Bij dezen zal ik mij meteen even voorstellen, mijn naam is Olga Sloot-Koers. Sinds kort ben ik economisch verslaggeefster bij de Tycoon Newspaper. Samen met mijn zoon Wally Sloot woon ik al enige tijd in Gohes City en hoop hier bij deze redactie een hoop van mijn kennis met jullie te delen en veel te gaan leren van mijn nieuwe collega’s. Verder wil ik hierbij direct mijn eerste artikelenreeks opstarten die een spel moeten gaan vormen en jullie bekend maken met de spelregels die daarbij horen.

De eerste aanzet.

‘De consistente cijfercode’ is de werktitel van een kettingverhaal in de Steampunk-stijl. Iedere ronde verschijnt hier een nieuw hoofdstuk van dat wordt ingeleid met de zogenaamde ‘aanzet’. Deze aanzet bestaat uit een eerste stuk tekst die ik iedere ronde zal schrijven. Hierop kan iedereen die dat leuk vindt, een vervolgtekst schrijven. Dat mogen een paar regels zijn, maar het mag ook opnieuw een flinke alinea zijn. De grenzen aan de omvang worden bepaald door de lengte van de aanzet die ik heb gemaakt en het te bepalen minimum aantal woorden. Dus indien de aanzet 557 woorden lang is, wat met deel 1 het geval zal zijn, en ik roep dat het vervolg minimaal uit 24 woorden moet bestaan, dan zijn dat de aantallen waarbinnen je moet werken. Jouw vervolgtekst kunt je kwijt in de comments.

Het raden van letters.

Om elke ronde een kop en een staart te geven werken we naar het einde toe door het raden van letters. Vooraf is er aan een bepaald aantal letters een waarde gehangen… de zogenaamde cijfercode. Dat gaat ongeveer zo: als de ‘A’ zeven punten waard is, dan krijg je voor alle ‘A’tjes evenzoveel punten eenzelfde principe dat opgaat voor alle andere letters. De punten worden uitgekeerd in sterren en zijn te gebruiken in het spel Tycoon van de Maand. Het is een puzzel waar je tactische tegenaan kunt schrijven om de code te kraken. Letters gokken wordt telkens beloond met een x-aantal sterren, 10 voor correcte gokken en -25 voor foutieve gokken. Een reactie van mij op het ingestuurde artikel kan er ongeveer zo uitzien:
“Tezamen 383 sterren à 0, 4, 10, 14, 18, 18, 18, 22, 35, 36, 48 en 160. Volgend minimum is 18 woorden.”
Uit dit voorbeeld maken we dus op dat er 12 letters zijn gebruikt waaraan vooraf een waarde is gehangen. Drie ervan hebben een totaal aantal sterren van 18 opgeleverd. Maar omdat iedere letter zijn eigen unieke waarde kent moeten minimaal twee van de twee cijfers uit een optelsom van punten bestaan. Met andere woorden: de letters zijn dus vaker dan eens gebruikt. Hier begint de hele puzzel: welke letters zijn hier door cijfers vertegenwoordigd en in welke volgorde vinden we ze terug in de minimumtekst?
Belangrijk: de puntentelling gaat alléén op voor het minimum aantal woorden die je hebt geschreven (24 dus uit ons voorbeeld, de zogenaamde minimumtekst).

Is de code eenmaal gekraakt, dan eindigt daarmee het deel waar we op dat ogenblik aan werken en zien we elkaar de volgende ronde weer. Hij of zij die dan de meeste letters heeft geraden is de Eerwaarde Steampunk Essayist en wordt beloond met een aditionele 50 sterren! Ik zal in voorkomende gevallen eventueel nog wel een tussenstuk schrijven, indien dat voor een volgend deel wenselijk is. Dit zal ik steeds doen in overleg met hem of haar die het laatst een inzending heeft gedaan.

Niet voor je beurt spreken.

De consistente cijfercode werkt met de VZD-regel ‘niet voor je beurt spreken’. Ben je net aan de beurt geweest met het schrijven van een vervolgtekst dan mag je dus nog wel één of meer letters gokken (zolang je dat maar binnen één comment doet), maar voor het schrijven van een nieuw stuk tekst moet je eerst wachten tot een ander die kans ook heeft gehad – en andersom. Het niet voor je beurt mogen spreken gaat zowel op voor het schrijven van een vervolgtekst als voor het raden van letters.

De optie ‘claimen’.

