By achmedlien | November 8, 2010 - 7:43 am - Posted in Astronomisch gedachtegoed, Duimzuigerij, Gekalibreerde Gedrochten, Nederlands

image by Photogravy, edited by Gsorsnoi

Bijna anderhalve meter water spoelt een favoriete opnamelocatie binnen van een bekende Nederlandse soap. Het dorpje Oud Velsen is in het verleden menigmaal geplaagd door water en heeft zelfs grond moeten afstaan aan het Noordzeekanaal. Zout water stroomt door de kleinste steegjes en neemt alles mee in haar beweging. De set van Nederlands langstlopende soap blijft niet gespaard. De toren van de Engelmunduskerk beeft in het natte geweld en heeft ook te verduren onder het gebulder dat door de straten trekt. De al oude huizen verliezen de grip op hun fundering en worden door een onbekende kracht opzij gedrukt. De smalle straten van dit karakteristieke dorp verdwijnen wanneer de huizen tot elkaar worden geperst. Meerdere inwoners, acht acteurs en een handjevol crewleden die al vroeg op de set aanwezig waren laten het leven onder dit bovennatuurlijke geweld.

Nauwelijks vijftien minuten later wordt een ander klein plaatsje in Noord Holland gehuld in een zwarte schaduw. Oud Velsen bestaat inmiddels niet meer. Inwoners van het langgerekte maar nietige dorpje Assendelft zien de lucht betrekken en het ochtendlicht verdwijnen.  Er wordt weleens gegrapt dat Assendelft maar één straat heeft en daarmee slechts een veeg huizen op de landkaart vormt. Die mensen die op dit vroege uur al op de straatstenen staan van het iets meer dan één straat tellende en altijd zo vredige dorp,  zien een kolossale schim op zich neerdalen. Als ware het de scènes uit een nieuwe film van Independence Day zo zien zij zichzelf verpletterd worden onder een horizonvullende massa van onbekende samenstelling. Cartografen kunnen Assendelft voortaan uit hun schetsen verwijderen nu zij als half gedroogde verf uit de weilanden de lucht in getrokken is.

Niet veel ten zuiden van deze plaatselijke horror zou suiker gekristalliseerd zijn geworden, had de suiker fabriek van Halfweg nog in gebruik geweest. Een Boeing 747 valt zo’n honderd vijftig meter boven de grond in stukken uit elkaar en trekt in haar val een paar wagons mee van een voorbij sprintende intercity om zich uiteindelijk in de kantoorruimtes te boren van wat eens de suikersilo’s moesten voorstellen. En onderweg van Amsterdam naar IJmuiden boort een draagvleugelboot zich in een massa vlees en verpulvert volledig.

Op spoor 8 van station Sloterdijk razen even later vijf van de overgebleven wagons voorbij. Tot stoppen is deze trein niet meer in staat, zodat deze brandende massa metaal in haar vaart een handjevol wachtende passagiers van de perrons rukt en achter zich in halfverkoolde toestand op de harde rails te pletter smijt.

In de stationshal is een ander drama gaande. Vanuit Malta komt een 185 meter lang bulkschip binnen met op de zwartblauwe romp de letters ‘AYSE AKSOY’. Hij had eigenlijk de Bosporushaven van Amsterdam binnen moeten varen, maar maakt daarvoor in de plaats een paksoi-pitstop in de stationshal. De letters aan de gevel worden met de sponningen en flink veel glaswerk in de ontvangstruimte gesmeten. De neus van dit van oorsprong Japanse schip kiest de Kiosk als haar eerste prooi en boort deze in tweeën.  Gele borden die daarnaast en daarachter tot op dit moment dienst moesten doen om passagiers naar de sporen en hun bestemming te wijzen knakten als broze stokjes onder het gigantische geweld.

