By rinaoddel | July 1, 2024 - 2:33 pm - Posted in Algemeen, Nederlands

Tijdens een openlucht vergadering in het hart van Smurfenland staat Smurfin op een verhoogd platform, omringd door kleurrijke paddenstoelen en nieuwsgierige Smurfen. Grote Smurf staat op de achtergrond, nog norser dan Moppersmurf, met zijn armen over elkaar. Een ooievaar cirkelt boven het publiek en een paar konijnen springen nerveus in het rond. Johan en Pirrewiet staan naast het platform in opperste paraatheid, klaar om alles te volgen. De politieke partijen de Paddenstoelenpartij, de Ooievaarsalliantie, en de Konijnenkoalitie zijn vertegenwoordigd in de menigte.
“Smurfjes, smurfjes, verzamelt u!” begint Smurfin ernstig. “Vandaag willen we het hebben over twee zeer belangrijke kwesties: genderdiversismurf onder werkende Smurfen en de dictatuur van Grote Smurf waar we momenteel onder smurfen. Maar eerst, laten we onze politieke partijen verwelkomen: de Paddenstoelenpartij, de Ooievaarsalliantie en de Konijnenkoalitie!”
Moppersmurf mompelt: “Ik haat politiek!” Het publiek lacht zachtjes.
Smurfin vervolgt: “Allereerst, genderdiversismurft. We weten allemaal dat Smurfenland een prachtige plek is, vol met kleurrijke paddenstoelen, kwakende kikkers en fladderende vlinders. Maar, we moeten erkennen dat niet elke Smurf dezelfde kansen krijgt. Hoe kunnen we een gelukkig dorp zijn als niet iedere Smurf dezelfde smurfelijke kansen heeft?”
“Smurfin, wat stel je voor om dit te veranderen?” vraagt Brilsmurf, de partijleider van de Ooievaarsalliantie. “Want zeg nou zelf, wanneer je kijkt naar een voorkomend Smurf zoals ikzelf dan mag het duidelijk zijn dat de kansen voor iedere Smurf…”
“Heel simpel, Brilsmurf!” onderbreekt Smurfin hem. “We moeten ervoor zorgen dat elke Smurf, of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn, dezelfde kansen krijgt om hun talenten te gebruiken. Stel je voor, een wereld waarin een Smurfin niet alleen voor seks, koken en schoonmaken verantwoordelijk is, maar ook Smurfen kan leiden in de wetenschap, de landbouw of zelfs de strijd tegen Gargamel!” Het publiek klapt en juicht instemmend.
Smulsmurf, de partijleider van de Paddenstoelenpartij, vraagt: “En hoe zit het dan met de paddoproductie? Iedereen weet dat mijn paddenstoelen het beste smaken! En al helemaal als ik daar een lekkere taart mee kan bakken. Oh, ik heb nu al trek!”
“Ja, maar zonder onze konijnen zouden we niet eens weten waar de beste paddenstoelen groeien!” zegt Boerensmurf, de partijleider van de Konijnenkoalitie.
“Haha, misschien moeten we op paddo’s getraind speurkonijnen gaan fokken!” grapt Lolsmurf, waarna het publiek lacht.
Klungelsmurf voegt eraan toe: “Eh, nou, ik… euh… ik ben het met Smurfin eens, we moeten samen smurfen om te smurfen dat we ons beter kunnen smurfen in het… Oh nee, wat wilde ik nou smurfen? Ik weet het niet meer!” Het publiek lacht nog harder.
“Zolang ik maar mijn dutjes kan blijven doen, vind ik alles smurf,” geeuwt Luilaksmurf.
Knutselsmurf merkt op: “We hebben meer diversismurfnodig in onze werkplaatsen, nieuwe ideeën en perspectieven maken ons sterker.”
Potige zegt: “En meer sterke Smurfen voor de verdediging tegen Gargamel!”
“Vergeet niet, diversismurf betekent ook dat we creatiever en innovatiever kunnen zijn, en bovendien, wie zou niet willen kijken naar een knappe Smurf zoals ik?” voegt Hippesmurf toe.
