By achmedlien | April 20, 2009 - 7:22 am - Posted in Astronomisch gedachtegoed, Nederlands, Scherpe Blik

Heb je dat weleens? Sla je onnadenkend een krant open. Je bladert even. Maar in gedachten ben je met iets van je werk, privéleven of met iets heel anders in gedachten. Dus je bent eigenlijk helemaal niet zo met het lezen van de krant bezig maar met de gedachtes in je hoofd.

Net nadat je een volgende pagina openslaat besef je ineens dat je hersenen net iets opvallends hebben geregistreerd. ‘Blote billen’ (als tekst!), de naam van een persoon, de naam van een lang verwachte film, het kan vanalles zijn. Het is een woord geweest dat jouw aandacht heeft getrokken zonder dat je er zelf moeite voor hebt hoeven doen om het bewust te lezen.

Ik heb dit heel vaak. En ik ben toch al een druk denker. Ben altijd aan het denken aan en over vanalles. Misschien is het daarom wel dat mijn hersenen soms visuele informatie opslaan, herkennen en mij vervolgens wakker schudden zo van ‘Hey joh! Heb je wel gelezen wat er in dat artikel staat?’

Probeer het zelf maar eens. Je pakt een krant die je nog niet hebt gelezen. Houdt deze 1 tel voor je neus vast. Zorg ervoor dat je niet bewust leest wat er staat en trek de krant weer weg. Zag je nu een woord wat werkelijk je aandacht trok?

Ziejewel! Het is eigenlijk heel makkelijk.

Probeer met deze methodiek niet op de onontkomelijke visuele informatie te berusten. Laat het beeld van de pagina van de krant als een flits aan je voorbijschieten. Als je ogen op één punt zijn gericht, dan is het voordehand liggend dat het woord wat toevallig onder je ogen komt jouw aandacht trekt. Dat is alleen niet de bedoeling.

Heb je het trucje door? En heb je zo’n woord ‘toevallig’ geregistreerd? Bedenk dan eens waarom nou net dát woord jouw aandacht trok. Blijkbaar had het jouw interesse.

This entry was posted on Monday, April 20th, 2009 at 07:22 and is filed under Astronomisch gedachtegoed, Nederlands, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Comments

 1. April 20, 2009 @ 15:27


  Zo lees ik ook de tycoonnewspaper dus das niks nieuws.

  Posted by Doubleyoukwak
 2. April 20, 2009 @ 15:41


  Om de Tycoon Newspaper kun je ook niet heen.
  Er staat altijd wel iets in wat je aandacht trekt! 😉

  Posted by Achmed Liën
 3. August 11, 2010 @ 10:59


  […] maar één verklaring voor en verwijs graag naar een artikel wat ik hier al eerder over schreef: Onbewust lezen. Soms neem je informatie tot je – zoals het bladeren door een tv-gids of een reclame die voorbij […]

 4. August 11, 2010 @ 17:16


  Stond zeker een tv-programma aangekondigd in die krant die je in augustus 2010 gaat zien?

  Posted by Jolien van Biesheuvel
 5. August 12, 2010 @ 22:38


  heb het vanavond bij het afhaalrestaurant geprobeerd, maar kon geen woord registreren. Niet toevallig en ook niet bewust. Kon er zelfs niet “ons bier” van maken.

  Zal wel komen omdat het een Chinese krant was……….

  Posted by PiCo
 6. August 13, 2010 @ 09:07


  Ze kwamen je zelfs geen ‘ons bier’ serveren toen je even rustig met je armen achter je hoofd achterover ging zitten?

  Of had je lange mouwen aan?

  Posted by Achmed Liën
 7. August 13, 2010 @ 15:07


  Als PiCo met zijn armen achter zijn hoofd zit durft er niemand in de buurt te komen 🙂

  Posted by BoB de Winter
 8. July 17, 2014 @ 07:17


  Deze ochtend was ik zoals elke dag druk in de weer een hap brood bij de kleine naar binnen te werken. Naar mate ze ouder wordt kost het steeds meer moeite om haar met iets in haar buik aan moeders mee te geven. Zij brengt haar dan naar de opvang toe en terwijl ze dat doet ben ik thuis de broodkruimels en andere spullen nog even aan het opruimen. Kortom, meestal ben ik druk met van alles in de weer voordat ik naar mijn eigen werk kan. En toen ineens had ik het: ik liep terug de woonkamer in met in mijn hoofd ‘sajoer boontjes’. Weh? Dit kon geen toeval zijn (want dat bestaat niet). Dus liep ik terug naar de keuken. En ja hoor! Ik herkende de verpakking van het platte viertkante doosje meteen. Jenny had alvast wat spullen klaar gelegd voor het eten van vanavond. En daar lagen de sajoer boontjes dus ook tussen 😉

  Posted by Tinus Icket
 9. July 17, 2014 @ 11:59


  Het zou pas echt bijzonder zijn als je in je hoofd “jojo’s saboteren” had gehoord! Dan was er ook nog sprake geweest van onbewust anagrammaniseren 🙂

  Posted by BoB de Winter
 10. July 18, 2014 @ 12:36


  Mijn naam is geen Pad, BoB. 😉

  Posted by Tinus Icket

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.