Passagiers afkomstig uit de richting van het Amstelstation huilen en smeken voor hun leven wanneer tramlijn 12 ze af wil zetten op het Orlyplein nabij het station. De trambestuurder houdt even voor de plaats waar hij moet stoppen halt en tracht zijn bestuurscabine te ontvluchten. Hij wordt echter doodgedrukt door de passagiers die hij vervoerde en op hetzelfde idee waren gekomen.

Boven de deels vernietigde kantoren van dit westelijk deel van Amsterdam en langs de inmiddels ontstane vuurzee uit de stationshal torent het geweldige lijf van een octopusachtig wezen. Het is de mythologische Kraak die net vanmorgen in de Noordzee is wakker geworden met een verschrikkelijk ochtend humeur.
En hij haat maandagen!

This entry was posted on Monday, November 8th, 2010 at 07:43 and is filed under Astronomisch gedachtegoed, Duimzuigerij, Gekalibreerde Gedrochten, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Comments

 1. November 8, 2010 @ 10:15


  Haha, dit zou verfilmd moeten worden! Nederland is al een horror-Sint rijker, dus een Hollandse versie van een allesvernietigend Godzilla-achtig monster mag er van mij ook wel bij.

  Omdat ik in het verleden regelmatig op station Sloterdijk te vinden was in verband met mijn werk, vond ik het leuk om te lezen dat je die locatie in het verhaal had verwerkt.

  Posted by Retroman
 2. November 8, 2010 @ 10:18


  Misschien kan de antikraakbeweging worden ingezet om het monster te bestrijden!

  Posted by Retroman
 3. November 8, 2010 @ 13:13


  Het zal je niets verbazen dat ik de genoemde locaties zelf ook goed ken, maar ik moet toegeven dat ik wel wat research heb gedaan om het verhaal goed kloppend te krijgen.

  Van Oud Velsen weet ik natuurlijk dat zij de helft van haar grond heeft moeten inleveren om plaats te maken voor het Noordzeekanaal, het schip AYSE AKSOY zou inderdaad vandaag in de Bosporushaven moeten binnenvaren en het is inderdaad tramlijn 12 die op het Orlyplein bij Sloterdijk uit komt.

  Alleen of de Kraak vandaag inderdaad een ochtendhumeur had, dat heb ik niet gecontroleerd. 😉

  Posted by Achmed Liën
 4. November 8, 2010 @ 18:05


  Weet je zeker dat de koortsaanvallen van vorige week niet zijn teruggekomen ?

  Alle genoemde locaties staan scherp in mijn geheugen (nog even en ze gaan langzaam maar zeker gewist worden) en komen overeen.

  Neem nog een paar paracetemol tegen de koorts en zorg dat je pas op dinsdag ochtend weer wakker wordt.

  Posted by de waterlander
 5. November 8, 2010 @ 20:57


  @Retroman: wat grappig zeg! Dat van die KRAAKbeweging zie ik nu pas, nu ik op het nieuws zie dat ze vandaag zijn gaan staken.
  Ik merk wel dat ze op veilige afstand zijn gebleven. Ze staken in de buurt van de Stopera is het niet?

  Posted by Achmed Liën
 6. November 9, 2010 @ 14:15


  Heeft Achmed dan wel gecontroleerd of de kraak maandagen haat?

  Posted by Skreivoutjuh
 7. November 9, 2010 @ 21:19


  Tjonge wat een rampen allemaal, ik denk dat we achmedlien even hard in de arm moeten knijpen, dan is de boze droom snel voorbij.

  Deze verzameling rampen gebeuren niet in zo een korte tijd op zo een kleine oppervlakte.

  tenzij…….. Murpy langs kwam

  Posted by The Wizard
 8. November 10, 2010 @ 10:35


  Eddie bedoel je zeker? 😉

  Ja, die films van hem zijn inderdaad rampzalig!

  Posted by Retroman
 9. December 11, 2010 @ 15:01


  Deze is ook al zo goed. Heel filmisch.

  Ik zie Eddie wel met zo’n tentakel achter zich aan over de dam wandelen.

  Posted by Draakje

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.