By Querido Noeyer | September 8, 2017 - 8:48 am - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Sterren krijgen door het spelen van spelletjes op WSNOI is natuurlijk al hartstikke leuk, maar door het uitvoeren van bepaalde opdrachten kun je nu nog veel meer verdienen.

De standaard missies vormen sinds kort, als eenheid, een nieuw spelelement op WSNOI, voor het eerst speelbaar op de site vanaf eind augustus 2017.
De standaard missies bestaan – zoals de naam al doet vermoeden – uit een reeks van 3 taken, die de speler op WSNOI iedere dag vers krijgt aangeboden en welke deze binnen 24 uur moet voltooien om leuke extra’s te krijgen. De speler krijgt de missies direct te zien tijdens het inloggen op de site en kan het overzicht van uitgevoerde of nog uit te voeren missies, links in het menu via ‘Missies’ raadplegen. Wanneer een missie is voltooid, wordt er een melding weergegeven, bijvoorbeeld op de pagina die wordt bezocht of boven het spel na het uitvoeren van een bepaalde prestatie.
De extraatjes worden verkregen zodra de speler naar de pagina ‘Missies’ terugkeert en op de knop ‘Verzilveren’ klikt. De extraatjes bestaan per missie uit een vooraf vastgesteld aantal sterren, zbersibarnen, spelaanwijzingen of verrassingsdozen.

Standaard missies zijn dus opdrachten die voor iedere speler op WSNOI toegankelijk zijn, ongeacht het gebruikerslevel. Iedere dag krijg je 3 willekeurige standaard missies aangeboden. Weet je ze alle 3 met goed gevolg te voltooien, dan krijg je daar bovenop nog eens 10 spelaanwijzingen.
Te zijner tijd zullen er ook zogeheten ‘level gebonden missies’ verschijnen. De speler kan dan extra missies aangeboden krijgen, waarbij de inhoud van de opdracht gebonden is aan de vrijgespeelde mogelijkheden die worden verkregen door het levelen.

By theonologie | July 12, 2016 - 3:08 pm - Posted in Games, Nederlands

Dat Pokémon Go begint meteen al extreme vormen aan te nemen. Gisteren maakte ik kennis met deze hype van Nintendo … correctie… The Pokémon Company. En ja, ook ik heb mij laten overtuigen om de ‘apk’ te downloaden en alvast op jacht te gaan. Toegegeven, het zogenaamd vinden van deze welbespraakte wezentjes uit de wereld van Satoshi Tajiri en te doen alsof jijzelf een ware Pokémon Trainer bent, werkt erg aanstekelijk. Toch ken ook ik, als iemand die wel als redelijk sensatiebelust en als fanatiek gamer bekend staat, z’n grenzen. Op je werk ben je om te werken (hoewel…), naar school ga je om te studeren, in de supermarkt sta je om boodschappen te doen en thuis ben je er of voor je gezin of om – behalve je huishouden – ook wel iets anders te doen dan alleen maar op Pokémon te jagen. Euh… toch? Of heb ik hier iets gemist?

Vanmiddag rond de klok van 12:00 uur liep ik van mijn werkplek naar buiten om op het station van Haarlem m’n lunch naar binnen te werken en even aan mijn verhalen te schrijven. Nietsvermoedend zat ik daar in de tweedeklas wachtruimte en maakte ik mij juist op om mijn lunch alweer af te ronden toen er een stel de wachtruimte kwam binnen stappen van zeg voor het gemak twee generaties ouder dan mij. We praten over een leeftijdscategorie dat aardig overeenkomt van de geestelijk vader van dit spel zelf. Dus misschien verklaart dat iets.
De vrouw van het stel liep in elk geval direct met haar telefoontoestel omhoog in haar handen naar binnen en sprak prompt tegen haar man:
“Ik heb hem! Daar is ie…”
(hier deed ik mijn best dit stel niet aan te staren!)
De man ging hier in mee, hoewel ietwat aarzelend en ging reeds voor de vrouw staan.
“Ja, zo. Of nee, je linkerhand moet nog iets omlaag,” instrueerde de vrouw haar man om de perfecte foto te kunnen schieten van haar echtgenoot met het denkbeeldige wezentje dat alleen zijzelf op de camera van haar telefoon kon zien. Het was om je kapot te schamen, zo voelde ik het althans.
Afijn, ik stond toch op het punt om terug te lopen naar mijn werkplek, zodat ik de wachtruimte gauw verliet en kort daarna liep ik alweer op het stationsplein, het voorval van zojuist was ik alweer vergeten.
“JA! Daar links, ik heb hem hoor!” hoorde ik opeens iemand uit de Starbucks schreeuwen.
Ik dacht, nee echt? Niet hier ook al, hè?
Verderop op het stationsplein bij het standbeeld van Kenau en Ripperda herhaalde het fenomeen zich opnieuw:
“Daar,” En wat ik zag, was een man die op zijn telefoon een bal omhoog veegde om een Pokémon te vangen die hij kennelijk bij het beeld op zijn camera had zien verschijnen.
Het was een stralend zonnig moment op de dag, op straat liepen de meeste mensen met korte mouwtjes of korte rokjes, maar waar hield iedereen zich mee bezig?
Juist;
Pokémons vangen…

By Stefanie Gotch | June 20, 2014 - 7:38 pm - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Eindelijk is hij er! Het lange wachten wordt beloond. De ontwikkelaar van de retrogames op WSNOI, Romeo Mazzei, is terug met een geheel nieuw spel: Arcade Ace. Het is, zoals hij het zelf noemt, zijn ‘Retromagnum Opus’. En dat is geen woord te veel gezegd. Want in zijn nieuwe schepping waan je jezelf in de jaren tachtig. Toen ging je nog voor computerspelletjes de deur uit en bracht je je vrije tijd door in de arcadehallen. Door het inwerpen van munten kon je er diverse spelletjes spelen zoals Frogger, Pac-Man, Tapper en Paperboy. Het moeten dit type spellen zijn geweest die Romeo Mazzei op het idee hebben gebracht om deze good old times terug te brengen in een zijn eigen creatie. In de jaren tachtig had Arcade Ace beslist niet misstaan. Zeer waarschijnlijk had het nog een grote hit geworden ook!

