Dit heb je vast wel eens:
Je probeert iets achter jouw pc voor elkaar te krijgen en bent daar al een flink tijdje mee zoet. Op een goed moment vraag je er een familielid, vriend of collega bij om even ‘mee te kijken’. Meekijken blijkt dan het enige wat ze hoeven te doen. Jij laat dit persoon zien dat het jou zo stoort dat je iets niet voor elkaar krijgt (of er treedt steeds een merkwaardig verschijnsel op). En juist wanneer zij meekijken, is het omgekeerde het geval.
Het probleem doet zich niet meer voor of jij ziet ineens de oplossing waar je al zo lang naar zocht.
Dit zijn nou van die zaken waar ik altijd graag van wil weten of daar een uitdrukking, zelfstandig naamwoord of ander type benaming voor bestaat. Mijn collega’s (jawel!) kwamen met deze uitspraak aanzetten: “Het oog van de meester maakt het paard vet.”
In eerste instantie klonk mij dit als een oud Neerlandse uitspraak waar ze alleen in Wemeldingen of Vollendam de oorspronkelijke betekenis nog van kennen. Dus of dit de juiste uitspraak is die er bij dit verschijnsel past, weet ik nog niet, want ik kende de hele uitspraak verder niet. Maar redenen om aan mijn collega’s te twijfelen heb ik ook niet. Dat doe ik ook niet. Maar ik bleef nieuwsgierigheid genoeg om meer te weten te willen komen van de oorkomst van deze gezegde. Het resultaat van mijn zoektocht levert mij de volgende betekenissen op:
- Toezicht zorgt ervoor dat de zaken goed gedijen.
- Je moet als baas zelf toezicht houden, want anders wordt je bedrijf verwaarloosd.
- Het persoonlijk toezicht maakt dat er zorg voor een zaak gedragen wordt, dat men ze niet verwaarloost.
- Een belanghebbend en kundig persoon houdt beter toezicht.
Vier toelichtingen die allemaal een beetje op hetzelfde neerkomen. Maar wil dit zeggen dat een willekeurige meekijker, die bij kans nog een kennis van kunde heeft, zonder verder iets te doen jou dat ene zetje kan geven waar je al een tijd naar op zoek was?
Ook over de historie achter dat vette paard heb ik nog een hoop vragen open staan. Want betekenissen geven is makkelijk, maar geen van de aangeboorde bronnen weet mij te vertellen waar de uitspraak echt vandaan komt.
Ik heb het nog niet uitgeworteld.
Wie kijkt er even met me mee?