Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door het luisteren naar de fantastische dialoog tussen Gsorsnoi en zijn vader. Dit gesprek vond plaats terwijl wij zondag 24 januari heerlijk aan het genieten waren van de Aziatische kookkunsten van de vrouw van Gsorsnoi.

Gsorsnoi zou wel even uitleggen aan zijn vader hoe hij ampalaya moest klaarmaken.
Echter, met de fantasievolle inbreng van zijn vader, wordt in huizen Snooi  ampalaya nooit meer op de vertrouwde manier klaargemaakt.
Hierbij het aanpaste recept!

Ingrediënten:
(gebaseerd op Ampalaya con carne)

 • 3 stuks ampalaya  (gerekend in ongeveer het formaat van een gemiddelde komkommer)
  In Nederland beter bekend onder de naam ‘sopropo’ of ‘bitter lemon’ en o.a. verkrijgbaar op de Oosterse Markt in Beverwijk.
 • 400 gram rundergehakt
 • rijst
 • 3 eieren
 • scheutje olijfolie
 • flink wat zout (voor het kneuzen van de bittere smaak)
  Pekel of strooizout mag ook.

Benodigdheden:

 • keuken met kooktoestel
 • bovengenoemde ingrediënten
 • decoupeerzaag (of als je daar niet zo handig mee bent: gewoon een keukenmes)
 • 2 flinke kommen
 • garde
 • betonmolen
 • lepel of beitel met hamer
 • zaklamp
 • hapjespan of wok voor ampalaya (met deksel)
 • pannetje voor de rijst
 • water
 • handen
 • gezond verstand

Voorbereiding:

Het begon ermee dat Gsor zijn vader en zijn stiefmoeder wilden beschrijven hoe een ampalaya eruit ziet. Zijn beschrijving van zo’n groente komt vaak neer op een ‘gerimpelde komkommer’. Het formaat, kleur en uiterlijk komt daar namelijk wel mee overeen.
Met dit soort situaties is zijn vrouw dan toch net wat praktischer en besloot er eentje uit de koelkast te pakken om te laten zien. De ampalaya zat nog verpakt in een geel plastic zakje waarin ze het hadden gekocht. Met het plastic zakje eraf gehaald gaf zijn vader direct de reactie:
“Jeetje, dat lijkt wel een afgekeurde druipkaars!”
Daarmee begon de inspiratie het recept eens grondig aan te passen.

Bereidingswijze:

Men neme een decoupeerzaag om de ampalaya’s eens grondig in stukken te snijden. Zaag  de kopjes en de kontjes van de ampalaya’s weg en vervolgens het resterende stuk in de lengte door midden. Verwijder de zaden met een lepel of hak ze met een beitel weg. De overgebleven helften van de ampalaya’s moet je dwars in de lengte zagen, zodat je reepjes overhoudt van pak ’em beet een centimeter of vier.
Stop de ampalaya in een kom , loop er mee naar buiten en wacht tot de strooiploeg voorbij komt. Zodra dat het geval is houdt je de kom schuin onder de spuitgaten waar het zout uit de wagen komt om het op te vangen. Ga met de met zout besprenkelde ampalaya naar binnen om de ampalaya te kneuzen.
In geval van zomer: ampalaya gewoon kneuzen met tafelzout. Flink met de zout knijpen in de ampalaya om de bittere smaak te verdoezelen.Bereid een evenwichtige hoeveelheid rijst naar eigen behoefte.Verhit een hapjespan of wok met een scheutje olijfolie en rijd de betonmolen vast voor. Vul de betonmolen met de eieren. Wel even de schalen verwijderen. Het valt aan te raden de schalen te verwijderen voordat je de eieren in de betonmolen gooit.
Had je de eieren toch al in de betonmolen gegooid? Klim er dan in met een zaklamp om de kapotte stukjes schaal uit de ei te vissen.Ren gauw terug naar je kooktoestel om te controleren of je pan niet te heet wordt. Had ik niet gezegd dat het vuur best laag mocht staan? Rul de gehakt tot deze een mooi bruin kleurtje begint te krijgen. Loop terug naar de betonmolen om deze aan te zetten, anders kun je lang wachten tot de ei gemixt is.
Teruggekomen bij in de keuken merk je dat de gehakt bijna zwart begint te worden. Verwijder de gehakt en begin met nieuwe gehakt. Olijfolie niet vergeten.

Blijft ditmaal bij de gehakt zodat deze niet zwart brandt en laat de betonmolen even voor wat het is. Of de ei nou gemixt of gemixt gemixt is, maakt weinig verschil.
Voeg de gekneusde ampalaya toe aan de gehakt gevolgd door een kleine hoeveelheid water. Laat de ampalaya even koken in eigen vocht met een deksel op de pan.