Het verhaal

Je speelt Ace, de gepixelde belichaming van Romeo Mazzei zelf en bent daarmee een groot liefhebber van retrogames. In de stad heeft zojuist een geheel nieuwe arcadehal haar poorten geopend. En jij kan niet wachten totdat jij achter de speelkasten kan kruipen om tot in de late uurtjes je tijd te verdoen. Alleen heb je op dit moment natuurlijk geen cent op zak. Je zal dus aan de bak moeten om wat ‘coins’ bij elkaar te sprokkelen. De muntslikkende automaten wachten geduldig op jouw komst.

Minigames

Arcade Ace is het crème de la crème onder de minigames. Het doel is om vier minigames te komen spelen in de arcadehal, maar goed beschouwd zijn de taken die jij moet verrichten om aan muntjes te komen al minigames op zich. Het spel brengt je in de verleiding om voor klassiekers zoals ‘Alien Antics’, ‘Helibot’, ‘Mighty Knight en ‘King of the Road’ naar de arcadehal af te reizen. Niemand zal het je echter vreemd  staan aankijken als je het gros van de speeltijd besteedt aan de activiteiten die daaraan vooraf gaan.
Op vijf verschillende bestemmingen zullen stadsgenoten jouw hulp willen inroepen om enkele typische taken te volbrengen. Appels vangen, post rondbrengen op een skateboard, afdalen in een vulkaan, boomstam springen, goochelshows bijwonen en het uitschakelen van een alarmsysteem, jij draait je hand er niet voor om. Of zoals één van de bewoners van de stad over de minigames spreekt:
“Only a real Ace can complete them all”

Knipoog naar eerdere spellen

Maak kennis met iconische personages. Neem het op tegen een heuse ninja in de dojo, laat je spierballen zien bij de Kop van Jut en laat vooral oude vrouwtjes niet zelf in een doolhof op zoek gaan naar verdwaalde huisdieren! Maar laat ook beslist de kans niet liggen om even een praatje te maken met detective MacDougal. Wat hij je te vertellen heeft, kan nog wel eens van groot nut blijken. De gemiddelde moeilijkheidsgraad maakt Arcade Ace al snel toegankelijk voor iedere gameliefhebber. Het spel zit vol verwijzingen naar games uit de jaren tachtig. Ontdek jij ze allemaal?

De kick slaat snel toe wanneer je voor het verdienen van muntjes eenvoudig ogende opgaven moet volbrengen. De verhaallijn is niet bijster ingewikkeld, maar dat mag jou er niet van weerhouden om compleet aan dit spel verknocht te raken.

Nee, je bent niet naar de eighties afgereisd. Arcade Ace heeft gewoon vette retro graphics :-)

Download hier de retrogame: http://www.wsnoi.com/index.php?page=arcadeace

Arcade Ace levert tevens een Tycoon Newspaper-spel op!

LET OP: Romeo is erg nieuwsgierig of jij al de verwijzingen naar de oeroude spelletjes uit de jaren tachtig uit zijn spel weet te herkennen. Samen met zijn vrienden Alfred Miga en Arie Tari heeft hij daarom een officiële lijst samengesteld van retrogames waar de minigames uit Arcade Ace sterk aan doen denken. De lijst hieronder bevat alle 25 minigames uit Arcade Ace waar een vroegere arcadespel bij valt te raden. Pik jij ze er uit? Dan kun je daar per goed geraden game 10 sterren mee verdienen. Om te voorkomen dat er al te wild met sterren wordt gestrooid hebben we wel een extra spelregel ingebouwd: minigames waar al een retrogame bij is genoemd, kan niet nog een keer 10 sterren opleveren (dit om te voorkomen dat je nog 100 imitaties op Pac-man aandraagt als inspiratiebron!). Toch zijn er enkele alternatieve spelinvloeden op Romeo’s officiële lijst waarmee je per game nog 5 sterren extra kan verdienen indien je ze raadt. Ook zijn er minigames die zelf een combinatie vormen van twee spelinvloeden. Daarbij is het de bedoeling dat je beide spelinvloeden noemt om de 10 sterren te verdienen. Welke een combinatie kennen staat bij de opgaven. Uiteraard mag een spelinvloed maar één keer geraden worden. Dus wie als eerste correct raadt, krijgt de sterren. De speeltijd van dit Tycoon Newspaper-spel is onbeperkt en pas afgelopen als alle 25 spellen geraden zijn.

De ‘niet voor je beurt spreken’-regel passen we ditmaal niet toe (zie ook: http://wsnoi.com/tn/?p=430 > kopje Je beurt afwachten). Antwoorden graag in de comments.