Een reëel gevaar binnen deze regels is echter wel dat je net een hele lap tekst zit te typen en een ander je net voor is met inzenden. Daarvoor hebben we de optie ‘claimen’ in het leven geroepen. Plaats in het geval dat jij de beurt wilt opeisen in de comments dat jij de volgende vervolgtekst voor je rekening neemt.  In het opvolgende tijdsbestek van maar liefst vijf uur mag niemand anders dan jijzelf een stuk tekst insturen. Je mag dan alleen natuurlijk niet een ‘niet voor je beurt spreken’-blokkade hebben. Hiermee leg je wel een druk op jezelf; stuur je namelijk in dat termijn geen vervolgtekst in, dan ben je zelf voor de eerstvolgende vijf uur geblokkeerd, dit om eventueel misbruik van de regel tegen te gaan.
Mocht er niet geclaimd zijn en er zijn toch twee stukken binnen gekomen, dan zal ik beslissen wiens stuk er geplaatst wordt. Historische winst en originaliteit wegen hier zwaar in mee. Over mijn beslissing kan niet worden gediscussieerd.

Ieder een rol.

Dan nog even de rollen in het schrijven. Schrijven is een kunst en vergt een stukje discipline om de voortgang soepel te houden. Daarom heb ik bedacht dat de eerste vijf schrijvers die zich aanmelden rollen worden toegekend, beginnende bij mezelf. Ik heb altijd de eerste en belangrijkste rol en ben Continuïteitsbewaker van Ruimte en Tijd. Klinkt allemaal heel deftig, maar feitelijk draag ik er zorg voor dat er een ononderbroken samenhang bewaard blijft in de verhaallijn. Zo kan niet iemand ineens aan het roer hebben gestaan van een vliegmachine als deze persoon tezelfdertijd gebonden en heftig bloedend op een operatietafel ligt. Bovendien wordt dat een beetje lastig.

Er blijven dan vier hoofdrollen over, te verdelen over de eerste vier inzenders en toe te kennen in de volgorde van winst.

 1. Alchemistische Tijdmachine Boekanier.
  Deze taak zal nog niet eens zo eenvoudig blijken, maar begerenswaardig is hij zeker. Jouw doel is het voorspellen van het nog ongeschreven verloop van het verhaal. Iedere juiste voorspelling wordt beloond met 2 sterren. Ik verklap vast dat je die krijgt ook!
 2. Superieure Schreivoutenvinder.
  Deze rol lijkt me redelijk voor zich te spreken. De houder van deze rol is belast met anderen te wijzen op hun schreivouten. Eenmaal gevonden en uitgedeeld, kan iedere schreivout worden bestraft met -1 ster. Te incasseren door te overtreder van de schreivout. Elke tekst in de comments wordt hierin meegerekend, of ze nou verband houden met het verhaal of niet (zolang ze maar bij het verhaal staan! We gaan niet met terugwerkende kracht alle eerder geschreven schreivouten van de Tycoon Newspaper bestraffen). Een belangrijke eis is dat de uitvoerder van deze rol genadeloos is. Schreivouten moeten wel worden onderbouwd. Verder is er maar één schrijfwijze van ’schreivout’ toegestaan. Te weten: ’schreivout’. Schrijffouten kennen we niet.
 3. Rekenkundig Architect.
  Hij of zij die deze rol krijgt toebedeeld heeft een bijzonder gewichtige taak uit te voeren: mij te betrappen op rekenfouten. Iedere fout die ik eventueel maak in het uitkeren van sterren aan de schrijvers wordt, indien door hem of haar opgemerkt, beloond met 25 sterren. Wees gerust: ik gebruik een script voor mijn berekeningen. De kans dat je mij erop zult betrappen zou dus klein moeten zijn.
 4. 4. De draak van een schreeuwlelijk.
  Dit is de meest ondankbare taak van allemaal en niemand zal hem echt willen hebben. De bedoeling is dat je meedogenloos met kritiek gaat zitten smijten. Spijkerharde beoordelingen van andermans werk vliegt er over jouw tong. En je krijgt er geen moer voor!

Achtergrond bij dit verhaal.

