volcano Island welke een vulkaankrater herbergt met een hoogte van een kleine 311 meter. Taal is een steile kegelvormige vulkaan welke niet meer uitgebarsten is sinds 1977, maar sinds 1991 al weer een paar malen onrustig is geweest. Taal Volcano behoort tot de 16 ‘Vulkanen van het Decennium’. Zo genoemd vanwege hun bijzondere studiemogelijkheden, geschiedenis, hun grote vernietigende uitbarstingen en ligging aan bevolkte gebieden. Ze is het kleine zusje van haar grote zussen welke meer internationale bekendheid genieten zoals Etna (Sicilië, Italië), El Teide (Tenerife, Canarische Eilanden), Vesuvius (Napels, Italië) en Unzen (perfectuur Nagasaki, Japan).

Onze verloving vond daarmee plaats op een erg intrigerende locatie. Laat me je dat wel vertellen!
Op de dag vóór onze verloving zijn we met behulp van een bangka (Filippijnse outrigger) naar het eiland afgereisd en hebben we de Taal beklommen op de rug van kleine paardjes. Een erg instabiele steile beklimming en doodeng!
Teruggekomen van het bezoek aan het eilandje hebben we ’s avonds aan ons hotelletje nog een lekkere Tilapia gegeten welke door het hotelpersoneel vers voor ons werd gevangen in het meer en voor ons werd klaargemaakt.  De primitieve Filippijnse provinciaalse sfeer lag er erg dik bovenop en bezorgde ons een tijd om nooit meer te vergeten.

Wat ons echter ook altijd is bijgebleven is de ietwat bizarre ervaring die wij overdag tegen de schemering hadden meegemaakt.

Om een beetje een indruk te krijgen van de omgeving om het meer besloten we om een korte wandeling te maken in het kleine plaatsje Talisay. Talisay is ook het plaatsje waar ons hotel stond, zodat we enkel de straat uit hoefden te lopen om het plaatsje te verkennen.
We liepen op ons gemak door de straat zodat we de omgeving rustig in ons op konden nemen. Heel rustig bleef het echter niet. Redenerend vanuit de plaatselijke bevolking kwam hier een jong stel de straat in lopen. De vrouw was Filippijnse waar niets ongewoons aan was. Maar het persoon aan haar zij bleek een schokkende indruk achter te laten: hij was blank!

Stel je een horrorfilm voor waarin een pas verloofd stel een verlaten stad binnen wandelt en waar vanuit alle hoeken en gaten zombies te voorschijn komen.
Op deze manier kwamen de inwoners van Talisay uit hun vervallen woningen ‘kruipen’ om zich te verbazen over deze man met zijn witte huid. Mannen, vrouwen en kinderen, iedereen kwam op ons af om ons te bekijken en mij te betasten. “Hey Joe!” hoorde je diverse malen zeggen. Een typische Filippijnse uitspraak welke gericht is aan de blanke toeristen waarvan voor het gemak wordt aangenomen dat ze Amerikaans zijn.

We hadden de straat hooguit een meter of tweehonderd ingelopen en stonden doodsangsten uit. Alsof wij als ontwikkelingswerkers hun straat binnen kwamen lopen om voedsel te brengen waar ze al weken op zaten te wachten.
Een hand van een kleine knul pakte mijn blanke hand om zijn eigen karamel kleurige huid naast te plaatsen ter vergelijk. In het Filippijns sprak deze jonge man tegen een broer of vriend zo van: “kijk broeder, zijn huid is wit!”

Eng, maar een begrijpelijk fenomeen voor een volk welke zelden in contact komt met anders getinte buitenlanders. Toch hadden mijn verloofde en ik zo lang een toeristische trekpleister als de Taal Volcano zelfs van de plaatselijk bevolking wel verwacht dat zij gewend zouden zijn aan ‘blanke’ toeristen.

Al met al een onvergetelijke verloving, zonder erupties, maar wel vergezeld van een bizar avontuur.

Meer informatie:

This entry was posted on Sunday, December 13th, 2009 at 15:49 and is filed under Mabuhay, Nederlands, Retourtje naar hier en terug. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Comments

 1. December 13, 2009 @ 16:30


  Volgende keer voor je gaat eerst even een paar keer onder de zonnebank ?
  Dan schrik je de plaatselijke bevolking misschien niet meer zo af….