Spelinvloeden raden voor de Arcade Ace minigames:

 • Arcade Ace als een geheel (combi, 2 alternatieve spelinvloeden)
 • Boomstam springen – geraden door BoB
 • Coffee Café (1 alternatieve spelinvloed)
 • Appels vangen (1 alternatieve spelinvloed)
 • Bloemen verzamelen (1 alternatieve spelinvloed)
 • Neil the Seal (1 alternatieve spelinvloed)
 • Wensput (1 alternatieve spelinvloed)
 • Zandsculpturen
 • Vulkaan afdaling – geraden door Stoomkoker (1 alternatieve spelinvloed)
 • Bootje oppompen
 • Ninja dojo
 • Skateboarden – geraden door BoB (2 alternatieve spelinvloeden)
 • Goochelshow
 • Alarmsysteem uitschakelen (2 alternatieve spelinvloeden)
 • Silly Sprint (3 alternatieve spelinvloeden)
 • Dieren tellen
 • Doolhof (combi)
 • Ballonvaart
 • King of the Road (combi)
 • Alien Antics (combi) – geraden door Sandra
 • Helibot (combi)
 • Mighty Knight (combi, 1 alternatieve spelinvloed)
 • Schijfschieten
 • Kop van jut (1 alternatieve spelinvloed)
 • Vissen
By Stefanie Gotch | May 20, 2014 - 5:04 am - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Beste Snooiers, spelers van WSNOI,

Er gaat op WSNOI een fundamentele wijziging aan staan te komen m.b.t. het verdienen van geld. Er zal gesleuteld gaan worden aan het mechanisme waarop de Onbestaande beroepen generator jou aan een baan gaat helpen.

De nieuwe spelregels zullen er aldus als volgt uit gaan zien:

1. Snooiers mogen voortaan nog maar 1x per maand solliciteren.
2. Raak je je baan kwijt, dan krijg je een keuze voorgeschoteld:

 • Wil je binnen dezelfde maand opnieuw kunnen solliciteren? Dan moet je deze extra sollicitatiemogelijkheid eerst vrijspelen door een een x-aantal sterren(*) bij elkaar te spelen (vanaf het moment van baanverlies). Dit gaat de gehele maand zo door.
 • Wil je je baan behouden, bijvoorbeeld omdat het salaris je wel aanspreekt? Dan zul je binnen dezelfde maand nog moeten levelen. Levelen wil zeggen dat je zoveel sterren bij elkaar moet hebben gespeeld dat je weer een duizendtal sterren verder bent. Spellen zoals het zoeken naar pakketjes, Bakkie Snooi en Picture Tycoon lenen zich hier goed voor.

3. Onbestaande beroepen zullen worden gebonden aan een contractduur. Tijdens het sollicitatieproces zul je worden geïnformeerd hoe lang het contract geldig is. Na 2, 3 of 4 maanden – afhankelijk van de duur – loopt je contract af en krijg je meteen de mogelijkheid opnieuw te solliciteren.
4. Op de 28e van de maand krijg je jouw salaris uitbetaald, mits je al meer dan 14 dagen in dienst bent.

( * = Afhankelijk van welk level je hebt op WSNOI zul je meer of meer sterren moeten behalen om weer opnieuw te mogen solliciteren. Er gaat wel een ondergrens gelden van 50 sterren.)

Zo, menen wij, komt de werking van het zoeken naar een baan op WSNOI dichter bij de werkelijkheid. Daarbij bevordert dit de waarde van de zbersibarn, de munteenheid van WSNOI. Incidentele Snooiers, zij die de site niet zo vaak bezoeken, zullen vermoedelijk überhaupt slechts 1x per maand aan solliciteren toekomen (dus die merken dit verschil niet eens). Fanatieke Snooiers zullen de sterrentargets waarschijnlijk makkelijk halen, afhankelijk van hun level en hoe hoog we de sterrentargets gaan instellen.

We hopen hiermee een revolutionaire wijziging op de site aan te brengen en de speelwaarde van de Onbestaande beroepen generator nieuw leven mee in te blazen.

Wanneer de wijzigingen van kracht zullen gaan zijn, is nog niet helemaal bekend. Uiteraard zal iedereen tijdig hierover worden geïnformeerd.

Heb je vragen naar aanleiding van deze aankondiging? Laat dan even een reactie achter in de comments.

Met vriendelijk groet,

Stefanie Gotch

By Stefanie Gotch | February 2, 2014 - 10:45 pm - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Ontdek nu op WSNOI wie jouw geheime valentijn is!

Met een nieuw spel op onze site, die je gedurende de eerste 14 dagen van de maand februari kunt spelen, kun jij erachter komen wie er een oogje op je heeft. In dit spel is het de bedoeling dat je op zoek gaat naar allerlei chocolaatjes die behoren bij een Chocolade Hart welke je aantreft op de beginpagina van dit spel. Wanneer je alle chocolaatje cq. bonbons gevonden hebt, kun je ze gaan opsmikkelen en kun je gaan ontdekken wiens hart sneller van jou gaat kloppen.

Stap in het avontuur door een bezoek te brengen aan Gsorsnoi’s Steamworks en struin het pand af naar chocolaatjes. Pas wel op, want deze speurtocht is beslist niet zonder gevaren; navelpadden liggen voortdurend op de loer om jouw sterren af te pikken. De beloning die jou staat te wachten is precies 100 inwisselbare sterren. Truc is dus om zoveel mogelijk uit de klauwen van die blauwe kwakers uit te buurt te blijven om zo min mogelijk sterrenschade op te lopen.