Dan nog even wat broodnodige achtergrondinformatie bij dit schrijfwerk. Belangrijk om te weten is dat deze vertelling zich afspeelt ná het Navelpad Mysterie. Padden en zombies mogen niet worden beschreven in dit verhaal. Achmed Liën, de Reuze Navelpad en Retroman mogen evenmin worden genoemd. In het benoemen van de andere vaste Tycoon Newspaper verslaggevers ben je vrij. Tijdreizen is niet toegestaan. Graaf Schaurig en Frank Groot zijn in ieder geval slechteriken in het verhaal, maar er is eventueel ruimte voor meer zwartgallige personages als je dat zou willen. Het verhaal start in een fabriekshal die relatief gezien op eenzelfde locatie binnen Gohes City ligt, als de Amerikahaven dat doet binnen Amsterdam. Verder is het natuurlijk de bedoeling dat je de titel van het verhaal actief laat terugkomen.

Hierbij even een korte opsomming van de vaste personages:

 • Joost Stunner.
  Is mijn ex-man. Hij is niet de vader van mijn zoon Wally Sloot en heeft ook nooit voor de Tycoon Newspaper geschreven.
 • Spin Copper.
  Dit is een robotachtig diertje dat geheel bestaat uit koperen onderdelen. Uiterlijk is het precies een spin, maar qua gedrag is het juist een hond. Eigenaar van Copper is Wally.
 • Kornelis Oflook.
  Deze verslaggever van de Tycoon Newspaper is eerder kort beschreven in Navelpad Mysterie (28): Het laatste nieuws. Na Rina Oddel zal Gsorsnoi een portret over hem schrijven. Mocht je moeite hebben dit personage goed neer te zetten met de huidige informatie, dan kun je dit het beste aan mij vragen.
 • Graaf Schaurig.
  Komt na Kornelis aan bod in de portretten. Zie ook het Navelpad Mysterie. Voor hem geldt hetzelfde als voor Kornelis, voor vragen kun je bij mij terecht. Om je een handje te helpen: uiterlijk komt deze man overeen met Darth Sidious uit Star Wars, ook wel: de verschrompelde versie van Senator Palpatine.
 • Frank Groot.
  Tweelingbroer van Stein Klein. Beide zijn Frankenstein experimenten van Graaf Schaurig en wijken qua postuur nogal van elkaar af. Frank is zwijgzaam!

Overige personages waar je zelf je fantasie op los kunt laten:

 • Phineke de Zeppelinpilote.
 • De Advocaat van de Wetten van de Natuurkunde.
 • Hoofd van de Mysteriewetenschappen.

Begin oktober begint de eerste ronde. Iedere keer dat de cijfercode gekraakt is, komt daar een vervolg op die ik zelf zal schrijven geïnspireerd op jullie inbreng. Zo schrijven we samen één verhaal, dat ongetwijfeld een bizar verloop zal kennen.

Ben benieuwd. Jij ook?

[UPDATE: 22-11-2011 – spel is los geweekt van haar maandelijkse vorm. Dit betekent dat het vanaf nu niet langer nodig is de code te kraken binnen één maand. Zolang de code niet is gekraakt kan er door worden ‘gespeeld’. Een nieuwe ronde start steeds in de vorm van een nieuw artikel. Hiermee krijgt het spel een oneindig karakter. Het spel stopt pas, zodra het duidelijk is dat alle losse eindjes in het verhaal verteld zijn en de ontknoping bereikt is, net zoals dat bij elk ander normaal verhaal het geval is. ]

This entry was posted on Monday, September 19th, 2011 at 23:18 and is filed under Astronomisch gedachtegoed, De consistente cijfercode, Duimzuigerij, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Comments

 1. September 20, 2011 @ 03:38


  Het kan aan mij liggen, maar het lijkt wel alsof we hiermee Paap per definitie van deelname uitsluiten! Aan de andere kant, hij zal toch als eerste winst behalen in dit spel. Dat is de wereld op z’n kop.
  Wel lachen, al die rollen. Klinkt allemaal wel redelijk ingewikkeld. Maar ik denk dat je er zo in rolt. 😉

  Posted by Sandra
 2. September 20, 2011 @ 09:40


  Dat kan een fraai verhaal worden! Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Het wordt wel heel erg belangrijk om bij de eerste 4 inzenders te zijn!

  Zou je het ontstaan van dubbele inzendingen niet kunnen voorkomen door een systeem van reservering? Wie het eerst aangeeft dat hij/zij het volgende stuk gaat schrijven is aan de beurt, maar deze moet dan wel binnen een bepaalde tijd een nieuw verhaal insturen.

  Posted by BoB de Winter
 3. September 20, 2011 @ 10:27


  Ik denk ook zomaar dat dit spel nog niet zo heel eenvoudig zal zijn. 😉

  Jouw suggestie kan ik me trouwens wel in vinden. Het lijkt me ook wel wat lullig als je 200 woorden heb zitten typen, terwijl een ander je net voor is geweest met een ‘beter’ verhaal en daardoor de moeite voor niets is geweest.

