By tinusicket | May 6, 2008 - 7:16 am - Posted in Nederlands

Trouw als aan elke dag vlieg ik met de draagvleugelboot ook op Sail 2005 tussen Amsterdam en Velsen heen en weer. Met enige humeurige doch muziekale pieremachocheligheid pierewaai ik net zo lang rond op de pier van Amsterdam tot dat dat gevleugelde geel groene gifkikkerding van een draagvleugelboot eindelijk eens komt aandobberen. Natuurlijk heeft hij vertraging. Normaal ben IK degene die met m’n tong op m’n hielen als een Tom Boonen kom anharken om it skip op tiid te treffe. Vaak haal ik de draagvleugelboot in de laatste minuut voordat het opstijgt. Je kunt je fiets achter op de boot kwijt zo lang de piloten van de boot de klapbrug neer hebben gelaten voor je. Als ik dan nog op tijd ben mag ik nog mee.
Kotters, tuindersvletten, opduwers, pieremachochelen, schuiten, kruisers, aken, schouwen, kwakken, motorsleepboten, kroezen, punters, sloepen, skötjes, snikken, boeiers, kofferdekken, botters, klippers, blazers en spanten … alles kwam voorbij. Ik heb werkelijk nog nooit zo’n badkuip vol met schepen gezien. Vind je het gek dat ik de draagvleugelboot met gemak kon halen. Tussen deze schepen was er voor de piloten van de boot waar ik op overvloog geen doorkomen aan.
Echter twee schepen kon ik in dit waterige blik sardientjes niet terugvinden: de duikboot, maar da’s logisch. Maar ook de tjiptjalk miste ik. Tjiptjalk hoor ik je denken? Inderdaad, de tjiptjalk. Het is al even lastig te schrijven als uit te spreken. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat dit schip van oorsprong een Fries schip is. 
Dàt ik dit schip niet kon vinden was echter niet vreemd. Dit schip bleek te kunnen vliegen en vloog recht boven ons!! Alleen als je je oren goed opendeed kon je de Tjiptjalk horen tjiepen. Ze noemen dit schip dan ook wel de met uitsterven bedreigde Tjiep Tjilpende Tjiptjalk.

This entry was posted on Tuesday, May 6th, 2008 at 07:16 and is filed under Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.