Kom Secret Admirer nu uitproberen op WSNOI door deze link te volgen: http://www.wsnoi.com/index.php?page=valentine

Succes met vinden… en in de liefde.

Groetjes,

Stefanie Gotch

By Querido Noeyer | December 3, 2013 - 11:02 am - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Goedemorgen allen,

Vandaag bericht ik jullie dat er sinds 1 december weer een nieuwe Quiz van de Maand voor jullie klaar staat. De Quiz van de Maand wil zeggen, een maandelijkse quiz op de website www.wsnoi.com waar iedereen één keer aan kan deelnemen, met als doel om er zoveel mogelijk vragen in goed te beantwoorden. De quiz bestaat uit 10 vragen en het thema is deze maand ‘Azteken’. Best een pittig onderwerp, maar er zitten ook een paar erg makkelijke tussen, heb ik inmiddels vernomen.

Vanaf 1 januari verandert de Quiz van de Maand:
Het zal tijdens het MAANDSPEL dan niet langer mogelijk zijn om de bewuste quiz van die maand in de looptijd ervan te kunnen oefenen. Dit op veler verzoek van de diverse quizspelers. Het wordt algemeen eerlijker gevonden om de quizvragen niet vlak voordat je hem speelt nog even gauw te kunnen oefenen. Parate kennis wordt meer gewaardeerd. Wel daar zit wel wat in natuurlijk.
We begrijpen dit verzoek en vandaar dat we de Quiz van de Maand al hebben aangepast om in 2014 de ‘oude stijl’ vaarwel te zeggen. 1 Januari gaat het quizonderwerp van die maand op slot en kun je hem dus alleen in de MAANDQUIZ spelen.

Een andere verandering zal ook worden doorgevoerd. Namelijk dat de quizvragen binnen 30 seconden beantwoord moeten worden, anders worden deze fout gerekend. Dit om googelen tijdens een vraag zoveel mogelijk tegen te gaan.

Nog eenmaal in de ‘oude stijl’:
http://www.wsnoi.com/index.php?page=playqvdm

Allen succes! Ik hoop dat er zoveel mogelijk mensen de quiz in de oude stijl nog even willen spelen.

By rinaoddel | October 21, 2013 - 9:03 am - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

Vanaf vandaag is er een nieuw spel gelanceerd op WSNOI: Bakkie Snooi, een verfrissend zoekspel waarbij je bonen moet zoeken en koffie bereidt om sterren te verdienen.

In dit spel maak je iedere dag kans vele sterren te verdienen simpelweg door het bereiden van bakjes koffie (de ‘Bakkies Snooi’). Zodra de dag begint wordt er voor jou steeds een nieuwe smaak / recept klaargezet welke je kan klaarmaken door er de juiste bonen voor te gebruiken. Deze bonen moet je echter wel eerst zien te bemachtigen. Dit doe je bijvoorbeeld door spellen op WSNOI te spelen die onder bepaalde voorwaarden deze bonen opleveren of door ze te kopen of door ze te zoeken op de site.
Op het hoofdscherm van het spel zelf zie je rechts welke bonen er benodigd zijn voor het huidige recept.

Heb jij op een goed moment alle bonen gevonden, dan kun op de knop ‘Bereiden’ klikken en wordt de koffie vanzelf gezet. De bonen gaan dan door de bonenmaler en levert behalve goeie koffie ook een hele berg sterren op.
Als dat geen heerlijk spel is…
(Ja of je moet geen koffie lusten natuurlijk)

Probeer Bakkie Snooi vandaag nog uit door te gaan naar Bakkie Snooi.
Heb je nog geen account op WSNOI? Meld je dan eerst aan via Onze aanmeldpagina.

Even voorstellen:Speciale functionaliteiten die Bakkie Snooi bijzonder maken:

Op het ‘Bonen’-tabblad wordt keurig bijgehouden welke bonen je al bezit en welke je nog moet zoeken. Heb je een boon op voorraad, dan verschijnt hierbij een vinkje. De knop ‘Bereiden’ om je koffie mee te kunnen zetten wordt actief op het moment dat jij je voorraad compleet hebt.

Bevalt een smaak je niet, omdat je het lastig vindt hiervoor alle bonen bij elkaar te krijgen, dan kun je een recept opblazen dan wel vernieuwen door hiervoor bommen te gebruiken.

Om wat extra dimensie toe te voegen aan dit smaakvolle spel, kun je je koffie nog lekkerder maken door ‘Extra Pit’ te gebruiken. Dit is het tabblad waar je kunt gaan raden welke geheime bonen jouw koffie nog meer sterren doen opleveren.

De ‘plusjes’ bij de bonen geven aan welke bonen je kunt inzetten om te raden. Maar opgepast! Als je de koffie bereidt met de verkeerde extra bonen, dan zet je een slappe bak en gaan al je ingezette bonen verloren!

Door middel van een speciale receptenlijst wordt bijgehouden welke recepten op dit moment binnen jouw kennisgebied liggen om te kunnen bereiden. Per recept kun je daar zien wat de ingrediënten zijn, welke bonen je nodig hebt voor Extra Pit, welke Extra Pit je al hebt vrijgespeeld en wat het huidige recept is. Door het koffie-icoontje en de kleurmarkering wordt ook visueel gemaakt voor welke andere recepten je op dit moment de juiste bonen op voorraad hebt.

Prettige bijkomstigheid: als je op WSNOI een level omhoog gaat: krijg je er nieuwe recepten bij!

