By De Waterlander | June 29, 2010 - 8:10 pm - Posted in Astronomisch gedachtegoed, Duimzuigerij, Nederlands, Scherpe Blik

Hoe komt je leeftijd tot stand?
Een fenomeen wat diepe wonden kan slaan in je gedachtegoed.

Je begint natuurlijk al met leven. Hoe dat tot stand komt, hoef ik niet meer uit de doeken te doen (dit respectabele nieuwsblad is daar ook niet voor geschikt). Hoe tijd tot stand komt is iets wat tot de raadselen der mensen behoort.
De combinatie van leven en tijd is er één van objectief en subjectief. Volgens mij is het dan ook onmogelijk om tot een objectieve leeftijdsbepaling te komen.

Neem iemand die in het schrikkeljaar 1988 is geboren op 29 februari. Is de leeftijd van deze persoon op dit moment 22 of 5 jaar? Je kunt zelfs de vraag stellen wat de leeftijd had geweest als niet de Gregoriaanse maar de Gsorsnoi jaarkalender gebruikt was geworden.
Heeft iemand de leeftijd die hij of zij er uit ziet, of heeft iemand de leeftijd die er niet uitziet? Ook zo’n raadsel van de leeftijd: waarom zou je er uit zien als je leeftijd? Heeft iemand wel eens een leeftijd gezien  en verschilt deze  soms per leeftijd?  Zie je soms de leeftijd als je in de spiegel kijkt? Volgens mij niet, in de spiegel ziet mijn leeftijd er ‘s morgens compleet anders uit dan ‘s avonds of ‘s nachts na een avond stappen.

Is de bedoeling van leeftijd soms om aan te geven: ‘leef in de tijd’? Zou dat dan deze tijd zijn of een andere? Kan het zo zijn dat ik in een andere tijd leef dan de lezer van dit stuk?
Ja natuurlijk! Ik schrijf en leef dit in de huidige tijd en de lezer leest het voor mij in de toekomst. Daar kun je een opmerkelijke conclusie uittrekken: tijd reizen bestaat kennelijk al!

Het is de bedoeling dat deze eerste boreling gevolgd gaat worden door zeer onregelmatige opvolgers. En aangezien onregelmatigheid in dit bestek gekoppeld is aan tijd – en dus relatief –  kan het ook zo zijn dat het regelmatige opvolgers worden.

This entry was posted on Tuesday, June 29th, 2010 at 20:10 and is filed under Astronomisch gedachtegoed, Duimzuigerij, Nederlands, Scherpe Blik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

  1. June 30, 2010 @ 09:11


    Dat is schrikken hoor!
    Als je ‘s ochtends je bed uit komt en goedgeluimd achter je pc kruipt om de wereld weer eens te verbazen met een heerlijke anekdote of zomaar elk ander hoogstaand artikel en je wordt verrast met het feit dat er al een artikel is gepubliceerd!

    Weh?

    Dat heb ik toch niet geschreven?

    En naar ik weet heb ik ook (nog) geen verslaggevers in dienst die zich bij mij hebben aangemeld onder de naam ‘Heaven of John’.

    Goed. Gsorsnoi laat zich natuurlijk ook niet voor één gat vangen en is eens gaan onderzoeken waar deze mystery blogger vandaan is gekomen en hoe het hem is gelukt om op de TN in te breken.

    Er was een Navelpad met ontanagrammaniseertechnieken voor nodig om te ontfrutselen wie deze mysterieuze moppentapper was.
    Toen realiseerde ik mij het effect van de woorden die ik laatst tegen iemand had gezegd na het verschijnen van het artikel over het partijprogamma van de PTD:
    “Welkom bij de club!”

    Nog altijd beduusd van mijn verbazing bedenk ik me nu:
    Het zal de leeftijd wel zijn!

    Weten jullie nu ook wie deze man is?

    Posted by Gsorsnoi
  2. June 30, 2010 @ 12:26


    Sorry hoor, maar het enige anagram dat ik hier van kan maken heeft absoluut niets met de hemel te maken!!!

    Posted by BoB de Winter
  3. June 30, 2010 @ 12:37


    Miscchien dat zijn schaduw hem al is voorgegaan naar de hemel………

    Posted by PiCo

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.