By tinusicket | August 18, 2009 - 12:55 pm - Posted in Nederlands, Onbedoelde mening, Retourtje naar hier en terug

Maak een beslissing!

Heb jij dat nou nooit, zo’n confrontatie met een tegenligger? Al lopende door de druk bezette agenda van het leven loop je over een terrein of door een gebouw op weg van A naar B. Je hoofd zit vol van de gedachtes die jouw op dat ogenblik in haar greep houden.  Zonder dat je erom had gevraagd wandel je een confrontatie tegemoet omdat een tegenligger het pad voor je verspert.
Wat nu? Hij/zij wil de tegengestelde richting op van waar jij heen wilt, maar je kunt niet door elkaar heen lopen. Zo makkelijk zit dat.

Dus wat doe je: je begint je als een duo synchroon zwemmers te gedragen zoals Wammes Waggel door een spiegel zou willen lopen. Steeds weer kom je tot de ontdekking dat als jij linksom gaat en je vermeende spiegelbeeld dit ook wilt, je tegen elkander zou op botsen. Ondertussen blijf je wel in dezelfde snelheid op elkaar aflopen, zodat dit onvermijdelijk een keer tot een botsing moet komen.

Je moet jezelf dus dwingen een andere keuze te maken dan je tegenligger. Als hij besluit linksom langs je willen lopen, kun jij niet ook over die route je weg vervolgen. Je zult immers een aanvaring krijgen!

Vreemd genoeg zul je toch allebei dezelfde keuze moeten gaan maken. Wat voor jou rechts is is voor je tegenligger juist links. Dus als jij rechtsom wilt, dan zal je tegenligger ook rechtsom moeten. Godzijdank bestaan hier regels voor in het verkeer, dus waarom niet onder de voetgangers?

Er zullen voorbeelden te over zijn waarin de aanvaring zo op z’n eigen manier aangenaam is gebleken. Een man botst op een vrouw, verontschuldigt zich en speelt de gentleman. De vrouw raakt ervan gecharmeerd en tien jaar later zitten ze samen op de sofa met 10 kinderen. Zo kan het natuurlijk ook lopen.
Zo liep ik een jaar of 10 geleden in Amsterdam voor het station in de richting van het station en botste uiteindelijk tegen een vrouwelijke tegenligger die net als ik geen keuze kon maken. Na haar te hebben helpen opstaan (of was het nou andersom?) ging het heel even fonkelen in haar ogen, maar een ongeduldige ringtone in haar tas verbrak de kans op enig romance en ze wuifde me beleefd gedag.
Het kwam vast door mijn Peter Parker-(on)handigheid … maar ik zit nu ook en nog steeds gelukkig getrouwd op de sofa maar dan met een andere vrouw. Alleen die 10 kinderen willen nog niet zo opschieten.

Kortom: het kan best leuk aflopen om in botsing te komen met een tegenligger als je geen van beide het initiatief neemt bij één richting te blijven. En het kan ook best leuke anekdotes opleveren. Maar mijn ervaring leert dat de meeste van dit soort botsingen tot minder plezierige ervaringen leidt.

Daarom mijn devies: de plaats op de weg is rechts. Mits je niet in Engeland bent, gaan we voortaan allemaal rechts om elkaar heen.

This entry was posted on Tuesday, August 18th, 2009 at 12:55 and is filed under Nederlands, Onbedoelde mening, Retourtje naar hier en terug. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

13 Comments

 1. August 19, 2009 @ 11:25


  Nog een oplossing: verhuizen naar een dorp waar alleen pygmeeën wonen, zodat je in soortgelijke situaties gewoon over ze heen kunt springen.

  Posted by Retroman
 2. August 19, 2009 @ 11:38


  Leuk, die oplossing van jou Retroman.
  Maar niet iedereen woont in dat pygmeeëndorpje van jou.

  Daarbij, als er meer mensen dan jij op het idee komen om naar dat dorp te verhuizen, dan zul je toch weer iemand tegenkomen waar je niet overheen kunt springen.

  En hoe lossen de pygmeeën dit issue onderling op?

  Terug naar de tekentafel maar weer…. 😉

  Posted by Tinus Icket
 3. August 19, 2009 @ 12:24


  Nee Tinus, dat klopt niet! Zodra Retroman naar dat dorp verhuist voldoet het dorp niet meer aan de criteria, i.e. dat er alleen maar pygmeeën wonen.
  Verder kunnen pygmeeën als ze een beetje hun best doen ook wel over andere pygmeeën heen springen; het is maar een centimeter of 60….

  Posted by Bob de Winter
 4. August 19, 2009 @ 12:30


  Als het er echt alleen maar om gaat om een andere keuze te maken dan de tegenligger, kun je natuurlijk ook gewoon achteruit lopen! Zeker weten dat de ander dat niet doet, tenzij hij/zij ook de Tycoon Newspaper heeft gelezen. Contact met deze mensen dient dan ook te allen tijde vermeden te worden!

  Posted by Bob de Winter
 5. August 19, 2009 @ 12:30


  BoB,

  Voor pygmeeën: 60 centimeter is voor hun wat voor ons 3 meter is.

  De pygmeeën zitten dus ook per definitie met dit probleem. Hoe je het ook wendt of keert. Linksom of rechtsom zitten ze met hetzelfde probleem als wij.

  Groeten,

  Tinus

  Posted by Tinus Icket
 6. August 19, 2009 @ 12:32


  Jij wint…

  Posted by Tinus Icket
 7. August 19, 2009 @ 13:12


  Waar koop je zo’n grote sofa dat er twaalf mensen op kunnen zitten? Of heb je het hier met vooruitziende blik al over pygmeeën???

  Posted by Bob de Winter
 8. August 20, 2009 @ 09:45


  Goed, zo te horen is het tegenliggerprobleem min of meer opgelost. Maar hoe lossen we het “ongewenste meeloper effect” op? Je kent het misschien wel: je loopt op straat en op een gegeven moment denk je iemand te kunnen passeren. Deze persoon blijft echter op hetzelfde tempo als de jouwe lopen, waardoor je óf geneigd bent om direct vaart te minderen (erg hinderlijk als je haast hebt) óf in ene je tempo drastisch te verhogen (waardoor je eruit komt te zien als een of andere geflipte snelwandelaar). Hoe lossen we dit op?

  Posted by Retroman
 9. August 20, 2009 @ 11:53


  @Retroman: Als je gewoon de hand van deze persoon vastpakt lost hij/(vooral) zij dit probleem heel snel voor je op! Wees wel voorbereid op enig handgemeen…

  Posted by Bob de Winter
 10. August 20, 2009 @ 13:22


  […] zie comments bij het artikel http://wsnoi.com/tn/?p=197#comments […]

 11. August 21, 2009 @ 19:15


  Met handgemeen weten er hier een aantal personen wel raad Bob.

  Anders ik wel. Je kunt toch ook gewoon iemand een hand gaan geven als die op je af loopt? Waarom zou je een nieuw contact uit de weg gaan?

  Groetjes,

  Jolientjuh!

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 12. August 23, 2010 @ 10:32


  […] ik destijds in de artikelen Links of rechtsom? http://wsnoi.com/tn/?p=197 en Baduy http://wsnoi.com/tn/?p=322 grapte over mijn Peter Parker-onhandigheden was het natuurlijk […]

 13. August 24, 2010 @ 23:28


  LOL, die oude artikelen teruglezen doet leuke herinneringen opborrelen. Zo kom je ook jezelf nog eens tegen (commentaar).

  Zij ging netjes rechts om mij heen. En ik rechts om haar.

  Posted by Jolien van Biesheuvel

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.