By gsorsnoi | November 10, 2009 - 1:43 pm - Posted in Duimzuigerij, Nederlands, Onbedoelde mening

Onzin is zinnig. Dat staat als een koe boven water!

Dat wij daar gretig gebruik van maken, moge ook duidelijk wezen. Onze artikelen staan namelijk vol met die zinnige onzin. We smullen ervan! Toch zit er altijd wel ergens een boodschap verborgen in een uitspraak of een verhaaltje. Hoe zinloos ze ook lijken. En we maken er graag een sport van te graven naar die kleine feitjes. Het maakt niet uit hoe diep(zinnig) of cryptisch deze verborgen is. Er zit altijd wel een klein moraaltje verborgen in zo’n verhaal of uitspraak. Nietwaar, Moraelridder(t)?

Genoeg mensen zullen zich afvragen wat nou het nut is van het brabbelen over iets ogenschijnlijk onbenulligs. Maar het zou pas echt zinloos zijn als je überhaupt niets meer kan zeggen of schrijven wat op het eerst oog ‘onzinnig’ lijkt. Er valt altijd wel wat te twisten over de bijdrage die een stukje tekst ons levert. Neem nou die Lorem ipsum-teksten. Die worden door drukkers, zetter of grafische ontwerpers gebruikt om te zien hoe een tekst of lettertype eruit zou zien in een website, krant of een andere informatiedrager. Deze tekst lijkt op het eerste oog nep en zal al snel worden geïnterpreteerd als informatieloze tekst. Toch dient ook een betekenisloze dummytekst als deze een doel: het opvullen van een ruimte op een informatiedrager voor de beeldvorming van hoe deze informatiedrager informatie zou kunnen overbrengen.
En voor wie het echt wil weten: Lorem ipsum mag lijken op een verzameling nep-Latijn lijken, het heeft wel degelijk een oorsprong in een oud gewrocht: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lorem_ipsum

Dit artikel, wat je nu hier op de Tycoon Newspaper leest, heeft als doel jou te overtuigen dat onzin niet nutteloos is. Dit hoeft alleen niet voor alle ontvangers van deze boodschap als nuttig te worden opgevat. Je kan het interessant vinden of het kan je geen bal interesseren. Aan jou de keuze.

We spreken van informatie als jij als ontvanger betekenis kunt geven aan een boodschap die je ontvangt. Voorbeeldje: Ik zou een sms’je kunnen ontvangen in het Chinees. Waarschijnlijk verstuurd door een Chinees, maar per ongeluk verzonden aan het verkeerde 06-nummer. Deze boodschap heeft dan totaal geen waarde voor mij. Toch hoeft het niet te betekenen dat het sms’je onzin is. De Chinees kan wel opgesloten zitten in een brandende gebouw en driftig contact proberen te krijgen met de buitenwereld om hem te redden. Op die manier is de boodschap bij de verkeerde ontvanger terecht gekomen en heeft op dat moment geen waarde.

In een ander voorbeeld vertellen we een mop over een vliegtuig met 49 Belgen en 1 Nederlander:
De bodem van het vliegtuig klapt uit het vliegtuig, maar de passagiers weten zich nog net te redden door zich vast te houden aan de bagagerekken. De piloot meldt aan de passagiers: “Ik heb voor bijna iedereen een parachute, maar heb er één te kort. Iemand zal dus moeten springen.”
De enige Nederlander roept dan: “Oh, dat geeft niet hoor. Dan spring ik wel,” en laat zich vallen.
Uit waardering voor deze opoffering beginnen alle Belgen te applaudisseren.

Was dit nou zinnig? Nee, niet bepaald. Maar dient zo’n mop als deze nou echt een doel? Jazeker! Het doel is het vermaken van mensen die moppen kunnen waarderen, mensen die Belgenmoppen kunnen waarderen wel te verstaan. En dan moeten het mijns inziens ook nog mensen zijn die kunnen lachen om flauwe moppen. Want zo sterk zijn veel Belgenmoppen namelijk meestal niet (en deze al helemaal niet).

Op het internet wemelt het van dit soort moppen. Maar er is ook en hoop andere ongein te vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je treft het online aan. Van filmpjes op YouTube van die gekke Japanners die real-life computergames uitbeelden tot harde Jackass humor.
En laten we onzin.com niet vergeten. Dat is één van die vele sites die al dit soort maffe humor verzamelt, blijkbaar ter vermaak van mensen zoals jij en ik. Want het is soms toch gewoon heerlijk om te ontspannen en los te komen van de dagelijkse sleur? Flaters, grappen, grollen, rare spelletjes en andere hersenkronkels, wij genieten ervan.

Dus een volzin is niet altijd zinvol. Maar is onzin per definitie onzin? Dat is pas onzin!

[Update 19/12/2017: artikel verbeterd, herschreven]

Bestaat uit: “Niet over één nacht ijs gaan” & “Er geen gras over laten groeien”

Uitgesproken door: DJ Hitradio

Datum: Vrijdag 4 juli 2008