  Posted by Olga Sloot-Koers
 4. September 20, 2011 @ 12:01


  Leuk idee! Het klinkt als een waardige opvolger van de VZD.

  Wel hoop ik dat er elke maand genoeg spelers in staat zullen zijn om hier tijd voor vrij te maken.
  En anders kun je wellicht nog wat mensen ronselen bij een aantal van die verhalensites.
  Zolang ze maar niet TE goed zijn hè, want dan maken wij geen kans meer! 😉

  Gegroet,
  Hij Die Niet Genoemd Mag Worden

  Posted by Retroman
 5. September 20, 2011 @ 12:37


  Ik zou het trouwens wel fijn vinden als er ook een maximaal aantal woorden per inzending zou worden vastgesteld, want niet iedereen houdt ervan om telkens grote lappen tekst te moeten lezen.

  Gegroet,
  Hij Die Snel Afgeleid Is

  Posted by Retroman
 6. September 20, 2011 @ 19:02


  @Retroman (Noem Ik Je Toch!): En precies dat is wat ik zal proberen, bekende schrijvers die ik van andere sites ken benaderen. Het blijft dan natuurlijk wel de vraag of zij hier zin in hebben, maar daar komen we pas achter als ik contact met ze heb gezocht. Als je zelf ook mensen kent die dit leuk vinden, nodig ze uit! 😀

  Wat betreft je tweede punt: daar heb ik al rekening mee willen houden. Onder het kopje ‘De eerste aanzet’ lees je ‘Meer mag ook, maar nooit meer dan het aantal woorden dan waaruit de aanzet bestaat.’ De aanzet waar we begin oktober mee van start gaan bestaat zo uit mijn hoofd uit 557 woorden. Dus daar moet het stukje dat daarop volgt met het aantal woorden onder blijven.

  Wel leuk trouwens: de eerst paar reacties die ik ontvang zijn allen al erg positief! 🙂

  Posted by Olga Sloot-Koers
 7. September 20, 2011 @ 20:22


  Als iemand een verhaal van 557 woorden instuurt krijgt die persoon een krankzinnige hoeveelheid sterren! Bij een gemiddelde van ca. 16 per woord, zoals in het gegeven voorbeeld, kom je dan uit op tegen de 9000 sterren!
  Dan heeft het geen enkel nut meer om de andere spellen op WSNOI nog te spelen…

  Posted by BoB de Winter
 8. September 20, 2011 @ 20:55


  @BoB: maar dat is dus ook niet hoe het werkt! Na de aanzet lees je dadelijk de tekst: ’24 woorden’. Dus dat betekent dat je minimaal 24 woorden moet schrijven en maximaal 557, maar je krijg alleen voor die eerste 24 woorden sterren.

  😛

  Posted by Olga Sloot-Koers
 9. September 21, 2011 @ 13:58


  Hallo allemaal. Ik ben Morwen Onora, ik ben gek op alles wat met fantasy en elfjes en aanverwante zaken te maken heeft.
  In het dagelijkse leven hou ik me bezig met helpdeskwerk in Haarlem, daarnaast regelmatig naar de sportschool en binnenkort TaiChi. Thuis zit ik vaak even op internet en hou van goeie films en leuke boeken.
  Ik fotografeer graag.
  Mij is verteld over dit verhalenvertelspel en ik ga proberen daar in oktober ook 1 of meerdere steentjes aan bij te dragen.
  Groet
  Morwen

  Posted by Morwen Onora
 10. September 21, 2011 @ 22:11


  Hey Morwen! Hartstikke tof dat je erbij bent en je zelfs even uitgebreid hebt voorgesteld. Je maakt me wel nieuwsgierig wat je in je mars hebt als je meeschrijven zult. Leuk! Welkom bij deze warme club. Je zal nog veel lachen, dat staat vast! 😉

  Posted by Sandra
 11. September 22, 2011 @ 11:44


  Hallo Morwen,

  Van harte welkom bij WSNOI! Ik verheug me op het lezen van jouw bijdrages aan ‘De Consistente Cijfercode’!

  Voor fantasy zit je hier trouwens ook wel goed, alleen in plaats van elfjes wordt de show hier meestal gestolen door bloeddorstige monsters en rare padden 😉

  Posted by Retroman
 12. October 7, 2011 @ 06:16


  […] Spelregels ‘De consistente cijfercode’ […]

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.