By achmedlien | August 31, 2009 - 1:02 pm - Posted in Nederlands, Scherpe Blik

“Probeer zoveel mogelijk een mitellahouding te vermijden”

Dit advies kreeg ik van een verpleegkundige nadat ik beroerd was geworden van een reisvaccinatie afgelopen week. “Na een vaccinatie is het belangrijk dat je arm in beweging blijft zodat het vaccin de kans krijgt zich te verspreiden”. Klinkt ook erg aannemelijk. Als je een arm in een haakvorm voor je houdt zodat je de mitellahouding hebt, knel je onbewust toch wat kanalen af die essentieel zijn voor het transport van vanalles in je lichaam. Denk maar aan ons bloed dat een voorname taak heeft in het transporteren van niet alleen zuurstof en stikstof, maar ook een hoop vitaminen, mineralen en een hoop andere bouwstenen.
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar zodra je deze mitellahouding aanneemt, dan spannen meerdere spieren in je bovenarm zich aan. Helemaal geblokkeerd raken de kanalen in je arm niet, maar bevorderlijk voor een goede doorstroming is het allerminst.

Als programmeur zit ik dagelijks in die beruchte houding en realiseer me dat ik daar in mijn vak ook nauwelijks aan kan ontsnappen. Ik typ blind met twee handen en ben dus afhankelijk van deze werkhouding om mijn werk goed te kunnen uitvoeren. Met computerwerk is een dergelijke stand van je arm dus onvermijdelijk.
Ook in andere vakken komt deze houding veel voor. Of je nou een gootje aan het leggen bent, een handtekening vraagt voor een rembourspakketje of een glas wijn serveert, je gebruikt altijd die overbekende houding.

Daarom ben ik er maar eens op gaan letten of en hoe vaak ik – ook naast mijn kernactiviteiten op mijn werk – die houding bezig. Al gauw kom ik tot een flink opsomming: een rondje koffie (dienblaadje vasthouden), stuur vasthouden tijdens het fietsen van en naar mijn werk, gebakschoteltje vasthouden bij de traktatie van de jarige van vandaag, handje geven om voor te stellen, te groeten of te feliciteren, krantje lezen, etcetera.

Conclusie: voortaan neem ik wel vrij als ik me laat vaccineren en ga ik de hele dag in bed liggen. In de foetushouding of meeste andere onooglijke houdingen die mensen dan aannemen komt deze mitellahouding bijna niet voor.
Tenzij je met je armen over je borst gevouwen slaapt natuurlijk.

Welterusten.

This entry was posted on Monday, August 31st, 2009 at 13:02 and is filed under Nederlands, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

 1. August 31, 2009 @ 16:40


  Hoe geef jij in vredesnaam iemand een handje, Achmed? Ik strek mijn arm dan toch altijd een beetje uit naar de betreffende persoon! Of geldt dit voor jou alleen bij vrouwen???

  Posted by Bob de Winter
 2. September 1, 2009 @ 10:05


  Nou, ik hoop dat de pijn niet zo erg is dat je helemaal geen handjes meer kunt geven. Mensen die geen handen schudden (vooral mensen met exotische namen zoals Achmed) worden doorgaans hard aangepakt.

  Posted by Retroman
 3. September 1, 2009 @ 10:08


  Nou ja, hard aangepakt…
  In de media dan hè.

  Voor zover ik weet is er nog geen ‘anti-handenschudder-knokploeg’ opgericht.
  Maar wie weet breng ik mensen wel op ideeën…

  Posted by Retroman

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.