By achmedlien | July 24, 2010 - 12:56 pm - Posted in Gekalibreerde Gedrochten, Nederlands

image by Gsorsnoi 

Geslis van duizend slangen is hoorbaar. Misschien zijn het er iets minder. Het kondigde aan dat we weer een bezoeker hadden. Het is vast weer zo´n sterveling die een straf uitgedeeld heeft gekregen die hoger is uitgevallen dat hij met zijn leven kan betalen. Of zou het toch een krijger zijn die hier als held zijn graf komt vinden?
Wie het ook moge zijn, we zullen er dadelijk achter komen. Maar een lang leven is hem niet beschoren.

Het schijnsel aan de zuilen van de galerij flikkert gelig op door de gloed van het lavabad dat hier om de hoek ligt. De wanden van de grot en de beelden ontnemen mij echter het zicht. Het is lava. Dat weet ik zeker. Ik ben zo ver gekomen dat ik dat nog heb gezien. Je hoort het zelfs knetteren. Warm krijg ik het er alleen niet meer van. Nooit meer. Mijn lichaam is kil.
Oh, kon het mij maar ontdooien.

Schaduwen hebben moeite om door het felle schijnsel te prikken. Een ijle walm van gloeiend hete lucht trekt door de ruimte. Het kondigt de dood aan. De dood van een angstige dappere krijger. Het geslis zwelt aan. Het doet denken aan het geratel van een ratelslang.
Zij nadert.

Stel je dit voor: deze man zoekt naarstig beschutting langs beelden, rotsen en zuilen en pist in zijn tuniek van angst. Hij draait zich om en laat zich langs een zuil op zijn knieën zakken en doet zijn uiterste best stil te janken. Maar hij kan daar niet blijven zitten. Het is de dood of de gladiolen. Hij zal het gevecht aan moeten en heft zijn zwaard. Bibberend van angst zoekt hij een volgende plaats om te schuilen en uit te kijken naar de vijand van wie hij niet wil dat zij hem ziet. Niemand wil dat.

De spanning is zo onmetelijk hoog dat hij bij het leunen aan een arm van een standbeeld diens ledenmaat afbreekt. De arm klettert op de ruwe ondergrond en spat in gruis uiteen. “Oh nee!” klinkt het jammerlijk en hij heeft zichzelf veraden. Een korte stilte volgt. Daarna kun je de dreiging bijna horen.
De sterveling realiseert zich zijn fatale fout en schrikt opnieuw wanneer hij in de angstige ogen kijkt van de eigenaar van de arm. Lang kan hij zich niet schuldig voelen over de gemaakte schade.

Daar komt ze. Zij is de lelijkste schoonheid die je ooit hebt gezien. Het slechtste vrouwelijke kwaad. En net als het voor jouw je laatste keer had geweest, maakt ook deze man dezelfde fout … hij kijkt de dood in ogen en versteent.
Maar nee! En ik kijk het slachtoffer in de ogen. Oh wat een gruwelijk drama is dit. Van iedereen die hier nog had kunnen komen om ten prooi te vallen aan deze gorgon is het hij die zich net als ik heeft laten verstenen:
Mijn broertje.

Haar gele bloeddoorlopen ogen staren hem nog aan. Een gevaarlijk permanentje beweegt kronkelig op het hoofd. Haar scherpe bronzen nagels steekt ze in de lucht. Trots op haar nieuwe victorie. Twee stekelige vleugels ontnemen mij even het zicht. Dan wanneer zij zich naar mij omkeert trakteert Medusa ons op een bloedstollend gelach.

This entry was posted on Saturday, July 24th, 2010 at 12:56 and is filed under Gekalibreerde Gedrochten, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Comments

  1. July 25, 2010 @ 18:39


    @ BoB: Ik hoop dat deze illustratie jou toch ook kan behagen. We hebben er maar weer eens een prachtige tekening voor uit de kast getrokken – al zeg ik het zelf. 😉

    Posted by Rina Oddel
  2. July 30, 2010 @ 07:06


    Ze lijkt wel op die Indische godin. Hoe heet die Shariffa, Sharia of zo? Met zoveel armen.

    Posted by Sandra
  3. July 30, 2010 @ 13:59


    Shiva ?

    Posted by PiCo
  4. July 30, 2010 @ 14:01


    maar dat is een hij (volgens wikipedia)

    Posted by PiCo
  5. July 31, 2010 @ 17:58


    Volgens mij is het Lakshmi!

    Posted by BoB de Winter
  6. July 31, 2010 @ 19:58


    Ik bedoelde inderdaad Shiva, maar die lakmoes reken ik ook goed! 😉

    Posted by Sandra
  7. August 3, 2010 @ 17:51


    Ik durf te wedden dat nog niemand eerder het Medusa-verhaal vanuit dit oogpunt heeft beschreven.
    Knap bedacht!

    Groetjes, Jolientjuh!

    Posted by Jolien van Biesheuvel
  8. December 11, 2010 @ 15:26


    In de zin “Hij draait zich om en laat zich langs een zuil op zijn knieën zakken en doet zijn uiterste best stil te janken.” zit een ‘en’ te veel. Ik zou die door een komma vervangen. Dat leest lekkerder. Verder vind ik de ontknoping naar het broertje in dit verhaal wat minder, maar dat komt misschien omdat ik zo onder de indruk was van de Wendigo, de Kraak en de Minotaurus.

    Verder weer een heerlijk monster verhaal. Graag komen lezen.

    Posted by Draakje
  9. March 10, 2011 @ 16:10


    Ik hoorde vandaag het nieuwe liedje van Rihanna (een nogal dubieuze tekst over SM). In dit nummer komt de tekst voor: “I may be bad but I’m perfectly good at it”.
    Ik moest meteen aan dit verhaal denken! TN-verdwazing????

    Posted by BoB de Winter
  10. March 10, 2011 @ 16:16


    SM en verstening … is dat een poging om mij weer te inspireren voor een dwaas verhaaltje? 😛

    Posted by Achmed Liën
  11. March 10, 2011 @ 17:02


    Ter inspiratie uit hetzelfde nummer….: “Sticks and stones may break my bones, but whips and chains excite me”
    Je vraagt je af waarom ze eigenlijk is weggegaan bij Chris Brown :S

    Posted by BoB de Winter
  12. March 10, 2011 @ 17:06


    Groeide er ook slangen uit Rihanna’s kop? Misschien verklaart dat iets!

    Posted by Achmed Liën

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.