  Posted by PiCo
 2. December 14, 2009 @ 23:37


  Moet toch een mooi land zijn dat Fillipijnen. Klinkt allemaal wel erg ongerept.

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 3. December 16, 2009 @ 00:02


  Hey, ik las vanochtend dat er een grote evacuatie was op de Filipijnen vanwege een actieve vulkaan!

  “MANILLA – Ruim 50.000 Filipijnen die rondom de vulkaan Mayon wonen, moeten hun huizen zo snel mogelijk verlaten. De vulkaan, een van de meest actieve in het Aziatische land, stoot lava en as uit. De mogelijkheid bestaat dat hij in de komende weken uitbarst.

  Inmiddels zijn ruim tienduizend mensen in de centrale provincie Albay geëvacueerd, laten officiële bronnen dinsdag weten. In totaal moeten inwoners van zes dorpen die in een straal van zes kilometer rondom de Mayon wonen, vertrekken.

  De activiteit van de 2500 meter hoge vulkaan neemt toe, meldden wetenschappers. Het waarschuwingsniveau is dinsdag opgevoerd van twee naar drie, op een schaal waarop vijf het gevaarlijkst is.

  De Mayon is in de afgelopen vierhonderd jaar ongeveer vijftig keer uitgebarsten. In 1814 begroef hij een complete stad, waardoor twaalfhonderd mensen het leven verloren.”

  – Bron: http://www.ad.nl

  Toeval?

  Posted by Retroman
 4. December 16, 2009 @ 12:49


  Dat is wel erg sterk inderdaad!
  Ik zag het gisteren ook al op het RTL4 nieuws.

  Zou dit de voorbode zijn van de apocalyps?

  Posted by Karel Riemelneel
 5. December 16, 2009 @ 12:56


  Ik begin het wel een beetje benauwd te krijgen van die profetische verhalen van jullie …

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/12_december/15/buitenland/evacuatie-rond-vulkaan-filipijnen.xml

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 6. December 16, 2009 @ 13:24


  Overigens is Mayon wel een heel andere vulkaan dan Taal:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Mayon_(vulkaan)

  Posted by Tinus Icket
 7. December 16, 2009 @ 15:24


  OK, maar zou het veel verschil maken als ze allebei gaan “spugen” ?
  Denk dat je in beide gevallen niet in de buurt wilt zijn…..

  Groeten uit Dordrecht

  Posted by PiCo
 8. December 16, 2009 @ 16:38


  Als ze allebei gaan spugen zou ik in elk geval in Dordrecht blijven en zeker niet naer de Fillippijnen gaan.

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 9. December 16, 2009 @ 20:20


  haha, dat is zo.

  Maar ik ga nu maar eens kijken of de files richting huis verdwenen zijn, hopelijk over een uurtje thuis en dat Appie Happie nog iets lekkers heeft

  Doei

  Posted by PiCo
 10. December 18, 2009 @ 13:20


  Wel jammer dat je verloving zonder erupties is verlopen! Lijkt me erg onbevredigend 😛

  Posted by Bob de Winter
 11. December 18, 2009 @ 13:24


  @ BoB:
  Bedankt voor het inkoppen BoB! Ik had die bal bewust zo klaargelegd, maar vond het artikel er te pikant op worden wanneer ik de bal zelf had ingekopt.

  En dan had ik nog gelogen ook! 😉

  Posted by Tinus Icket
 12. December 18, 2009 @ 15:26


  Dit is nou typisch een gevalletje “teveel informatie”! 🙁

  Posted by Bob de Winter
 13. December 18, 2009 @ 15:40


  Joh!
  Dat noem ik nou een typisch gevalletje “daar vroeg je zelf om”! 😀

  Posted by Tinus Icket
 14. December 18, 2009 @ 21:55


  tinusje, tinusje, je moet er ook geen bal in koppen………….

  tjongejongejonge, moeten we je nou alles uitleggen?

  Posted by PiCo
 15. December 20, 2009 @ 14:43


  Ook zonder erupties kan een verloving erg romantisch worden

  Posted by Jac

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.