By rinaoddel | May 12, 2012 - 12:33 pm - Posted in Duimzuigerij, Nederlands, Scherpe Blik

image by ramonbaile, edited by Gsorsnoi

Las ik gisteren in de krant:

“U kunt opgelucht ademhalen: De Maya’s dachten volgens wetenschappelijk tijdschrift Science helemaal niet dat de wereld in 2012 zou vergaan. Uit een archeologische ontdekking in Guatemala blijkt dat zij er destijds vanuit gingen dat de aarde nog zeker 7000 jaar zou blijven bestaan. ” – Spits.

Ik wist dat die gasten hun tijd ver vooruit waren, maar dat ze hun eigen Science-tijdschrift hadden hoor ik nu voor het eerst! Publiceerden zij deze dan op kleitabletten net zoals ze dat met hun kalenders deden? Dan hebben ze nu blijkbaar, naast de opgraving van de voorloper van het wetenschappelijk tijdschrift Science, het andere deel van die kalender ook gevonden. De vorige kleitablet was te klein om verder op door te beitelen dan 21 december 2012.
Volgens mij had hier moeten staan…

“U kunt opgelucht ademhalen: De Maya’s dachten, volgens wetenschappelijk tijdschrift Science, helemaal niet dat de wereld in 2012 zou vergaan.” (let op de komma’s!)

This entry was posted on Saturday, May 12th, 2012 at 12:33 and is filed under Duimzuigerij, Nederlands, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Comments

  1. May 12, 2012 @ 13:48


    Die komma’s zijn volgens mij helemaal niet nodig, laat staan verplicht! Zie voorafgaande zin… 😛
    En het ontbreken van de komma’s zorgt er zeker niet voor dat de betekenis van de zin op de door jou genoemde manier verandert.

    En als we toch aan het kommaneuken zijn: waarom wordt De na de dubbele punt met een hoofdletter geschreven?

    Posted by BoB de Winter
  2. May 13, 2012 @ 20:38


    Of deze komma’s nou verplicht waren of niet, zodra het weglaten ervan oplevert dat de zin anders gelezen wordt dan bedoeld is, lijkt het mij in elk geval zinvol ze juist wel te plaatsen. Je zal begrijpen dat ik de andere ontdekte betekenis grappig genoeg vond om er even een TN-etje van te maken… 😛

    Posted by Rina Oddel
  3. May 14, 2012 @ 06:59


    Er wordt veel kommageneukt deze week; door de ‘zwevende komma’ – ofwel de apostrof – in de titel ‘Science al bekend in tijd Maya’s’ verslikte het script dat dagelijkse de nieuwe opgaven voedt van het WSNOI Picture Tycoon-spel zich in het verwerken van de titels en kwam daardoor niet toe aan het bedenken van foute antwoorden. Afgelopen weekend was Picture Tycoon daardoor wel erg makkelijk geworden. Onder ieder plaatje zag je alleen de juiste antwoorden staan. De foute antwoorden waren leeg gelaten.

    Probleem met het script is dat de verslaggevers geen ‘ mogen gebruiken in TN-titels. Die moeten ze vervangen met een `. En uiteraard wordt dat nog wel eens vergeten.

    Posted by Gsorsnoi
  4. May 14, 2012 @ 18:58


    Jeetje, gaan we nu van alle komma’s een punt maken???

    Posted by Stoomkoker

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.