By karelriemelneel | June 29, 2009 - 11:18 am - Posted in Duimzuigerij, Nederlands, Scherpe Blik

Nee, deze prachtige samenstelling heb ik niet zelf verzonnen. Het lijkt me zelfs sterk dat de Spitsschrijver dit woord zelf heeft bedacht. Dit woord trok mijn aandacht bij het lezen van een artikel in de Spits over de nieuwe spellengeneratie waarbij de gamer na een uur het zweet op het lijf heeft staan door sportieve inspanning. Ik heb het natuurlijk over de Wii en diens (komende) opvolgers.
Nog voor ik het zelf door heb begin ik dan te mijmeren hoe zo’n mooi woord ontstaan kan zijn? Zou het een letterlijke vertaling kunnen zijn van een Japanse of Amerikaanse kreet die aan de nieuwe besturingsvorm is opgehangen? ‘Knoppenbesturing’ is niet langer een modern begrip. Iedereen weet meteen wat ermee bedoeld wordt. Met ‘wapperbesturing’ natuurlijk ook. Maar het effect bij deze nieuwere kreet komt over als een welkome ontmoeting met een nieuw fenomeen.

Ik kan me niet herinneren dat ik heb lopen ‘wapperen’ met mijn Amiga joystick om Sonic en Tails rondjes te laten draaien door buizen. Daarmee leek ik meer op een bezeten cafeïnejunk die zich uitleeft op een ouderwetse koffiemolen. De blaren staan nog op mijn handpalmen.

Als nieuwe samenstellingen zo prachtig en ondubbelzinnig worden geboren, dan leef ik helemaal op zodra ik ze lees, hoor of hanteer. Geweldig vind ik het. Voor een samenstelling die ik wat verderop in hetzelfde gratis dagblad aantrof kon ik veel minder enthousiasme opbrengen: ‘hondenpoepruzie’.
De betekenis is even ontegensprekelijk duidelijk, maar een charmant innovatief woord die aanvulling kan geven op onze Nederlandse woordenschat vind ik het zeker niet.

‘Wapperruzie’ of ‘hondenpoepbesturing’ wellicht? Neh!!!!

This entry was posted on Monday, June 29th, 2009 at 11:18 and is filed under Duimzuigerij, Nederlands, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Comments

 1. June 29, 2009 @ 12:42


  Ik zit nu te wachten op de “swaffelbesturing”! Dat scheelt weer blaren op nog veel vervelender plaatsen.

  Posted by Bob de Winter
 2. June 29, 2009 @ 13:11


  Swaffelbesturing? laat maar komen dat spel, die speel ik in 1x uit!

  Posted by Straatsoldaat
 3. June 29, 2009 @ 13:27


  Ik sla de previews over, Straatsoldaat.

  Posted by Gsorsnoi
 4. June 29, 2009 @ 14:27


  Heb de demo van Sonic the Swaffelhog en Superswaffel Mario World inmiddels gespeeld Snertzooi, niets moeilijk aan, had die eindbazen in no-time ondergeswaffeld

  Posted by Straatsoldaat
 5. June 29, 2009 @ 14:32


  gatverdamme…
  van de week keek ik nog naar de eo…kleine swaffel op de prairie.
  waar is toch de F%@#$%&@$#$^&!!!! fatsoen gebleven vandaag de dag?!?!?!

  Posted by moraelridder
 6. July 3, 2009 @ 15:34


  Wat een lul-discussie dit.
  geef mij de joystick maar weer! 😛

  Posted by Terra van Markensteijn

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.