Smurfin kijkt Hippe ongemakkelijk aan en knikt ten slotte instemmend: “Precies, en dan nu de dictatoriale houding van Grote Smurf. Kijk, we respecteren Grote Smurf allemaal, maar het is duidelijk dat hij de touwtjes tegenwoordig te strak in handen houdt. Smurfenland zou een plek moeten zijn waar elke Smurf een stem heeft, niet alleen degene met de grootste baard!” Het publiek klapt en roept “Vrijheid! Vrijheid!”
Grote Smurf komt uit de schaduw naar voren en zucht: “Jij wilt gewoon de macht overnemen, Smurfin. Genderdiversismurf mijn baard! Ik wil ook een beter Smurfenland voor iedereen en daarin is er geen plek voor een blauwe slet met een grote bek.” Uit het publiek is luid boegeroep te horen in de richting van Grote Smurf.
Grote Smurf kijkt arrogant om zich heen en glimlacht duivelachtig. “Vergeet niet, Smurfen, dat Smurfen uit Smurfen voorkomen en niet uit Smurfinnen. Ik heb jullie geschapen en ik kan Smurfen ook zo weer vernietigen! Soms zijn er offers nodig voor de orde.” Hij haalt een oude, magische staf tevoorschijn. “Democratie kan chaos brengen, en chaos… daar is Gargamel dol op. Dus laten we een einde maken aan die blauwe bitch!”
Smurfin is geschrokken: “Grote Smurf, wat doet u nu?”
“Alleen ik kan jullie beschermen tegen Gargamel. Laat dit een waarschuwing zijn: volg me, of Smurfenland zal lijden,” schreeuwt Grote Smurf naar het publiek.
“We zullen niet buigen voor angst. Smurfen, verenigt u! We moeten vechten voor onze vrijheid, voor gendergelijkheid en voor een democratisch Smurfenland!” roept Smurfin vastberaden.
Dit maakt Grote Smurf woedend: “Dit is allemaal jouw schuld, Smurfin! Sinds jij je met politiek bemoeit, is Smurfenland nooit meer hetzelfde geweest.”
Misschien is dat omdat jij je als een dictator gedraagt, Grote Smurf! Smurfenland verdient beter!” zegt Smurfin furieus.
Grote Smurft duikt bovenop Smurfin. Er breekt een fysieke ruzie uit tussen Smurfin en Grote Smurf. Johan en Pirrewiet springen ertussen om hen uit elkaar te halen. Plotseling verschijnt Gargamel op het toneel, met een meesmuilende glimlach en Azraël aan zijn zijde. “Ah, kijk eens aan, mijn kleine blauwe vrienden. Jullie politieke debatten zijn precies zoals ik had gehoopt.” Hij houdt een flesje met een borrelende vloeistof omhoog. “Mijn Politieke Debatten Drankje werkt perfect!”
Smurfen van de verschillende partijen beginnen plotseling te ruziën en vechten met elkaar. Gargamel en Azraël kijken tevreden toe. Johan roept: “Dit moeten we stoppen!” terwijl hij tussen de Smurfen probeert te komen.
Pirrewiet roept: “Smurfin, Grote Smurf, jullie moeten dit stoppen!”
Grote Smurf en Smurfin worden uit elkaar gehaald door Johan en Pirrewiet, terwijl Gargamel grijzend toekijkt. “Wat een prachtig schouwspel. Verdeeldheid maakt het zoveel makkelijker voor mij om jullie allemaal te vangen!” roept Gargamel.
Het publiek raakt in paniek, de sfeer is grimmig. Smurfin roept boven de chaos uit: “Smurfen, dit is niet wie we zijn! We moeten samensmurfen, nu meer dan ooit!”
Grote Smurf roept boos: “Dit is allemaal jouw schuld, Smurfin!”

Gargamel pakt een grote zak tevoorschijn en grist in één keer alle Smurfen bij elkaar. Tevreden verdwijnt hij met de Smurfen op zijn rug en Azraël in zijn kielzog huiswaarts.

La la la la la, la la la la laaaa….

This entry was posted on Monday, July 1st, 2024 at 14:33 and is filed under Algemeen, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.