Uitgesproken door: Patrick

Datum: woensdag 9 augustus 2017

This entry was posted on Wednesday, August 9th, 2017 at 16:36 and is filed under Gevleugelde Uitspraken, Nederlands, Verbaal Genot. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Comments

 1. August 10, 2017 @ 23:34


  Ik probeer wel snel te lezen, maar jij typt zo langzaam!

  Posted by BoB de Winter
 2. August 16, 2017 @ 16:45


  Wil-ík-het-anders-de-volgende-keer-publiceren? Ik-kan-in-elk-geval-sneller-typen! Hoewel… :-) Het-ontdekken-van-een-schrijffout-is-natuurlijk-een-hele-kunst, laat-dat-duidelijk-wezen, maar-dat-betekent-uiteraard-niet-dat-je-er-altijd-meteen-overheen-leest. Sommige-mensen-zijn-echt-razendsnel-met-het-ontdekken-van-schrijffouten, alsof-ze-daar-een-radar-voor-hebben. Nu-we-het-daar-toch-over-hebben, een-schrijffout-is-natuurlijk-een-fout-in-de-spelling (hier-op-de-Tycoon-Newspaper-vaak-gebezigd-als-‘schreivout’), ook-wel: de-schrijfwijze-van-een-woord. Het-kan-dan-gaan-om-het-gebruik-van-een-of-meer-verkeerde-letters-of-het-weglaten-van-letter(s)-om-een-klank-weer-te-geven, bijvoorbeeld-gyrocopter-in-plaats-van-gyrokopter, Kornelis-wind-in-plaats-van-Kornelis-windt, buro-in-plaats-van-bureau, navelpat-in-plaats-van-navelpad. Het-weglaten-of-ten-onrechte-plaatsen-van-diakritische-tekens-hoort-daar-ook-bij. Denk-bijvoorbeeld-maar-aan: aliën-in-plaats-van-alien, decolete-in-plaats-van-decoleté. Maar-dan-zijn-we-er-nog-niet! Het-verkeerd-gebruik-van-hoofdletters-valt-ook-in-deze-categorie: BoB-in-plaats-van-Bob, de-cultuur-der-nesnemenienen-in-plaats-van-de-cultuur-der-Nesnemenienen, de-Chinese-Doolhof-in-plaats-van-de-Chinese-doolhof. Dan-hebben-we-ook-nog-het-foutief-aan-elkaar-of-los-schrijven-van-woorden: achterin-het-Magnatenboek-in-plaats-van-achter-in-het-Magnatenboek; de-lol-is-er-af-in-plaats-van-de-lol-is-eraf-en-redactie-gebouw-in-plaats-van-redactiegebouw. En-ten-slotte (en-niet-tenslotte) het-niet-gebruiken-van-hoofdletters-waar-dat-wel-moet: de-hoofdstad-van-nederland-is-gohes-city-in-plaats-van-de-hoofdstad-van-Nederland-is-Gohes-City. Ach-je-moet-maar-zo-denken… als-je-er-snel-overheen-lees-dan-merk-je-er-niets-van… ;-)

  Posted by Ed Cetera
 3. August 16, 2017 @ 16:54


  Jammer dat je nu weer net een verkeerd voorbeeld van hoofdlettergebruik geeft: BoB is niet te vervangen door Bob…

  Posted by BoB de Winter
 4. August 16, 2017 @ 17:01


  En het is ook niet “Kornelis windt”, maar “Kornelis’ wind”!

  Posted by BoB de Winter
 5. November 16, 2017 @ 18:27


  Eh, “decolete-in-plaats-van-decoleté”: als je d’r overheen leest, dan merk je het niest. Een colete is een mouwloos vessie (een gilet zogezegd), dus een decolete is dan een ontvest. Zijn de decoletes (met of zonder axent) ont-l’d in plaats van onthalsd, of is er te diep in het halsje gekeken?
  - Bij de weg, als je ergens langzaam overheen leest, merk je ook niets. Een contaminatatie van: “Als u er overheen leest, dan …” en “Als u het snel leest, dan …”. Afijn, als u er snel overheen leest, dan merk u er twee keer niets van. Maar twee keer niets is niets. Dus toch goed. :-)

  Posted by O.O. Knog

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.