Er is nog veel meer te vertellen over dit spel om je mee te verlekkeren, maar ik mag een boon zijn als dat hier nog gaat passen. Het is vast nog leuker om het zelf te gaan ontdekken. Ben je al dorstig geworden, speel dan nu Bakkie Snooi!

Oh ja, en opgepast nog met deze glibberige gluiperd!

By gsorsnoi | May 15, 2013 - 6:54 am - Posted in Games, Nederlands, WSNOI

Ter gelegenheid van het 5-jarige jubileum van de Tycoon Newspaper starten we vandaag met een eenmalige Super Actie, een wedstrijd waarmee jij 250 sterren kunt verdienen.
Vol trots mag ik namelijk zeggen dat jaren ontwikkelwerk op WSNOI nu eindelijk z’n vruchten begint af te werpen en de site WSNOI aan populariteit begint te winnen. Steeds meer mensen melden zich erop aan en de activiteit op de site, met name op quizgebied, neemt enorm toe. Maar er valt meer te doen op deze site. Met spellen zoals Jack and the Bomb, Picture Tycoon en het galgjespel Herrezen van de Galg vallen veel sterrren te verdienen. En het is vooral voor het laatste spel waar ik extra aandacht voor wil vragen. Herrezen van de Galg is een hangman-spel waar je redelijk snel achter elkaar aan sterren kunt komen door woorden te raden. Jammergenoeg is het spel wat in vergetelheid geraakt, maar daar gaat verandering in komen:

Wie vanaf nu gerekend als eerste 100 galgjewoorden op zijn naam kan krijgen, krijgt van mij 250 sterren als beloning!

Ik wil er dus een wedstrijdje van maken, dat de eerste die 100 woorden bereikt, deze unieke beloning in ontvangst mag nemen. Want, wees wel, 250 sterren is al een KWART van wat je nodig hebt ook op WSNOI weer een level omhoog te gaan. Voel je vrij om de kans te laten liggen, maar dat zou wel eeuwig zonde zijn. Bovendien prijkt jouw naam straks in de top van de Most Wanted List!

BoB, Stoomkoker en Sandra hebben deze magische grens al gepasseerd. Maar zij vinden het niet erg dat deze kans aan hun neus voorbij gaat. Ze zijn allang blij als ze daardoor weer wat tegenstand krijgen in Herrezen van de Galg.
Let op: dus niet Traditionele Hangman gaan spelen, daar kun je geen sterren mee verdienen!

Er is geen sluitingsdatum voor deze actie. Het gaat erom wie het eerste die 100 woorden pakt!

Succes en we zien je graag aan de galg :-P

Speel het spel hier

By Querido Noeyer | July 7, 2012 - 12:29 pm - Posted in Duimzuigerij, Games, Nederlands, WSNOI

image by Gsorsnoi

Eerdaags zal de bètaversie van het nieuwe WSNOI-spel ‘Quiz van de Maand’ verschijnen. Hierbij bereiden we jullie vast voor op de spelregels die van toepassing zijn op deze interactieve quizgame:

Geschiedenis

De Quiz van de Maand is een spelprincipe dat in 2003 is bedacht tijdens de eerste versie van WSNOI. Iedere maand werd er een quiz gepubliceerd met steeds een nieuw thema. Bezoekers van deze site konden meedoen aan de maandelijkse quiz door de quizvragen te beantwoorden in een webformulier en stuurden dat op wanneer men meende alle vragen zo correct mogelijk te hebben beantwoord. Tenslotte werd er een scorelijst bijgehouden waarbij hij of zij die als eerste de meeste punten had ingezonden, de winnaar was.

Dit spel blonk uit in z’n eenvoud en was goed voor het leeuwendeel van het aantal bezoekers dat speciaal hiervoor naar WSNOI kwam. Het werd dus hoog tijd dat de Quiz van de Maand weer terugkwam. En nu is het dan eindelijk zover!

Algemene spelregels

Van de meeste quizen die je hier kunt spelen bestaan naast de maandelijkse variant ook verschillende andere spelopties, zodat je de quizen op ieder gewenst moment kunt spelen en niet hoeft te wachten tot de ‘Quiz van de Maand’ verschijnt. Zo kun je de quizen dus wat oefenen voordat je besluit om aan de grote quiz mee te doen.

Quizen die hier worden aangeboden bevatten allen minimaal 40 vragen. Dit aantal is bewust zo hoog gekozen om ervoor te zorgen dat bij iedere keer dat je de quiz speelt andere vragen voorgeschoteld kunt krijgen. Voor iedere quiz worden steeds 10 willekeurige vragen geselecteerd. Hiermee wordt een stukje variëteit beschikbaar gesteld, waardoor het steeds opnieuw interessant blijft naar een quizcategorie terug te keren.

Je kunt meedoen door op het hoofdscherm van de Quiz van de Maand op één van spelopties te klikken. In alle gevallen kom je in één van de twee hoofdvormen van de quiz uit:

 • alle 10 de vragen worden ineens op één scherm getoond, die je rustig op je gemak kunt invullen.
 • de vragen verschijnen na elkaar terwijl op de achtergrond wordt bijgehouden in hoeveel tijd je de quiz oplost.

In beide gevallen kom je na het beantwoorden van de laatste vraag in het evaluatiescherm terecht waarin wordt bepaald wat je score is.