Na een kleine 10 minuten is de ei wel gemixt (na één of twee minuten eigenlijk ook wel). Dus rijdt de betonmolen de keuken in en schenk de ei boven de pan uit.
Nee sufferd! Eerst die deksel weer van de pan halen.

Pak een kom uit de kast en 3 eieren.
Sla de ei stuk om de rand van de kom en zorg er hierbij voor dat de ei in de kom belandt. Mix de ei met een garde en voeg de ei toe aan de ampalaya in de pan.
Mix het geheel in de pan en sluit deze met de deksel.

5 minuten later is de ampalaya klaar.
Serveer de ampalaya met rijst.

Eet smakelijk!

Vergeet het gas niet uit te zetten.
 
Gezondheidstips:
Ampalaya is goed voor het hart!

Alternatieve recepten:
http://www.filipinovegetarianrecipe.com/vegetarian_main_dish/ampalaya_with_eggs.php
http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=474306
http://www.filipinofoodstore.com/recipes/ampalaya-con-carne.html

This entry was posted on Thursday, February 18th, 2010 at 09:33 and is filed under Duimzuigerij, Mabuhay, Nederlands, Retourtje naar hier en terug, Rinas Recepten. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

 1. March 6, 2010 @ 11:50


  Hmm,

  Ik dat hele lijstje uit geprint en vanaf boven begonnen met afvinken van de benodigdheden. Dan moet het als man alleen toch wel lukken om dit recept te maken.

  Alles vervolgens afgevinkt, en van alle producten een derde genomen, andes moet ik het de hele week eten. Gelukkig had ik ook nog een schoon blad voor in de decoupeerzaag. Ik klus zo af en toe dus met het gereedschap zit het wel goed.

  Ook had ik nog een baal van dat strooizout, die ik had gekocht omdat ik een twee euro muntje in de sneeuw was verloren en die graag terug wou die ik maar moest gebruiken. Dit omdat het strooizout van beverwijk op was en er geen strooiauto meer langskwam. Ik was in de veronderstelling dat ik wel heel veel geluk had, dat ik een truc had om muntjes te vinden en nu mijn gerecht zou redden.

  Met en goed humeur zondagavond begonnen met koken, het water liep me al uit de mond bij alleen al de gedachte aan dit fantastische gerecht.
  Bij de opdracht om terug te rennen om het gehakt niet zwart te laten worden, kwam ik tot de conclusie dat het handiger is om ook het gas aan te steken anders blijft het gehakt zo klef.

  Ik op zoek dus naar de lucifers, #@#$%!@!, waarom staat dat niet op het lijstje.

  WAT NU!!!

  Nou dan maar doorgaan zonder vuur, want mijn ex vond rauw eten ook lekker, dus zal dat wel gezond zijn.

  Nou dat was geen succes, dus volgende keer: let effe op Gsorsnoi dat het lijstje compleet is anders kom ik bij jullie eten.

  PS bedankt voor de gas waarschuwing, ik vond het al zo raar ruiken in huis.

  Posted by The Wizard
 2. March 6, 2010 @ 11:57


  Hmm,

  Ik dat hele lijstje uit geprint en vanaf boven begonnen met afvinken van de benodigdheden. Dan moet het als man alleen toch wel lukken om dit recept te maken.

  Alles vervolgens helemaal afgevinkt, en van alle producten een derde genomen, anders moet ik het de hele week eten. Gelukkig had ik ook nog een schoon blad voor in de decoupeerzaag. Ik klus zo af en toe dus met het gereedschap zit het wel goed.

  Ook had ik nog een baal van dat strooizout, die ik had gekocht omdat ik een twee euro muntje in de sneeuw was verloren en die graag terug wou . Dit omdat het strooizout van beverwijk op was en er geen strooiauto meer langskwam. Ik was in de veronderstelling dat ik wel heel veel geluk had, dat ik een truc had om muntjes te vinden en nu mijn gerecht zou redden.

  Met een goed humeur zondagavond begonnen met koken, het water liep me al uit de mond bij alleen al de gedachte aan dit fantastische gerecht.
  Bij de opdracht om terug te rennen om het gehakt niet zwart te laten worden, kwam ik tot de conclusie dat het handiger is om ook het gas aan te steken anders blijft het gehakt zo klef.

  Ik op zoek dus naar de lucifers, #@#$%!@!, waarom staat dat niet op het lijstje.

  WAT NU!!!

  Nou dan maar doorgaan zonder vuur, want mijn ex vond rauw eten ook lekker, dus zal dat wel gezond zijn.

  Nou dat was geen succes, dus volgende keer: let effe op Gsorsnoi dat het lijstje compleet is anders kom ik bij jullie eten.

  PS bedankt voor de gas waarschuwing, ik vond het al zo raar ruiken in huis.

  Posted by The Wizard
 3. March 7, 2010 @ 15:39


  wizard? had je soms honger voor twee?

  Posted by Aad van der Wal

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.