By gsorsnoi | December 10, 2009 - 7:43 am - Posted in Gevleugelde Uitspraken, Nederlands, Redigeren en DT-filteren, Verbaal Genot

image by Gloggie, edited by Gsorsnoi

Een wijs man heeft ooit eens tegen mij gezegd: “Het is beter weinig te weten van veel dan veel te weten van weinig”.

Het zijn woorden die me altijd bij zijn gebleven. Ik heb het tot een levensmotto voor mezelf gemaakt.
Het klopt natuurlijk voor een groot deel zeker wat hij zegt;  je kunt beter van van alles een klein beetje verstand hebben dan heel veel informatie te vergaren over maar één onderwerp. Op de arbeidsmarkt kan het zelfs voor je eigen positie erg gevaarlijk zijn als je jezelf te veel hebt gespecialiseerd op één vlak. Raak je een keer je baan kwijt, dan kan het vervolgens nog een flinke klus worden om weer een nieuwe job te vinden – en zeker als jouw functie aan het uitsterven raakt zoals we in de posterij wel hebben gezien. Denk bijvoorbeeld maar aan de computers, die steeds vaker het werk van de mensen overnemen, of een baan die door andere moderne ontwikkelingen uit de mode raakt. Op zo’n moment had je toch vast graag van wat meer markten thuis willen zijn. Of er zit niets anders op dan je te  laten omscholen of noodgedwongen thuis te blijven zitten.

Deze wijze man is mij altijd overgekomen als iemand die zelf zo ergens anders terecht zou kunnen. De diversiteit in zijn kennis was namelijk aanzienlijk. Op verjaardagen kon je bij hem immer uit een bodemloze put van wijsheden putten. Eén van de zaken waar hij echt veel van wist, waren de onderwerpen in het leven die altijd nog eens van praktisch nut konden zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van belastingformulieren invullen wist hij een hoop en met auto’s en fietsen was hij ook reuze handig. Zat je met een probleem in huis, dan had hij misschien niet direct het antwoord, maar hij wist je wel te vertellen hoe je aan de informatie moest komen om het uiteindelijk opgelost te krijgen. Het zijn vast dit soort mensen geweest die uiteindelijk hebben besloten om zoiets als Wikipedia op te richten. Hij zat vol met allemaal van dat soort wijsheden die je het leven kunnen veraangenamen als je er maar net genoeg van weet. Wist hij het niet, dan wist hij het zich wel snel aan te leren.

Los van al die bruikbare kennis, zat deze man ook altijd vol taalgrappen en praatte hij in voorkomende gevallen de oren van je kop. Ja wat wil je? Als je veel weet en er komen prompt situaties voor waarin je deze kennis vol trots naar voren kan brengen, dan zul je dat niet nalaten lijkt mij. Desalniettemin kon hij ook heel goed hele periodes stil zijn en haast gebiologeerd luisteren wanneer juist andere mensen druk aan het converseren waren geraakt, om vervolgens te besluiten toch een opmerking te maken die uiteindelijk het verhaal optimaal kon verrijken of in plaats daarvan een hele andere doch interessante wending kon geven. Al die tijd had hij dus als zwijgzaam toehoorder bij het gesprek gezeten en was hij druk aan het pruttelen om een treffende opmerking voor te bereiden. De man was hier een genie in.

Op verjaardagen was het dan ook reuze gezellig als hij erbij was. Dit soort mensen heb ik altijd bewonderd. Ik trek graag met deze mensen op, omdat ik mezelf erg herken in hoe ik zelf ben geworden. Maar of ik er wijzer van ben geworden? Ahum, dat laat ik graag aan anderen over om te beoordelen. Ik weet in elk geval dat ik inmiddels eerder weinig weet van veel dan veel van weinig. Uiteindelijk heb ik er dus toch wijs aan gedaan om mij hen te omringen. Al moet gezegd worden dat een beetje specialistische kennis op z’n tijd toch ook beslist geen kwaad kan hoor!

Het is mede dankzij deze mensen, zoals de wijze man en een aantal andere mensen die ik inmiddels heb leren kennen, dat een uiterst divers en leerzame blog als de Tycoon Newspaper het levenslicht heeft gezien.

Gijs man, je bent een wijs man.

[UPDATE: 06-06-2013 artikel herzien en herschreven]

This entry was posted on Thursday, December 10th, 2009 at 07:43 and is filed under Gevleugelde Uitspraken, Nederlands, Redigeren en DT-filteren, Verbaal Genot. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

16 Comments

 1. December 10, 2009 @ 11:26


  Snorzooi, had je geen inspiratie meer voor een titel bij deze post?