Spelvormen

Quiz van de Maand

Eens per maand verschijnt er een nieuwe quiz waartoe iedere gebruiker wordt uitgedaagd die een account heeft op WSNOI. Op de 1e dag van die maand wordt geheel geautomatiseerd en willekeurig een quizcategorie bepaald. Dit is altijd een thema dat nog niet eerder is aangeboden in de speloptie ‘Quiz van de Maand’, maar het kan er wel één zijn dat je eerder in de andere spelvarianten hebt kunnen oefenen. Geadviseerd wordt om ook eerst de quiz nog even te oefenen voordat je besluit aan de grote wedstrijd mee te doen. De Quiz van de Maand kan namelijk maar één keer gespeeld worden, om zo iedereen gelijke kansen te geven.

Onder de Quiz van de Maand staat een pot vermeld. Deze start iedere maand met 100 sterren en met een bedrag van 500 zbersibarnen. Het aantal sterren loopt op met het aantal goede antwoorden dat iedere speler tijdens de Quiz van de Maand geeft. De fouten antwoorden worden bestraft met een aantal zbersibarnen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de vraag. Feitelijk is dit niet anders dan wanneer je één van de andere spelopties speelt, maar met dit verschil dat de verrekening van deze punten niet meteen aan het einde van de gespeelde quiz plaatsvinden, maar op de 26e van de maand. Want die datum is de dag waarop de winnaar wordt bepaald.

Hij of zij die de meeste vragen goed had en in de kortste tijd heeft beantwoord, staat op de 1e plaats en krijgt 100% van de sterrenpot en 100% van de zbersibarnenpot. De speler op de tweede plaats krijgt 90% van de sterrenpot, de derde plaatshouder 80%. Dit gaat zo door tot de 10e plaatshouder, die het moet doen met 10%. De zbersibarnenpot wordt echter alleen uitgekeerd aan de eerste plaatshouder, zodat dit hem of haar een duidelijke onderscheidende positie oplevert ten opzichte van de rest.
Het zbersibarnen saldo van de WSNOI-gebruiker die wint, wordt meteen bijgewerkt. Voor de afrekening van de sterren geldt dat de gelukkigen een zogenaamde ’sterrencheque’ toegestuurd krijgen en deze kunnen terugvinden in de WSNOI-Inbox. De persoon die zo’n cheque ontvangt kan dan zelf besluiten op welk moment hij of zij deze wil verzilveren.

Vrij spelen

Voor het bekend raken met de quizvragen uit een categorie, is de optie ‘Vrij spelen’ een fijne variant om mee te beginnen. Na het klikken op deze speloptie komt men uit in een overzichtscherm waarin verschillende quizcategorieën worden aangeboden. Deze quizen kunnen gespeeld worden, simpelweg door links bij iedere quiz op de tekst ‘Quiz spelen’ te klikken.

Race tegen de klok.

Wanneer je meent al een beetje vertrouwd te zijn geraakt met sommige quizvragen, dan kun je jezelf eens uitdagen met het spelen van de speloptie ‘Race tegen de klok’. In deze quizvariant worden de vragen niet onder elkaar, maar na elkaar op het scherm aangeboden. En er loopt op de achtergrond een timertje dat bijhoudt hoe lang je over iedere vraag en de quiz in totaliteit doet.

Het is niet onverstandig om ook deze speloptie eens uit te proberen en daarop de Quiz van de Maand te oefenen, omdat de maandelijkse quiz ook uit deze spelelementen is opgebouwd.

Competitie

De speloptie ‘Competitie’ voegt nog wat extra activiteit toe aan de quizen op deze website. Je kunt hiermee namelijk andere leden op WSNOI uitdagen om met jou een quiz te spelen! In basis komt het hier op neer dat je eerst zelf een quiz speelt zodat er na afloop een e-mailtje naar degene wordt gestuurd die je hebt willen uitdagen om deze quiz ook te spelen. Natuurlijk krijgt die tegenspeler dan wel dezelfde vragen voorgeschoteld.

Nadat je in het hoofdscherm van de Quiz van de Maand op speloptie ‘Competitie’ hebt geklikt, kom je in een vertrouwd scherm terecht waar je uit de verschillende quizen kunt kiezen. Een opmerkelijk verschil is daar wel dat er bij de quizcategorieën nu niet meer staat ‘Quiz spelen’, maar ‘Tegenstander kiezen’. Zodra je daar op hebt geklikt, wordt je omgeleid naar de Ledenlijst. Daar tref je een overzicht aan van alle gebruikers die op WSNOI actief zijn. Je hebt nu de keuze om jouw tegenstander te kiezen. Leden op WSNOI die je al eens hebt uitgedaagd zijn zwart gekleurd. Die kun je niet eerder weer uitdagen dan zodra zij jouw uitdaging hebben aangenomen, afgewezen of totdat de quizuitdaging is verlopen. Iedere quizuitdaging verloopt automatisch na twee weken.

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt tegen wie je wilt spelen dan start de quiz alsof het speloptie ‘Race tegen de klok’ betreft. Beantwoordt de vragen daarom niet alleen zo correct mogelijk, maar het liefst ook in een zo kort mogelijke tijd. Jouw tegenstander krijgt namelijk dezelfde vragen voorgelegd en zou wel eens van jou kunnen winnen als jullie met hetzelfde aantal goede antwoorden eindigen, maar hij of zij deze vragen in een korter tijdsbestek heeft beantwoord.

