By tinusicket | August 20, 2009 - 1:22 pm - Posted in Kakfietsen, Nederlands, Onbedoelde mening, Retourtje naar hier en terug

In navolging van het links- of rechtsomprobleem wilde ik nog even wat aandacht besteden aan voor- en meelopers.
Na het ritueel met de sofa en de pygmeeën* is er vanuit de kant van onze Retroman de vraag gesteld hoe we het ‘ongewenst meeloper effect’ oplossen. Retroman irriteert zich blijkbaar aan de mensen die naast je oplopen terwijl jij juist bezig bent deze mensen te passeren. Door het geringe verschil in snelheid tussen beide individuen blijf je een beetje naast elkaar hangen.

Persoonlijk zou ik er toch voor kiezen te gaan snelwandelen om mezelf maar zo snel mogelijk te verlossen van deze Zwaan-kleef-aan. De door BoB geopperde oplossing spreekt me overigens ook wel aan in het geval het hier om een ‘zij’ gaat. Door elkaar een handje te geven bloeit er dan misschien nog wel iets moois op.
Of je krijgt de bons of een blauw kruis … goed: oplossingen genoeg!

Waar ik mij als fanatiek fietser ook erg aan kan irriteren zijn die voorliggers. Ik wil deze eeuwenoude irritatie toch nog even aan het daglicht brengen. Toevallig had dit laatst weer mijn aandacht toen ik op het stalen ros opnieuw mijn avontuurlijke pogingen ondernam om op het werk te arriveren.

Onderweg werd mijn weg versperd door twee paar flinke hammen op een stalen prikker. Van de zadels was weinig meer te zien. Twee vrolijk giechelende dames posteerden zich voor mij op de weg en ontnamen mij alle mogelijkheid om tot de door Retroman omschreven situatie te komen. Inhalen was gewoon uitgesloten. Horen deden ze me niet. Ik doe er mijn best voor niemand te beledigen. Maar ik vraag er wel het respect voor terug dat men overige weggebruikers ook wat ruimte gunt in hun tocht van A naar B.

Dit gaat natuurlijk niet alleen op voor de mensen met wat breder uitgevallen postuur: ook bakfietsen (heb je ze weer) schamen zich er niet voor om naast elkaar te gaan fietsen en het leven van potentiële passanten zuur te maken. Aan dit rijtje ontkom ik niet aan het moeten toevoegen van de moeder die met al haar jonge eendjes op de fiets het hele fietspad inneemt, het tweetal dames met boodschappen, alle fietsers tussen de 12 en 18 jaar (standaard fietsen zij met z’n drieën naast elkaar) en opa en oma die wat meer ruimte nodig hebben.

Kort samengevat hebben we het dus over de volgende groepen:

 • De tweetallen ‘breder’ uitgevallen persoontjes. 
 • Bakfietsen en aanverwante grotere fietsvoertuigen. 
 • Moeder Gans + kroost. 
 • Mensen met uitpuilende boodschappentassen.
 • Jongeren die met meer dan 2 naast elkaar fietsen.
 • Opa en oma die de plaats op de weg vergeten zijn.

Alhoewel ik voor de laatste groep het meeste respect en geduld kan opbrengen, wil ik toch even kwijt dat ik hier soms ook wat moeite mee heb. Het is de combinatie van langzaam fietsen, ver uit elkaar fietsen en in voorkomende gevallen slechthorend zijn en daardoor mijn gebel niet horen, dat ik er maar niet langs kan komen.

Ik heb het advies gekregen mij wat asocialer op te stellen in het verkeer. Maar toch zou ik de bovengenoemde groepen het volgende advies nog graag op het hart drukken:
o Ga achter elkaar fietsen.
o Beperk het naast elkaar fietsen tot 2 personen (is ook wettelijk opgelegd).
o Denk in het gesprek met je gesprekspartner ook eens aan je omgeving.
o Dat vrouwen twee dingen tegelijk kunnen en wij mannen niet heb ik alle respect voor, maar boodschappen doen en socializen op een fiets kan gewoon niet.
o Houd je kroost bijeen. Is ook veiliger voor de kroost.
o Verbrand je bakfiets.

(* zie comments bij het artikel http://wsnoi.com/tn/?p=197#comments )

This entry was posted on Thursday, August 20th, 2009 at 13:22 and is filed under Kakfietsen, Nederlands, Onbedoelde mening, Retourtje naar hier en terug. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

 1. August 21, 2009 @ 09:16


  Sakkerloot, dit is weer den spijker op zijnen kop geslagen.
  Persoonlijk zou ik nog een groep willen toevoegen, die bij mij een bijna niet te onderdrukken agressie opwekt.
  Wat te denken van een koppel van gemengde sexe, minimaal VUT-gerechtigd , met en al-dan-niet kalend mannelijk exemplaar. En dan voorzien van een stel nieuwe, gelijk gemodelleerde, gelijk gekleurde fietsen van hetzelfde merk en beide een fietstas aan den bagagedrager. En als klap op de vuurpijl, jawel, gelijk gemodelleerde en gelijk gekleurde trainingsjacks. En genoemde groep misbruikt ‘s heren wegen met een snelheid, waaruit blijkt dat de FUT geheel verdwenen is.
  Spontaan kippevel……

  Posted by Postit
 2. August 21, 2009 @ 19:12


  Fijne Tinus,

  Deze artikelen zo lezende zou ik bijna denken dat je laatst een ‘blauwtje’ hebt gelopen. Of mischien wel gefietst!

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  (verbrand je bakfiets … hahahaha! Je mag ze echt niet huh?)

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 3. August 24, 2009 @ 12:13


  Jolien,

  De relatie met het blauwtje lopen/fietsen snap ik niet helemaal. Ik kan je wel vertellen dat ik van het weekend een paar blauwe plekken geriskeerd heb. Daar kan Doubleyou je trouwens ALLES over vertellen.

  Volgt binnenkort een artikel over …

  Posted by Tinus Icket

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.