By moraalridder | December 21, 2008 - 8:48 pm - Posted in Duimzuigerij, Galbakkerij, Mabuhay, Nederlands

We kennen het gevoel. Zondagavond 21 december en nog altijd geen idee wat je moet gaan bereiden voor Kerst. Gelukkig is er in zo´n geval altijd een Moraelridder om u bij te staan. Zij het enigszins geromantiseerd, presenteert TN u hier het geheime Galbakken recept van onze Ranschbakkenmeester. Het water verdampt reeds in onze mond terwijl de reuzel aan alle kanten wegvloeit. Gegarandeerd een knallend begin van 2009 met:

“Een prikkelbaar Filippijns wildgerecht met diarreestopper”

Om te beginnen zet je een pot doperwtjes op een zacht vuurtje om alvast even op te warmen. Schil nu wat aardappelen en kook ze zoals gebruikelijk gaar. Neem drie kipschnitzels en panneer ze met broodkruimels, paprikapoeder, kerriepoeder, zout en peper. Bak ze om en om op een hoog vuur goudbruin. Vervolgens vet je een middelgrote ovenschotel in. Snijd de helft van de gekookte aardappels in plakjes en beleg de bodem van de schotel met deze plakjes aardappel. Snijd de kipschnitzels in kleine blokjes (1 cm of zo). Meng deze blokjes met de inmiddels opgewarmde en afgegoten doperwtjes, en verdeel dit over de plakjes aardappel in de ovenschotel. Pureer de rest van de aardappels, en verdeel dit over de schotel. Zet de oven op 3913 graden Celsius, en zet de schotel er gedurende 2 dagen in (vergt dus enige voorbereiding hè). Na twee dagen uit de oven halen, en het overgebleven koolstof verkruimelen tot poeder. Nu heb je alvast wat Norit voor na de maaltijd. Onmisbaar!

Neem nu drie plakjes zure zult, en vul deze met gekonfijte mosselen. Dit is om gang 1 te kunnen verorberen … de zogenaamde ‘amuse’!

Gang 1, amuse:
Eh! Vergeet de amuse. Hiervoor bestaat nog geen pakket bij de ziektekostenverzekeringen. Houd het maar bij de plakjes zure zult met gekonfijte mosselen.

Gang 2, het voorgerecht:
Zoals gebruikelijk heb ik gekozen voor een frisse salade.
Neem wat ijsbergsla, en was deze onder de koude kraan goed schoon. Meng er wat winegums door en breng deze op smaak met wat peper en een weinig zeezout. Even afgarneren met bieslook, basilicum, halfgare bitterballen, plakjes komkommer van minstens twee weken oud, peterselie, hamlappen en dragonder. Enne…dit is heerlijk met een knoflook-haring dressing!

Gang 3, het hoofdgerecht:

Ik heb gekozen voor een Filippijns wildgerecht.
Vraag vier weken voor aanvang bij de slager of hij drie stekelvarken biefstukken kan bestellen (vanwege de lange levertijd) en doe er gelijk maar een reerug bij. Snijd de bovenkant van het vlees gelijkmatig om de centimeter in en tevens een centimeter diep. Wrijf hier een garnalen-guacamole in en laat dit een uurtje marineren in de ketjap/sambal/tabasco vloeistof (doorkruisen wat niet van toepassing is). Vergeet hierbij niet om een zuur-bril te dragen i.v.m. die Arboknakkers.
Schil wat aardappelen en snijd deze in flinke blokken. Smijt deze in de ovenschaal. Leg er wat kippenbouten omheen, alsmede een stokje kandijsuiker, een snee roggebrood, zout, peper, een halve bloemkool, een pot Zaanse mayonaise, een lepel mosterd, een beker crème fraiche, een lik halvarine, een glas doodgeslagen Cola en een boterbabbelaar. Vervolgens braad je de stekelvarken biefstuk en de reerug op een hoog vuur dicht vanwege de sappen. Blus het vervolgens af met onaangelengde sinaasappel limonadesiroop. Leg dit op de rest in de schotel en doe het geheel op 180 graden een half uurtje in de oven. Warm alvast een pot augurken op bij een laag vuurtje. Verdeel de inhoud van de inmiddels gare ovenschotel over drie borden. Drappeer de warme augurken er omheen, en overgiet dit met een saus van slagroom met kruidnagelextracten.

Gang 4, het nagerecht:

Voor het toetje heb ik een sorbetglas gevuld met sate-ijs (kant en klaar te verkrijgen bij de slechtere supermarkten). Hierover giet je een sausje van gepureerde gamba’s en een teentje of 9 knoflook. Vermaal wat kardemonpeulen tot poeder en roer dit door wat aardbeien saus.
Tip: Lekker met een kopje warme cola met chocolade-pepermunt-ontbijtkoek-sliptong-appelstroop-cruesli-room!

Eet smakelijk! En hele fijne dagen van uw -3 Michelin-sterren Moraeltopkok!

This entry was posted on Sunday, December 21st, 2008 at 20:48 and is filed under Duimzuigerij, Galbakkerij, Mabuhay, Nederlands. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Comments

  1. December 22, 2008 @ 11:12


    Waar kan ik het hele recept downloaden?????

    Posted by Doubleyoukwak
  2. December 22, 2008 @ 17:12


    op http://www.ransbakken.nl
    link verschijnt binnenkort op de Tycoon Newspeepert!

    Posted by moraelridder
  3. December 23, 2008 @ 11:09


    Correctie!

    Die link, als hij verschijnt, dan verschijnt hij in de vorm van http://ransbakken.wsnoi.com
    Daarbij heeft de heer M. de Ridder te C.a/d.IJ. het contract voor sous chefs wellicht nog niet volledig doorgelezen. Het recht hebben op een eigen weblink op http://www.wsnoi.com zal toch echt een hogere frequentie recepten moeten bevatten en ten minste al een handje vol recepten moeten hebben.

    Indien de ransbakken-recepten nu zullen opstapelen in de mailbox van wsnoi, dan is de redactie van de TN zeker bereid hiervoor een link in het leven te roepen.

    Met vriendelijke gsorsnoi,

    Groeten

    Posted by Gsorsnoi
  4. December 23, 2008 @ 12:26


    waarvan akte!

    gnagna ende gniffelgniffel!

    M. de Ridder te C.a/d.IJ

    Posted by moraelridder
  5. December 27, 2008 @ 13:33


    kelere….
    die Norit is goed van pas gekomen zeg…

    Posted by moraelridder
  6. December 27, 2008 @ 19:49


    Weledele heer M.de Ridder te C.a/d.IJ,

    Whoehahahaha! Geldt voor mij ook zo.

    Met vriendelijke gsorsnoi,

    Groeten

    Posted by Gsorsnoi
  7. January 6, 2009 @ 13:19


    Jemig ik denk dat ik eerder of gigantisch aan de racekak van ga of ik een paar dagen in gigantische coma lig dan dat het een diareestopper is!

    Posted by BlackheartedGoddess

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.