Anders dan bij de speloptie ‘Race tegen de klok’ worden de zbersibarnen en sterren niet meteen afgerekend zodra je zelf de quiz hebt afgerond. Dit gebeurt pas zodra jouw tegenstander de quiz ook heeft gespeeld. De winnaar krijgt dan alle sterren, maar beide spelers betalen op dat moment nog steeds voor hun eigen foute antwoorden. Over de uitslag krijg je een berichtje in jouw WSNOI-Inbox. Er kan ook een berichtje verschijnen dat de quiz is verlopen. In dat geval heeft jouw tegenspeler de uitdaging niet kunnen of willen aannemen.

Indien je zelf degene bent geweest die is uitgedaagd door een ander, dan zijn de regels niet veel anders. Behalve dat je om de quiz te spelen in het categorieën-overzicht van deze speloptie moet klikken op de openstaande uitdaging(en). Je vindt deze in de kolom ‘Uitdagingen’, direct naast de quiztypes.
Hoeveel quizuitdagingen er precies voor jou open staan zie je in het hoofdscherm van de Quiz van de Maand.

Quiz tot je erbij neervalt (gepland voor ontwikkeling).

Aan deze quizvariant wordt nog gewerkt. Het idee moet zijn dat je een quiz voorgeschoteld krijgt waarbij je net zolang vragen kunt blijven beantwoorden totdat je één vraag fout antwoordt. De quiz is dan meteen afgelopen. Het doel moet dan zijn dat je moet zien te proberen een zo hoog aantal mogelijke goede antwoorden per quizcategorie te scoren.

Sterren en zbersibarnen in dit spel

Foute antwoorden kosten geld. Hoe meer vragen je fout beantwoordt in een quiz, hoe hoger het geldbedrag dat je aan het einde van de quiz zult moeten betalen. De bedragen kunnen nog verder oplopen indien de vragen die je fout had van een hogere moeilijkheidsgraad zijn. Een fout beantwoordde vraag met 1 ster kost je slechts ZB 10,-. Maar een fout beantwoordde vraag met 2 sterren kost je al ZB 20,-. Deze lijn kun je doortrekken tot de vragen die 10 sterren hebben en dus ZB 100,- kosten. Gelukkig komen de echt moeilijke vragen maar zelden voor. Toch kan een quiz aardig duur uitvallen als je te veel antwoorden onjuist beantwoordt.

Gelijk aan de moeilijkheidsgraad leveren correct beantwoordde vragen juist de sterren op die erbij staan. Zou je daarom een vraag weten te beantwoorden waar tien sterren bij staan, dan kun je jezelf rijk rekenen in het totale sterrensaldo dat je op WSNOI kunt verdienen.

Zbersibarnen en sterren worden doorgaans afgerekend aan het einde van ieder quiz. Alleen bij de spelopties ‘Competitie’ en ‘Quiz van de Maand’ gebeurt dit pas op een later moment. Hierboven lees je daar meer over bij de uitleg van de betreffende spelopties.

Moeilijkheidsgraden

De Quiz van de Maand is een zelflerend systeem. Bij iedere keer dat een vraag goed of fout wordt beantwoord, worden deze resultaten opgeslagen in onze database. Zo wordt er gekeken naar het aantal keer dat de vraag goed of fout doorkwam. Na ieder spel wordt het percentage dat de vraag onjuist is beantwoord verdeeld over een schaal van tien sterren. Indien de vraag 20% van het aantal keren dat deze is gespeeld fout was beantwoord, dan wordt het aantal sterren bij deze vraag opgehoogd tot 2.
Zo moet een vraag dus wel echt extreem moeilijk zijn, wil deze ooit een sterrenaantal van 10 kunnen bereiken. Feitelijk kun je dan dus wel stellen dat een vraag praktisch nooit op zoveel sterren uit zal komen. Dat zou impliceren dat de vraag namelijk nooit goed beantwoordt wordt. En in een constructie van multiple choice is dit haast onbestaanbaar.

Niet getreurd. Vragen met een hoog aantal sterren komt evengoed veel voor. Ben jij erg goed in een bepaalde quizcategorie en je wilt echt voor de hoogste sterren spelen, dan heb je de mogelijkheid om via speloptie ‘Vrij spelen’ zuiver voor vragen te gaan die van dit hoge sterrenaantal zijn voorzien. In het overzicht met quizcategorieën vind je deze quizen onderaan de pagina. Echter, die moeilijkere quizen kun je daar alleen vinden, indien het minimaal 40 vragen bevat van het genoemde hogere sterrenaantal.

Quiztypes ‘A’ en ‘S’

In de Quiz van de Maand kun je uiteenlopende soorten quizen aantreffen. Natuurlijk zal niet iedereen van elke quizcategorie evenveel afweten. Toch is aannemelijk dat de gemiddelde quizer wel iets zal weten van onderwerpen zoals ‘Disney’, ‘Wilde dieren’ en ‘Aardrijkskunde’, zelfs al weet je hier minder van dan de meeste andere mensen. Het zijn in elk geval onderwerpen die we tot onze algemene kennis kunnen rekenen. En om die redenen hebben we deze quizcategorieën bestempeld met het quiztype-kenmerk ‘A’, van ‘algemeen’.

Voor quizen met quiztype-kenmerk ‘S’ ligt dit iets anders. We achten het namelijk niet waarschijnlijk dat de quizspelers op deze site allemaal wel wat zullen weten over de mangatekenfilm ‘Dragonball’, het computerspel ‘Doom’ en – hoe pijnlijk ook – ‘WSNOI’ en de ‘Tycoon Newspaper’. Daarom hebben wij deze categorieën van het kenmerk ‘S’ voorzien, wat staat voor ’specifiek’.