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 2. December 10, 2009 @ 11:33


  Even kijken of ik dit goed begrijp: koning Paulus is voor het laatst gesignaleerd in Denemarken. Maar volgens BoB is hij in Verweghistan. Wat zegt dit over Victor?

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 3. December 10, 2009 @ 12:27


  Snorpie, in principe ben ik het volledig met je eens hoor, maar soms kunnen mensen die van alles een klein beetje weten best wel storend zijn. Zo heb ik hier een collega rondlopen voor wie het een hobby is om zich in zo veel mogelijk conversaties te mengen en deze naar zijn hand te zetten. Daar komt nog bij dat hij de merkwaardige gave heeft om in rap tempo van de hak op de tak te springen, zodat het gezellige gesprek dat je had over bioscoopfilms plotseling verandert in een monoloog over het benzineverbruik van een Ford Fiesta 1.4 16V Futura.

  AARGH!

  Posted by Retroman
 4. December 10, 2009 @ 21:12


  Of ik geen inspiratie meer had? Geen idee.

  Posted by Gsorsnoi
 5. December 10, 2009 @ 23:34


  @gsnorski

  je bedoelt zeker : Of ik geen inspiratie meer had? Weet ik veel

  Posted by PiCo
 6. December 10, 2009 @ 23:47


  @ Jolientjuh

  Wel een beetje kijken waar je je comments post…..

  Gsnorski weet al niet of die veel weet of niet, en als je dan ook nog commentaar op andere posts in deze post gaat zetten, weet ie het helemaal niet meer.

  Maarreh, ik denk dus dat Gsorsnoi niet meer weet waar die Victor (achter)gelaten heeft.

  Posted by PiCo
 7. December 11, 2009 @ 07:24


  @ PiCo:
  Jolientje is zelf ook een beetje de weg kwijt.

  Posted by Jac
 8. December 11, 2009 @ 12:44


  Volgens mij is het nog beter om veel te weten van veel!

  Posted by Bob de Winter
 9. December 11, 2009 @ 12:55


  @ Retroman:

  Zolang ze niet van de hak op de tak springen valt het allemaal nog best wel mee. Al wordt je soms wel erg moe van die mensen.
  Net zoals de wijze man in dit artikel heb ik nu BoB tegenover me zitten die ook nog eens veel van veel weet. En ook hij let erg op hoe je de Nederlandse taal hanteert, omdat hij ook daar een hoop van weet.

  Dit zorgt vaak voor situaties waarbij je geen woord verkeerd kan zeggen. Alles wat je zegt wordt in zijn grijze massa afgewogen, gezeefd, opnieuw geïnterpreteerd om vervolgens te resulteren in een messcherpe opmerking waarin serieuze conversaties sneuvelen in bulderend schuddebuiken of verzuchtende reacties van toehoorders. Zo van: “heb je HEM weer!”.

  Posted by Gsorsnoi
 10. December 11, 2009 @ 13:58


  Weet je trouwens dat Albert Einstein door de maffia is vermoord?
  Hij wist te veel!

  Posted by Bob de Winter
 11. December 11, 2009 @ 14:04


  Ja slimmerik.

  Door dit op een publieke website te zetten krijg je straks zelf de maffia achter je aan!

  Posted by Gsorsnoi
 12. December 11, 2009 @ 14:09


  nee hoor, ik heb geen probleem met Bob

  Posted by PiCo
 13. December 11, 2009 @ 14:10


  Wacht maar tot ik je ingehaald heb bij de Hangman!

  Posted by Bob de Winter
 14. December 11, 2009 @ 16:05


  @ Jac:

  Blijkbaar…

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 15. June 6, 2013 @ 09:31


  Zo, vandaag maar weer eens een oud artikel nieuw leven ingeblazen. Met Gijs heb ik inmiddels weer contact. En een wijs man is Gijs nog steeds. 😉

  Posted by Gsorsnoi
 16. June 6, 2013 @ 10:41


  En als we het doen, doen we het meteen goed: op Webtales is dit artikel nog geen uur na het inzenden meteen Spotlight-artikel geworden: http://www.webtales.org/webtale.php?SID=16720
  (er waren vast geen andere inzendingen 😛 )

  Posted by Gsorsnoi

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.