Tijdens het spelen van de quizen zul je weinig van dit onderscheid merken. Behalve dat ‘S’-type quizen zijn uitgesloten van de maandelijks quiz. Je hoeft dus niet bang te zijn om ooit in het maandelijkse quizspel met het quizonderwerp als ‘Halo’ te worden geconfronteerd als je van dit hele computerspel nog nooit gehoord hebt. Verder is er een visueel onderscheid gemaakt in het categorieën overzicht per speloptie, zodat je gerichter kunt zoeken naar onderwerpen die bij jouw kennisgebied aansluiten.

Scorelijst

Op de scorelijsten tref je een overzicht aan van de quizscores. Deze lijsten zijn zo ingedeeld dat iedere quizspeler maar één maal voorkomt per quizcategorie. In het geval van de speloptie ‘Vrij spelen’ kun je hogerop klimmen in de lijst door op een later moment in de maand meer punten te scoren of de huidige score in een betere tijd te presteren. Bij de speloptie ‘Quiz van de Maand’ is dit niet mogelijk. Je kunt de Quiz van de Maand immers maar één keer spelen. In de scorelijst van laatstgenoemde speloptie staan twee kolommen extra: 1) ‘Maakt kans op sterren’ en 2) ‘Maakt kans op zbersibarnen’. De waarden die in de kolommen genoemd staan geven aan wat de quizspeler op de 26e zal verdienen als de Quiz van de Maand is afgelopen.

Zowel vanaf de hoofdpagina van de Quiz van de Maand als vanaf het overzichtscherm van de quizcategorieën en het evaluatiescherm aan het einde van de meeste quizen kun je naar de scorelijsten toe.

By gsorsnoi | March 14, 2012 - 8:16 am - Posted in Games, Nederlands, Scherpe Blik, WSNOI

image by cadillacjr2002, edited by Gsorsnoi

De ‘easteregg‘ (*)was al enige tijd een fenomeen op WSNOI, nu is het ook mogelijk om naar paaseieren te zoeken met het doel er een collectie mee compleet te krijgen. Wanneer je inlogt op WSNOI dan heb vanaf vandaag de mogelijkheid om tussen de pakketjes die je elke dag kunt vinden, ook deze chocolade traktaties aan te treffen. Natuurlijk zul je even goed moeten struinen door de verschillende pagina’s van WSNOI om ze ook daadwerkelijk alle 12 te vinden, maar dan maak je wel kans op het winnen van een mooie beloning!

Verzamelobjecten, een nieuwe uitdaging op WSNOI

Met de komst van dit jaarlijkse zoekspelletje, introduceren we ook de ‘verzamelobjecten’. De verzamelobjecten zijn opnieuw een terug gebracht onderdeel van de oude WSNOI-site. Daar kon je voor de Huizensite stadsvoorzieningen verdienen. Dit deed je door voor jouw bedrijfje stenen te verzamelen met de symbolen van de Chinese Horoscoop. Die kreeg je dan steeds uitgekeerd op het moment dat je een bepaalde combinatie van stenen in jouw bezit had. Dus dat was niet een kwestie van wachten tot je 12 stenen had en dan was je er wel. Nee, je moest echt zorgen dat je een bepaalde set bij elkaar had gevonden zoals: PAARD, PAARD, GEIT, HAAN, HAAN, SLANG, VARKEN. En dan kreeg je daar bijvoorbeeld een speeltuin of een kerk voor.

Nu gaat het er bij de verzamelobjecten juist wel om dat je van één thema precies alle items een keer in je bezit hebt. Dan heb je je collectie compleet en staat er een leuke beloning tegenover. In de regel zal die bonus bestaan uit een aantal vaste sterren. Voor de paaseieren zijn dat er 10. Deze roodkleurige sterren zijn een zeer zeldzaam en een waardevol spelobject op WSNOI. Want hoe meer vaste sterren jij in je bezit hebt, hoe groter je maandelijkse voorsprong is in het spel Tycoon van de Maand.

Meerdere collecties

Op dit moment zul je alleen nog kunnen gaan zoeken naar paaseieren, maar daar komen later nog nieuwe collecties bij. Te denken valt aan: Chinese Horoscopen, krantenknipsels uit de Tycoon Newspaper, portretten van haar verslaggevers, Gekalibreerde Gedrochten, steampunkvoorwerpen en nog héél veel meer.

Het avontuur is echt niet zonder gevaren; onderweg zul je vele andere extraatjes vinden, zaken die je voorheen ook al kon tegen komen op de site. Zoals navelpadden, dieven, boobytraps en financiële tegenvallers. Ook zij zitten in de maanden Maart en April verstopt in de eieren! Op WSNOI mag je elke dag maximaal 10 pakketjes zoeken. De paaseieren nemen nu de plaats van die pakketjes in. Zaak is dus dat – wil je je paaseierencollectie compleet krijgen – je het beste elke dag even op WSNOI kunt inloggen om tussen die 10 paaseieren die felbegeerde creaties te vinden van de Paashaas.

Je vindt de ‘Verzamelobjecten’ als menuonderdeel op WSNOI door eerst in te loggen op de site. Pas dan verschijnt het onderdeel ‘Pakketjes’, net boven de link naar de Tycoon Newspaper.

(* = Zie ook het WSNOI-spel Traditionele Hangman ‘Lintje voor Easteregg vinden’)